Депутатите гласуват реформата за МВР

Намаление на обезщетението за служителите, които напускат системата на МВР, от 20 на 12 заплати обсъждат депутатите днес. Предложението е част от пакет с реформи по закона за МВР, който ще бъде гласуван на първо четене. Друга предложена промяна е намаление на платения годишен отпуск на служителите от 30 на 25 дни.

Промените ще се прилагат само за служителите, които ще постъпят на длъжност в МВР след приемането на новия закон.

През март министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова каза, че гласуването за промените ще спести 65 милиона лева на ведомството.

Реформата е разделени на две групи - една за структурни промени и една за статута на служителите в министерството.

Сред предложенията е и преобразуването на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в агенция. Аргументацията е, че така пожарната ще получи достатъчна автономност при изпълнението на дейността си.

В промените пише още, че МВР ще спре да охранява безплатно някои институции и държавни структури. Вместо това министерството ще подпише договори за платена охрана.

През април реформата бе отхвърлена от Комисията по вътрешна сигурност в Народното събраниe. Тогава шестима от членовете й гласуваха „за", трима „против", а седем се въздържаха.

Това е вторият опит за ограничаване на социалните привилегии на служителите от МВР, след като през ноември 2015-та финансовият министър Владислав Горанов „изненада" системата със съкращения през проекта за Бюджет 2016.

След неколкодневни протести и блокади на пътищата в София и цялата страна, полицаите успяха да си извоюват отлагане на промените.

#1 pixie 03.06.2016 в 13:46:55

Няма да е днес. В петък по традиция в парламентът е празен. .

#2 pixie 03.06.2016 в 13:47:37

Уф, парламентът е празен.

Новините

Най-четените