Те разглобяват AK- 47 за 9 секунди

От горещата новина на 2014-та, до събуждащ частичен интерес въпрос през 2015-та, темата "Какво се случва в Източна Украйна" днес е почти забравена.

Единствено някои паравоенни формирования отвреме-навреме напомнят, че някъде на свероизток, в не толкова далечна част на света съществуват така наречените "Донецка и Луганска народни републики", които обявиха, че се откъсват от страната и неофициално са подкрепяни от Русия.

Специалният кореспондент на PBS NewsHour и бивш кореспондент на Al Jazeera за Америка и Средния изток Ник Шифрин публикува репортаж в сайта Pri.org, където описва следващата стъпка на паравоенните формирования в спорната област между Украйна и Русия, а именно наемането на тийнейджърки и момичета в името на проруската кауза.

Прочетете неговия репортаж:

В самопровъзгласилата се "Донецка народна република", проблемният регион в Източна Украйна, подготовката за война започва от най-ранна възраст. Тийнейджърки, носещи руски военни униформи, прекарват съботните следобеди в разглобяване и сглобяване на автомат "Калашников".

На средностатистическия руски войник са нужни над 10 секунди, за да го разглоби. 15-годишната Катерина, която отказва да назове фамилията си, се справя точно за 9 секунди. С вързани очи.

"От малка предпочитах да играя футбол с момчетата, вместо да си играя с кукли", казва Катерина с усмивка, преди да стане сериозна. "Това е нашата история... Ние помним историята си. Помним кои сме."

А те са млади украинци, които искат да се отделят от Украйна и да се присъединят към Русия.

Те се самоопределят като бунтовници, но Украйна предпочита определението "сепаратисти".

Когато говори за историята, Катерина визира съветското минало на Украйна - включително възраждането на съветската традиция в градовете да се създават младежки отряди.

"От съветски времена военното и патриотично обучение на децата е приоритет", казва инструкторът на тийнейджърите Сергей Фомченко. "Това е за да се изгради любов към училището, родината и града".

Донецк като цяло е независим от Украйна след 2-годишната война, която избухна през 2014-та, когато стотици хиляди проевропейски ориентирани украинци свалиха проруското правителство.

В отговор проруските жители по границата с Русия в източна Украйна превзеха правителствени сгради. Руски войски влязоха в Донецк и помогнаха на местните бойци да отблъснат украинските сили.

Сега фронтът, който разделя Донецката народна република и съседната Луганска народна република от останалата част от Украйна, е дълъг 450 км. Украински войници пазят в контролните пунктове от едната страна, бойци от Донецк правят същото от другата.

"Украйна е разделена на две части", казва Фомченко.

"Обичахме града си и региона си и продължаваме да го обичаме. Цяла източна Украйна е по-близка културно до Русия. Винаги е било така... Бих искал да станем част от Русия".

Когато момичетата не тренират, набират доброволци.

Те обикалят из Горловка, град с население 250 000 души, където раздават флайъри за набор на доброволци в армията на Донецк на мъжете в боеспособна възраст - между 18 и 55 години.

Момичетата са пазени от местни полицаи, които носят руски униформи.

"Не мога да служа в армията. Твърде съм млада и не сме във военно положение в момента, така че няма мобилизация на жените. Това е начинът да допринеса за каузата ни", заявява Катерина, докато крачи енергично с пакет бели листовки. "Преди всичко мъжът е този, който брани родината, дома, семейството си. Едва след това идва всичко останало".

Докато регионът се отделя идеологически от Украйна, бъдещето на тийнейджърите става все по-несигурно.

Повечето жители, които са могли да напуснат областта, са го сторили отдавна: според ООН броят на заминалите е над 1 млн. души.

В Донецк няма работещи банки, а най-високата заплата - около 225 долара на месец - е войнишката.

Катерина спира, за да връчи флаери на две 17-годишни момчета.

"В момента тук няма перспектива", казва Вадим Базей, отговаряйки на въпрос за икономическото си бъдеще.

"Най-добрият вариант като възможности е да отидем в чужбина, примерно в Америка или Англия, и да намерим работа там", коментира Александър Горякин.

Това обаче е невъзможно - те са блокирани в Донецк.

Заради контролните пунктове, двамата 17-годишни младежи не могат да напуснат самообявилата се за независима република, за да получат украински паспорти. А техните лични документи от Донецк им дават достъп единствено до Русия.

Нищо от това няма значение за Катерина.

Независимо че Украйна и Русия се споразумяха, че Донецк в крайна сметка ще се интегрира наново в Украйна, момичето, както и почти всички останали жители региона, отхвърля тази идея, заради истината, която според нея тази война й е разкрила.

"Имаше снаряд в жилищния ни блок. Всичко беше взривено. Бягахме с цялото си семейство", казва тя. "Когато някой, когото познаваш, е ранен или убит, е много трудно да продължиш. Когато преди малко си го видял, и две минути по-късно ти казват, че вече го няма, е много мъчително".

Трудно е да се повярва, че тези бунтовници са малки момичета, все още тийнейджърки. Едната от тях хваща в ръка знамето, на което е изрисувано логото им: червена обувка на висок ток, съчетана с AK-47.

И всичките избухват в смях при вида му.

#1 http 08.07.2016 в 07:47:46

Аз разглабях АК за 6 секунди, но никой не е написал статия за мен. :)

#2 Rodrigo Diaz de Vivar 08.07.2016 в 08:59:46

"Руски войски влязоха в Донецк и помогнаха на местните бойци да отблъснат украинските сили." A..., кога това бе? Кога руски войски са влезли в Донецк?

#3 Бай Пешо Танкиста 08.07.2016 в 09:35:42

Путкината пропаганда им е прояла двете мозъчни клетки в кухите им тикви! Докато го има тоя урод лилиПутя, милиони млади ще живеят кучешки живот в двете измислени от руските политически курви республики-ЛНР и ДНР!! По-мазна, долна и лъжлива гювендия от лилиПутя надали има на света, но и неговите колежки Пескова, Ротенберг, Сечина, Абрамовичова, Медведева и хилядите други-не му отстъпват!! А иначе, "кой каквото сам си направи-никой друг не може да му го направи"-така че, милионите живущи в колхозните и подвластни на Путя республики, сами са си виновни дето пуснаха руски ботуш и камшик в дома си! Сега като ги хранят с руски лай.на-да не реват, щото кога ядоха кИфтЯята нИ рИваха" !!!

#4 Rodrigo Diaz de Vivar 08.07.2016 в 09:58:13

Е искат пак "кифтета" бе Танкисте, това лошо ли е? Значи... лилипутя като дава кифтета, лош. Като не дава... пак лош. Нещо не ти схващам логиката.

#5 gothic 08.07.2016 в 10:03:19

"От съветски времена военното и патриотично обучение на децата е приоритет", казва инструкторът на тийнейджърите Сергей Фомченко. "Това е за да се изгради любов към училището, родината и града". Мислех си, че това става по други начини. Обаче видно е, че Хитлерюгенд е възкръснал. И жалко за тези момиченца. Не очаквам от тях да израстат качествени жени, съпруги и майки.

#6 TheRock 08.07.2016 в 10:46:17

Като войник разглобявах и СГЛОБЯВАХ АК 47 за 75 секунди, с вързани очи!!! Защо и за мен няма статия????? А АК 47 може да се разглоби и за 4 сек!

#7 AlahAkbar 08.07.2016 в 11:58:28

Това в 21 век, в Европа...

#9 Rodrigo Diaz de Vivar 08.07.2016 в 13:40:51

Ха... тъпак. Двата най-добри университета осигуряващи специалисти в областта на оптиката с военно приложение са в САЩ и в РФ. Имам няколко служебни познанства с конструктори, завършили в специализираният факултет в ГОИ и след това са емигрирали в САЩ. Определени военни научно-изследователски кръгове в САЩ дават мило и драго плюс една камара пари за привличане на млади специалисти, завършили в Санкт Петербург. Така че... кой, кога и какво е ползвал преди 50 години е без значение. Има неща, които руснаците не могат да проектират и правят, но военната оптика не е от тях. За останалото си прав. За колко време се разглобява и сглобява оръжието е без значение, важното е умението да се използва.

#10 boris 08.07.2016 в 14:29:59

E то и през съветско време соц страните можеха да правят тоалетна хартия, ама това не означава , че имаше....

#11 Rodrigo Diaz de Vivar 08.07.2016 в 14:45:08

Аз съм възпитан да си мия гъзягата след тоалетна, хартията никога не ми е била проблем.

#12 dedogo6 08.07.2016 в 14:46:37

"И жалко за тези момиченца. Не очаквам от тях да израстат качествени жени, съпруги и майки." Точно от тия на снимката ни майки ще излязат, ни жени.Еле па едната от сега се разплула, а като роди, ще е большая как мать Россия... Въобще приоритетите им са толкова сбъркани, че няма какво да ги коментираме.

#13 Rowan 08.07.2016 в 16:14:52

Приоритетите им са си точно на място – да отстояват земята на която са родени. Щото в „21 век“, както каза колегата Акбар, се счита за нещо нормално принудителното изселване на няколко милиона коренни жители дори и с помощта на тежка артилерия, финансирано от „демократичната общност“. Някой някъде реши, че тези деца обитават неподходяща територия, те обаче не смятат така, което им прави чест. Точни са им приоритетите, за разлика от приоритетите на нашата младеж, които са да емигрира на всяка цена.

#14 скучко 08.07.2016 в 16:43:23

"... Отлично редник! Разглобяваш и сглобяваш пушката за пет секунди! Ако не беше толкова учен, досега да си станал генерал!..." Реплика на Сержанта към Форест Гъмп (в ролятаТом Ханкс ) от едноименния филм.

#15 deowin 08.07.2016 в 17:00:15

>Катерина визира съветското минало на Украйна С което 15-годишната Катерина, родена през 2001-ва, се е разминала с има-няма 12 години. Но иначе го визира. В други новини, мъже в Донецк влачат жените си за косите, визирайки, че пещерните им прадеди са правели точно така. Традиции, к'во да правиш..

#16 deowin 08.07.2016 в 17:16:31

>отстояват земята на която са родени Всичко наред, нищо лошо, но защо според теб това е необходимо да означава, че трябва да се бият за присъединяване към Русия? Защо не към Украйна? Все пак са родени именно в Украйна. По-старите са родени в УССР. Надали има много живи украинци на над 99 години, които всъщност са раждани в Руската Империя, когато последно тези земи са били част от държава с руско-звучащо име. Доколко днешна Русия е модерен еквивалент и еднозначен наследник на Руската Империя също е спорно.

Новините

Най-четените