Съдебната власт се награди с коледни премии

Всички магистрати и съдебни служители, както и членовете на ВСС ще получат коледни бонуси в размер на 34.28 процента над основните си заплати, съобщава в. "Сега".

Парите са от неизпълнение на капиталови разходи, въпреки непрекъснатите обяснения на ВСС за недостиг на средства. За раздаването на пълна 13-а заплата в системата са нужни около 19.2 млн. лв., Това означава, че за 34.25% от заплатата трябват 6.5 млн. лв. Възнагражденията в съдебната система не са актуализирани от юли 2012 г., макар и да са обвързани по закон със средната бюджетна заплата.

В момента най-ниската основна заплата на магистрат е 1546 лв. Сред служителите най-ниската заплата е около 300 лв., но има и такива, чието възнаграждение се доближава до магистратското. Основната заплата на членовете на Висшия съдебен съвет е 3119 лв., което значи, че техните бонуси ще са над 1000 лв.

Краткият протокол от заседанието на съвета в сряда, когато е взето решението за бонусите, още не е качен на сайта на ВСС. Обикновено кратките протоколи се публикуват още същия ден.

#1 pixie 12.12.2014 в 19:46:01

Браво, бе! Значи за коледни добавки към така или иначе мизерните пенсии пари няма, ама за ваште коледни бонуси се намериха! Оставката им искат, те се награждават! За какво, бе? Ей, туй патологичната алчност хване ли те, спирка нямаш!

#3 HiFresh 12.12.2014 в 23:43:19

Правосъдната система в България НЕ работи. Всички, които са извършили някакво престъпление, независимо от това дали са направили ПТП, крали, блудствали, взимали подкуп или комисионна, убивали, занимавали се наркобизнес, проституция и сводничество и т.н. и т.н. си плащат - ако може да не влязат в затвора или ако е прекалено нагло и трудно, и не им стигат пачките, поне да намалят присъдата. За престъпленията от високите етажи да не говоря - там пачките са тлъсти и по много, тъй като преразпределянето им между адвокат, дознател, съдия и прокурор изисква повече пари и връзки. И как и кога мислите, че съдебната система ще се промени? От една страна имаме престъпници и съдебна система, взаимно свързани и любящи се и всички ние останалите, които по една или друга причина не сме извършвали престъпление и не сме закопчавани. Кой според вас е силният и ще пребъде, докато не усети тоягата!? Сигурно има някакъв процент честни полицаи, дознатели, съдии и прокурори, но той е нищожен и тези хора макар и честни, са уплашени и това не е шега - става въпрос на живот и смърт!

Новините

Най-четените