Кой "проспа" резултатите на ГЕРБ и БСП

Социологът Боряна Димитрова ("Алфа Рисърч") влезе в остър спор с анализаторите от агенция "Галъп интернешънъл" заради значителните разминавания в прогнозните им данни за ГЕРБ и БСП в изследването, публикувано в последния ден на кампанията.

Данните от анализа на "Галъп" от 23 май бяха разпределени в ориентировъчни интервали - между 27-31 процента за ГЕРБ и между 28-32% за БСП. Агенцията не изтъкваше предимство на една или друга сила, но от представените данни се предполагаше минимална преднина на БСП. Вместо това резултатите от екзитпол показват значителна разлика в полза на ГЕРБ пред втората политическа сила.

Изследването беше публикувано със серия от уговорки за това, че показва "декларативни нагласи", "не е прогноза за изборен резултат" и че избирателната активност трудно може да се предвиди.

Според Боряна Димитрова тези данни представляват манипулация от страна на "Галъп", а не грешка на социологията.

"Имате много грешно виждане за социологията. Не ни се дава да кажем кой обичаме или не - това е научна методология и изключителна отговорност. "Аз имам едни данни, но ще ви кажа нещо друго" - това ерозира доверието към социологията", каза тя пред БНТ в присъствието на Първан Симеонов от "Галъп".

Димитрова посочи, че през втората половина на месец май е било ясно, че тече процес за промяна на предизборните настроения в полза на ГЕРБ за разлика от първите седмици на кампанията, когато и "Алфа рисърч" даваше преднина на БСП. Въпреки променената среда, обаче, няколко агенции твърдяха до последно, че левицата има шанс да излезе като първа политическа сила.

"Афис" на Юрий Асланов също публикува данни на 23 май, според които за БСП ще гласуват 25,7%, а за ГЕРБ - 24,5 на сто.

Първан Симеонов оправда резултатите на "Галъп" с това, че изследването не е уловило промяната, защото е проведено между 10-17 май, а ниската активност на потенциалните избиратели на БСП се оказала непредвидима.

Боряна Димитрова обяви, че "не може да се бори на терена на лицемерието с Галъп".

#2 opetkov 27.05.2019 в 01:07:24

Ниската активност въобще не може да бъде извинение за БСП, защото изнесените данни показаха, че те са си увеличили броя на гласувалите за тях с 9000 в сравнение с 2014, а ГЕРБ са загубили около 60 000. Просто мащабите са други и онзи отгоре си ги прибира хората на БСП. Следващите избори още по-зле.

#3 gymstar 27.05.2019 в 08:10:14

Ми тя Боряна много дипломатично се е изказала за двамата мошеници. Кънчовците са толкова нагли , колкото могат да бъдат само агентите кагебисти.

#4 boris 27.05.2019 в 09:04:39

Всички социологически агенции са на ДС. не знаехте ли?

#5 GETI 27.05.2019 в 10:31:57

Когато имаш "победа" 32% при 29% активност означава, че фактически са 11% от избирателите в страната. 11%!!! Това дали е смешно или трагично, преценете Вие. По-важното е на Запад, много готини избори особено в европейски мащаб ! Франция е на Льо Пен, Италия на Салвини, Британия на Фарадж, Австрия на Курц, Унгария на Орбан - все евроскептици, антиимигранти... "Крайнодесните" ако се обединят са почти наравно с ЕНП ! А след очакваната тройна ламя - ЕНП, ПЕС, АЛДЕ, на следващите избори "крайнодесните може да отидат и на 300 плюс места в парламента. Макар, че дори сега хич не е ясно дали ЕС няма да бъде тотално блокиран от тази огромна група издигната от плебса. Макрон става истински "брокер на властта". Момчето на Ротшийлд все пак, знае ги тези работи.... Въобще, с по-малко либерастия бъдещето на Европа се очертава да е по-добро...

#6 Xaoc 27.05.2019 в 13:07:14

Кънчо снощи беше още по-червен и опулен от обикновено. Така става, когато живееш в Матрицата и реалността те зашлеви.

#7 Shotgun Predator 27.05.2019 в 13:45:12

До Гети. Стига с тези полюции! Има няколко тенденции, всички до една неприятни за Кремълските ти господари. 1. Има увеличение на десните екстремисти, но с много по-малко от колкото се очакваше. Очевидно това е максималното което могат да изкарат в ЕС. От тук нататък тренда ще се обърне. Десните екстремисти са съсредоточени в три държави, ОК, Франция и Италия. След Брексит, тежестта им в ЕП ще падне наполовина. Льо Пен повтори резултата си от последните избори. Италианските екстремисти няма как да се разберат с останалите, защото за мигрантите те настояват за общо европейско решение, всички други са против. Французите с италианските екстремисти са про-Путин, поляците твърдо против. Десните екстремисти не могат да се обединят, защото имат противопожарни интереси. Затова не може и да има Европа на нациите, защото нациите имат противопожарни интереси. 2 Има много ясна очертана вълна от "зелени" гласоподаватели веднъж и от либерали дваж, които никога при никакви обстоятелства няма как да се спечелят за екстремните ти каузи. 3. Когато хората усетят че се опитват да ги лъжат, излизат и гласуват. Рекордна избирателна активност, средно в ЕС. България е изключение, но все пак крадлата Иванчева има повече от тавариш Сидеров. Което също е добра тенденция. Взимай рублите и бягай, докато още ги обменят.

#8 GETI 27.05.2019 в 14:45:46

До Предателя с чифтето. А, ква стана тя! Кремъл ли напълни Европа с тарамбуки,та пак е виновен? Ревете срещу националистите, защото сте- Интернационалисти. А кой е най-големият интернационалист на всичките земни кълбета, след дрогаря Ленин? Таварищ Сорос. Отворените му общества са толкова отворени, че са оплели земята като паяжина, заедно с другите нпо-та, които е кръстил с други имена. Ама вие това си го знаете. Знаете и, че не трябва да скачате срещу ръката, която ви храни. Знаете и, че няма как хората да предпочетат вашата болшевишка идеология. За няколко мизерни цента сте готови да разрушите Европа на нациите и на негово място да спретнете един нов комунистически съюз...Venceremos !

#9 explorer 27.05.2019 в 17:24:02

"За няколко мизерни цента сте готови да разрушите Европа на нациите и на негово място да спретнете един нов комунистически съюз...Venceremos !" гети, стига с тези балкански комплекси, не сме в началото на ХХ век. Европейските нации са джуджета във все по-свързаният и отесняващ свят. Неспособността да се адаптираме и съюзим ни обрича на изоставане и мизерия, от които толкова се стремим да избягаме. Затова на блядовете им е по-изгодно да има дребосъци наоколо, отколкото един стабилен съюз, пък вие пак си говорете за национални интереси.

#10 AlahAkbar 27.05.2019 в 19:21:01

Той Гети си е при блядовете на заплата, не му се чуди.

#11 Kenny McCоrmick 27.05.2019 в 20:32:43

Не му се чудете на Гети - от Корнелия се учи. Тя о*р*на до ушите, ама цялата партия й виновна. За Гети дори не е виновна партията. Виновно е международното положение

#12 GETI 28.05.2019 в 00:16:15

Пичове, кви 'балкански комплекси', 'блядове' и Корнелии ви гонят! Какво общо имат комплексите ни и блядовете из западните страни в Европа? Ние сме последната дупка на дудука. Освен това, тук всичко мина по план- Каракачанов неслучайно разцепи патриотите и...загубиха. Май изобщо не сте в час и какво става на Запад. Това, което се очакваше от националистите и популистите на изборите е да постигнат квота от блокиращо малцинство, което може да блокира т.нар. интеграция на Макрон-т.е.превръщане на ЕС в Съветски съюз. Никой не е очаквал да се превърнат в мнозинство. Задачата е постигната. Голям брой партии и депутати има, които еврейската медия в момента не ги брои за "крайно десни", но те ще гласуват с крайно десните в битката на национализма срещу глобализма и на консерватизма срещу либерастията. Проевропейски партии е разтегливо и неуточнено понятие. Проевропейски са онези, които искат по-нататъшна интеграция, унищожаване на нациите, превръщане на ЕС в Съветски съюз. Проевропейски са и онези, които не искат ЕС да се разпадне, но в същото време са против по-нататъшната интеграция и са за по-голям суверенитет, по-малка намеса от страна на Брюксел. И тези вторите ще гласуват заедно с крайните националисти по важните въпроси, затова не виждам за каква победа тръбят глобалистите. Пример: ПЕС и ЕНП носят отговорността за мигрантската криза, бума на ислямския радикализъм, който окървави Европа, а и са виновни за упадъка на европейската идея. В момента ЕНП губят 36 места, ПЕС - 39, вие пак си съчинявате приказки за Корнелии, 'блядове' и 'балкански комплекси'. Тези избори спряха евроинтеграцията на Макрон. И със сигурност ще възстановят част от суверенитета на нациите и ще отнемат от властта на Брюксел. Това ако е победата, да ви е честита!

#13 Dox 28.05.2019 в 00:23:16

Нищо по-различно от до сега не е станало. Трагедията с България си продължава. Елитът на държавата ни /в който не се включват само политиците/, продължава да губи легитимност. Дали се притеснява от това или не - не е ясно, но ако продължава така, един хубав ден може да му се наложи да навакса с притесненията. От гласувалите 29.50%, 3.30% са маркирали "не одобрявам никого", което ще рече, че за ГЕРБ са гласували малко над 8% от имащите право на глас. Е, кого представляват тия "победители"? То е ясно отдавна - държавната администрация, заедно с вуйчовците, тъщите, лелите и балдъзите. Това е социалната база на ГЕРБ. Разбира се, за спечелването на изборите съществена роля изигра американското крило в БСП, с което К.Нинова не успя да се пребори и беше принудена да включи в листата С.Станишев. А този, последния, е много далече от социалистическите идеи. Преди време той оглави БСП с цел да я съсипе и се справи сравнително добре. За което беше "възнаграден" с поста председател на ПЕС. Той знае много добре, че това няма да се повтори, но не би имал нищо против да изкара още един мандат в Брюксел макар и само като депутат. Именно неговото включване в листата накара голяма част от симпатизантите на БСП да се отдръпнат и да не гласуват. Но това е по-малкият проблем. Основният си остава - БСП е продължава да тъне в безидейност. Та при тази активност се утвърждава тенденцията елитът ни да е все по-малко легитимен. Той е легален /избран е законно чрез избори/, но легитимен означава друго.

#14 Kenny McCоrmick 28.05.2019 в 08:22:00

Абе, комунягите, тая газ, дето я п*каете, руска ли е?

#15 GETI 28.05.2019 в 09:45:43

Темата е ЕВРОПА и ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ...и ни в клин, ни в ръкав изкача по някой грантаджия на който нещо руско му е виновно и, че Русия е виновна със самото си съществуване. Защо не вземете да напишете една дебела книга с напътствия и препоръки - защо трябва да мразим Русия и руснаците, защо Русия и Путин не трябва да ги има и как хубаво ще си живеем ако ги нямаше. Както и какво да се прави с тъпите българи, които са се сбъркали и нямат против Русия. Айде стига вече с тия кандърми!

#16 Бам 28.05.2019 в 12:43:08

12GETI | 28.05.201900:16 Пример: ПЕС и ЕНП носят отговорността за мигрантската криза, бума на ислямския радикализъм, който окървави Европа, а и са виновни за упадъка на европейската идея. ====================== Ти сега да видиш зелените и левите кви ще ги свършат, ПЕС и ЕНП ще ти се сторят като Валерката и Волен заедно

Новините

Най-четените