ГЕРБ обмисля законова промяна заради недоволството срещу Валери Симеонов

Законопроектът за хората с увреждания може да бъде променен в ход, за да се избегне поставянето на Валери Симеонов начело на Националния съвет за интеграция. Това стана ясно от изказване на зам.-председателя на Комисията по социална политика Светлана Ангелова (ГЕРБ).

"Между първо и второ четене проектозаконът ще претърпи промени, ще обсъдим това предложение и текста. Няма драма - след консултации и обсъждане този текст може да претърпи промени", каза Ангелова пред журналисти.

Повод за напрежение е текст от законопроекта, който възлага ръководната роля в Националния съвет за хората с увреждания на ресорния вицепремиер. В случая - това е Валери Симеонов, който е зам.-министър председател по икономическата и демографската политика.

Още при обсъждането на проекта на първо четене Хасан Адемов от ДПС обяви, че подобно назначение би било недопустимо заради напрежението около обидното изказване на Симеонов по адрес на протестиращите майки на деца с увреждания.

От БСП защитиха идеята за възлагане на координацията по политиките за хората с увреждания на по-високо ниво от това на социалния министър, но определиха вероятността Симеонов да поеме Съвета като "виц" (по думите на Антон Кутев).

Проектозаконът е писан преди скандала около изказването на Симеонов, като конкретният текст не е оспорван по време на работните групи за изработването му.

"В ситуацията подобно предложение съдържа известна провокация към общественото настроение. Не ми се струва удачно да се приема такъв риск - както от вносителите на подобно предложение, така и като личен избор на г-н Симеонов", каза зам.-председателят на НС от "Обединени патриоти" и депутат от "Атака" Явор Нотев.

Главният секретар на президента Румен Радев - Димитър Стоянов - разкритикува остро идеята за промяна на законопроекта, като я нарече "абсолютна глупост".

"Да промениш законопроекта за хората с увреждания между първо и второ четене заради пошлото и цинично поведение на един вицепремиер, е абсолютна глупост. Народното събрание се превръща в институция следваща събитията, а не задаваща дневния ред в законотворчеството. Законите на България трябва да се изготвят принципно, а не според това кой на каква позиция е", пише той.

 

Новините

Най-четените