Кунева поиска оставки от целия ВСС

Вицепремиерът Меглена Кунева поиска членовете на ВСС да подадат оставки, тъй като кадровият орган вече е загубил репутацията си. Призивът й идва на фона на изтеклата чернова от редовния доклад на ЕК, според която ВСС не се самосезира при скандални случаи като записите „Яневагейт", а прокуратурата не работи с нужните нива на прозрачност.

Попитана дали всички членове на ВСС трябва да подадат оставки, Кунева отговори, че това е решение на всеки един от кадровиците, но на тяхно място тя би се оттеглила.

Според нея обаче е важно, ако това се случи, да се има предвид, че след около три месеца се очаква нов Закон за съдебната власт, в който са заложени нови правила за избор на членове на ВСС, разделен на две колегии с промяната в Конституцията.

Hезависима проверка на прокуратурата

За поредна година докладът препоръчва да се променят НК и НПК, отбелязва се неравномерната натовареност на съдилищата и се подкрепя идеята за проверка на работата на прокуратурата.

Сред препоръките на доклада са повече отчетност в работата на главния прокурор, както и на редовите обвинители в България, както и за независима проверка на прокуратурата.

Бавният напредък по разследванията на случаи на корупция по високите етажи на властта и колебливата реакция, съпътствала събитията около Софийския градски съд, подкопават доверието на обществото във възможностите за възтържествуване на правосъдието, посочват сега от ЕК.

#1 GBB 26.01.2016 в 15:10:28

От ДБГ послушно спускат опорните точки на КОЙ. Целият ВСС да подаде оставка и така се оттърваваме от Лозан Панов и после си избираме нов от това мнозинство само с такива като Кунева и Лукарски.

#2 rare case 26.01.2016 в 16:48:03

Един Лозан Панов пролет не прави. Всъщност, това, което знаем за него дотук е една изключителна реч пълна с констатации и намерения. Е, и?? А всичките останали членове на ВСС?? Тях какво да ги правим?? Да си стоят заради Панов? Не ми се струва логично.

#3 deowin 26.01.2016 в 20:30:57

Греша ли като мисля, че Кунева може да иска единствено оставката на 22та члена на ВСС, избирани от парламента? Лозан Панов е член на ВСС защото е председател на ВКС, негова оставка от ВСС няма как да се иска, и изключването му от ВСС е възможно само ако напусне поста си на председател на ВКС. Ерго, в случая Кунева може би все пак не обслужва #КОЙ.

#4 Люба6а 27.01.2016 в 14:52:59

тази компачавретина няма ли 'кой'да я надене на к*ра койефф...гнъсни комунистически свини и прасета

Новините

Най-четените