Стенли Тучи от съвсем малък е в кухнята, после се прехвърля в Холивуд, а после - отново в кухнята. Може би затова той се различава от останалите чаровни шеф-готвачи, които гледаме по кулинарните канали.
Докато расте, Тучи слуша не само за храна. Той разбира от италианското си семейство колко е важно съхранението ѝ, внимателното ѝ приготвяне и консервирането ѝ. Баба му Кончета отглежда домати, чушки и грах, които или готви пресни, или прави на най-разнообразни консерви за зимата.
Нещо повече, тя приготвя домашна рикота и моцарела, вари и собствена бира.
След като Кончета претърпява инсулт и ампутация на левия си крак, за да я разсее, Стенли Тучи започва да я разпитва за рецепти.
Пред "Ню Йорк Таймс" актьорът си припомня как я молел да му разкаже някои от по-засуканите си ястия - пълнен артишок, пица и фокача от нулата, автентично рагу от Калабрия.
[[image:381717,text:,original:1,url:https://static.webcafe.bg/uploads/images/17/1717/381717/320x180.jpg]]
Уменията на баба Кончета не се прехвърлят веднага на майката на Тучи. Госпожа Джоан Тучи признавала, че преди да се ожени, не можела дори да свари вода за пастата.
Въпреки това с времето Джоан не само развила кулинарния си талант, но и започнала да поднася на семейството си и неиталиански ястия като пълнени палачинки със сос бешамел и чили кон карне.
"Нейното готвене е доказателство, че кулинарната изобретателност е най-чистата форма на изкуство", пише Стенли Тучи в своята книга "Вкусно - храната на моя живот". Истинският му челен сблъсък с готвенето обаче идва на снимачната площадка на романтичния филм Big Night от 1996 г.
Продукцията разказва за италиански ресторант в криза, като Тучи е както сред главните актьори, така и сценарист и втори режисьор. Филмът не само прави от него истинска холивудска звезда, но и затвърждава убеждението му, че някой ден кариерата му отново ще се върти около готвенето.
••• Kaк гъркът Акис Петрецикис се влюби в готвенето - четете тук:
Диагнозата "рак на езика" пък доказва на Тучи, че не го е страх от смъртта - страх го е да не загуби вкуса си във всяко едно отношение.
В книгата си актьорът допълва, че смята, че ако не може да се наслаждава на храната, няма да може да се наслади и на нищо друго.
Това е причината да се впусне и в снимането на кулинарното предаване "Тучи: В търсене на Италия".

Тучи обяснява, че в началото на снимките дори още не се е възстановил напълно от химиотерапията. "Можех да опитвам храната, но невинаги можех да я преглътна", припомня си той.
Само че не се колебае и за миг, когато му предлагат да заснеме шоуто - толкова много иска да разкаже историята на семейството си, храната му и на Италия.
Актьорът, превърнал се във водещ и в начинаещ шеф-готвач, не крие, че за онези, които не обичат храната, предаването му и книгите му ще са "плачевно скучни". Но той държи да разкаже каква роля има кулинарията в живота му и колко неразривно свързана е с цялото му светоусещане.
••• Рик Стайн почти не можеше да готви, а сега е начело на кулинарна империя. Ето как:
Затова и Стенли отказва да пише за кариерата си на холивудска знаменитост - заявява, че би било "отчайващо скучно".
Не е учудващо, че "Тучи: В търсене на Италия" е подновено за нов сезон, който ще е в ефир към края на 2025 г. Засега се знае, че водещият ще обиколи поне пет региона на Италия и ще разучи храната им, триковете в кулинарията им и културата им.
За Men's Health той посочва, че иска да покаже италианската кухня отвъд пицата и пастата и отново ще опита възможно най-нестандартните италиански ястия.
За изданието Тучи се връща в ученическите си години, когато отивал на училище с кутия с патладжани в пармезан, докато съучениците му ядели сандвичи с фъстъчено масло и конфитюр. Актьорът си спомня, че много завиждал на американските си съученици, макар че те полудявали по храната, която той си носи в кутията.
Сега е решен да "си го върне" донякъде, но не да накара зрителите да завиждат на италианската кухня, а да я разберат, опознаят и обикнат в най-истинския ѝ вид.