Църквата срещу приема на бежанци

Светият синод на БПЦ излезе с позиция за бежанската криза, която, съвсем очаквано, е, че страната не трябва да приема повече чужденци на своя територия. С уточнението за състрадание към бягащите от война от Близкия Изток и Северна Африка, църквата твърди, че миграционната вълна прилича все повече на нашествие.

„Ние помагаме и ще помагаме с каквото можем на бежанците, които вече са попаднали в нашето Отечество, и не ги делим по вяра и народност, но считаме, че нашето правителство в никакъв случай не трябва да допуска в страната ни повече бежанци. За тези, които вече са тук, е редно като православни християни и като общество да се погрижим доколкото можем и ни стигат оскъдните ресурси, но повече не", настоява Светият синод.

Според висшия клир, ако България има готовност да приеме още бежанци, то те трябва да „са такива, които биха се чувствали добре сред нас и за които грижата, полагана за тях именно от една православна християнска общност, не би представлявала морален или друг проблем".

„Както обикновено, Църквата ни бива обвинявана в пасивност. Пасивност като позиция и пасивност като действие. Нека се знае, че в хилядолетния опит на Православната църква не се предвижда вземането на прибързани решения, продиктувани от моментни ситуации. Нито пък вземането на решения под влиянието на популистки съображения и с намерение да се угоди на някакво мнение, което се приема в дадения момент за меродавно", пише в становището.

#1 natnat 25.09.2015 в 20:00:51

Е да де,нашата църква оправяне няма. На всеки въпрос или проблем отговора е същия "НЕ" или "Няма".Че никой не ги пита е ясно,че се произнасят с месеци и години закъснение-също..но да ги пита човек защо изобщо се обаждат? Кога тази църква е направила нещо за така милувания от нея народ? Столове за бедните ли има,неделни училища,месечни помощи за нуждаещите,организирани спортни прояви,нещо от това което правят другите църкви да свърши? Или пак ще се умиляваме колко е свършила за нас през вековете в духовен план...наистина народа ни е жалко беден и тази църква единственото,което прави е да си прочете литургията и да плати нищожната заплата на свещенослужителите си. Да вземе нашия синод да чуе католическия папа за какво призова днес на срещата на ООН и да се замисли кой тон ползват божите служители и за каква цел. Църквата не е вярата и дрехите не правят попа. Замислете се какво проповядвате и как помагате на вашите енориаши. Лаврите от отминалите времена не са ваши.

Новините

Най-четените