Великобритания рядко се свързва с кулинарни шедьоври. Нито пък елитният Оксфордски университет се хвали като люпилня за шеф-готвачи.
Рик Стайн обаче не е типичният великобританец, а дипломата му по английска литература от Оксфорд не му пречи да готви превъзходно. Една от причините е, че Стайн от малък е възпитаван в значимостта на вкусната храна и добрата кухня.
Майка му и баща му държат малък хотел в родния Корнуол, чиято кухня привлича не само местните, но и гости на живописния британски регион.
Въпреки това пътят на Стайн до ефира на кулинарните канали и световната известност не е никак лесен.
След като завършва, той и негов приятел отварят мобилна дискотека в задната част на ван и смятат, че са близо до огромен финансов успех. Начинанието се оказва сравнително доходоносно и следващата стъпка за младия Рик е да купи истинска дискотека в град Падстоу, графство Корнуол, за около 65 хил. британски паунда.
Решава да превърне мястото в клуб, но законите на графството са категорични, че за да лицензират заведението, то трябва да сервира и храна. В книгата си с мемоари Стайн разказва как той и приятелката му (впоследствие и съпруга) се редуват да готвят разнообразни импровизации, за които използват един огромен уок тиган.
"Бях ерген и представите ми за храната бяха ергенски", пише още британецът. Част от менюто е пържено пиле с ориз и полуготов сос, както и телешко "Строганов" със сос на прах от пликче. Стайн не крие, че много от клиентите му отказват дори да опитат.
Освен това посетителите на клуба носят куп проблеми на собствениците. Повечето са рибари и пристигат късно вечер, вече добре почерпени и агресивно настроени. Сбиванията и свадите не са рядкост.
Рик Стайн не спестява и друга подробност от онзи период в живота си - тогава той, по негови думи, не може дори да нареже домат или да изпържи яйце.
Въпреки това след като клубът му е затворен заради бой между клиенти, Рик решава да отвори малък ресторант за морски дарове в Падстоу. Именно тук нещата потръгват на принципа "Всяко зло - за добро" - Стайн няма достатъчно пари, за да плаща на професионален готвач, и решава, че ще готви сам за гостите си.
Прясната морска храна започва да привлича като магнит клиентите и готвачът и собственик осъзнава, че ако има още по-добри кулинарни умения, може да направи истински удар.
Така Стайн се записва на курс по класическа френска кухня и започва да овладява някои от най-сложните техники - многолистно тесто, сос фрикасе, разнообразни сосове за риби и миди, поширане, готвене су-вид и други. И интересът му към професионалното готвене се разгаря изключително силно.
"Момчето, което досега нямаше никаква идея какво да прави с живота си, накрая намери страстта си", пише Стайн в мемоарите си.
Той е убеден, че няма как да стане наистина велик шеф-готвач, ако работи само в Корнуол и посещава курсове, водени от други готвачи, и така тръгва на първата си обиколка из Европа. Впечатление му прави най-вече кухнята на Средиземноморието с изобилието си от морски дарове и пресни продукти.
Първото предаване, което Стайн води, е точно на тази тема - нарича се "Вкусът на морето" и се излъчва по BBC Two.
Шоуто се оказва огромен успех, защото показва на британците как могат да си приготвят страхотни ястия с местна риба и морски дарове, които на Острова често са пренебрегвани като "бедняшка храна".
Следват редица предавания, посветени както на морската храна, така и на световните кухни.
Постепенно Стайн развива бизнеса си и има 12 ресторанта във Великобритания и още два - в Австралия. Всички те са на морска тематика и в тях Рик си партнира с вече бившата си съпруга - Джил.
Два от ресторантите на шеф-готвача във Великобритания не успяват да издържат по време на пандемията и вече са затворени. "Няма лесен живот, ако си ресторантьор", заявява Стайн.
В свое интервю за "Гардиън" той обяснява, че трудностите го съпътстват още от началото на кариерата му заради желанието му да готви именно морски дарове. "Аз продавам риба в страна, в която хората са подозрителни към всичко, което не идва в дебела панировка или хлебни трохи", шегува се Рик.
Стайн е убеден, че ресторантьорският бизнес ще претърпи ренесанс след пандемията. "Хората ще продължат да искат да излизат и да ядат навън", казва той.
Въпреки че е на 76 години, Рик Стайн няма никакво намерение да се отказва нито от ресторантьорството, нито от ефира. От 22 февруари 2022 г., отново по BBC Two, той води ново предаване, посветено на Корнуол, което вече събира положителни отзиви от зрителите.
"Рик е просто брилянтен", пише един потребител в Twitter, който е особено впечатлен как Стайн хвали коктейла "Блъди Мери" като лечение за махмурлук. Самият шеф-готвач описва новото си шоу като "истинско признание към наследството на Корнуол.
Макар и запленен от рибата и морските дарове, Рик заявява, че най-отвратителното нещо, което е опитвал, е именно рибно ястие - шведския сюрщроминг.
Това е ферментирала в консервата си херинга с нетипичен и даже отблъскващ за чужденците вкус и аромат.
Рик Стайн е и от онези популярни готвачи, които не искат обликът им да се романтизира излишно. "Независимо колко ти харесва в ресторантьорския бранш или в кухнята, най-важна си остава печалбата", казва той в мемоарите си.