Росен Плевнелиев няма да назначи служебно правителство

Президентът Росен Плевнелиев се отказва от правото си да назначи служебно правителство след неуспешния опит за съставяне на редовен кабинет в рамките на 43-то Народно събрание.

"Приемо-предаването между 2 служебни правителства, едно от което работи по празниците, не е добро решение за държавата - още повече във време на рекорден брой бедствия и кризи.

Аз съм отговорен човек, експерименти няма да допусна. Ще отстъпя, когато е нужно. Назначих две служебни правителства, които се справиха достойно. Мога да назнача и трето, но няма да го направя. В назначаването на служебно правителство за 22 дни, не виждам особен смисъл. С две служебни правителства за един месец, ще станем за смях.

За мен това би било символ на разделение. Не е това моят път. Избирам европейското и цивилизовано решение, а то е да отстъпя правото на новоизбрания президент", каза Росен Плевнелиев пред журналисти в президентството.

Плевнелиев посочи, че е положил всички усилия да се избегнат предсрочни избори до последния момент. Той отрече обвиненията, че го е направил заради неспособност да излъчи служебен кабинет или защото се е опитвал да "сглоби някаква странна коалиция".

"Няма кой да обясни на европейските партньори, на глобалните пазари и световни рейтингови агенции, че в държава, в която само за един месец ще се сменят две служебни правителства, всичко е нормално", каза още той.

Той напомни, че предложи още преди месец на новоизбрания президент Румен Радев да поемат солидарна отговорност за новия служебен кабинет или самият Радев да излъчи своя състав, а Плевнелиев да подпише указа за назначаването му. Нито един от тези сценарии обаче не се изпълни.

"Политическата криза за съжаление прерастна в парламентарна криза. Направих всичко по силите си да предотвратя това. За съжаление, когато се задават избори, партийните интереси надделяват", коментира държавният глава.

#1 Шамито 21.12.2016 в 13:49:58

И отново не изтъкна виновника за тази криза.Далновиден политик загубил вота при президентски избори би подал оставка при встъпването на новия президент за да не създаде политическа криза.Но егото е велика работа.Не ми уважихте предложението ами сърбайте попарата Вашта мама.А куклата на конци опитва да вкара и Радев в кашата сътворена от ГЕРБ.Ало от ГЕРБ.Ами сърбайте си попарата която надробихте а не се позовавайте на европейски ценности.НИЕ ги познаваме колко са изврътливи.

Новините

Най-четените