Цацаров нарече "пропаганден шум" хода на Цветан Василев към САЩ

Главният прокурор Сотир Цацаров нарече "опит за вдигане на необходимия пропаганден шум" решението на Цветан Василев да потърси защита през закона "Магнитски" в САЩ.

"Конкретният обвиняем е избрал конкретна тактика на защита. На първо място - да избяга от правосъдието. На второ място - да се скрие в страна, която с години вече протака неговата екстрадиция. На трето място, ако стигнем до "закона Магнитски", да се опита да вдигне необходимия пропаганден шум", каза Цацаров в първия си коментар по темата.

Главният прокурор е един от двамата души (заедно с депутата от ДПС Делян Пеевски), посочени от адвокатите на Цветан Василев в молбата пред правителствените институции на САЩ по процедурата "Магнитски".

Василев се опитва да докаже пред Вашингтон, че е жертва на незаконен натиск заради опита си да разкрие корупционни схеми.

Цацаров коментира, че намира за "малко странно Цветан Василев да бъде приравняван до Сергей Магнитски, защото той не е борец срещу корупцията в световен мащаб".

„Законът Магнитски" в конкретния случай се използва единствено и само за вдигане на шум, единствено и само за пропаганда", каза още той.

Ако проверката на Държавния департамент, Министерството на финансите и президентската администрация приеме мотивите на бившия собствени на КТБ, САЩ може да наложи имуществени или визови санкции върху Цацаров и Пеевски. Самата процедура в САЩ не отменя хода на делото срещу Цветан Василев в България. Бившият банкер беше даден на съд задочно по обвинение в източване на КТБ и присвояване на суми в размер на над 205 млн. лв.

#1 unclejohn 12.08.2017 в 01:51:04

Цацаров по-добре недей да казваш нищо, защото всички вие сте случили на народ да търпи постоянните ви кражби, далавери и простотии, и всичката ви наглост и високомерие! Василев присвоил 205 милиона, а кой присвои останалите 5,8 милиарда? Банката беше фалирана умишлено, но не от Василев, той просто си взе неговия дял и избяга. Всички вие тогава изпълнихте една поръчка и най-вероятно сте се облажили от цялата работа.

#2 TheRock 12.08.2017 в 07:39:08

Цацаров. запознай се със случаят "Томазо Бушета"! Тогава говори! Дано в България се намерят магистрати като Джовани Фалконе и Паоло Борсалино! Затова ли променихте закона, за да можете да отстранявате неудобните магистрати???

Новините

Най-четените