Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

"Осъзнах, че готвенето не е само кебапчета и пържени картофки": Как Акис Петрецикис се влюби в кулинарията

Телевизионният готвач Акис ни разкива своя път към кулинарията Снимка: AkisPetretzikis Ltd
Телевизионният готвач Акис ни разкива своя път към кулинарията

Когато бил дете, Акис Петрецикис не мечтаел за блясъка на телевизионните студиа или за аплодисментите на феновете на изкусната гастрономия.

Мечтата му била друга - да обиколи света. Но вместо това днес светът идва при него. Не само за да опита от великолепните му ястия, а и за да се потопи в неговото кулинарно пътешествие, събиращо средиземноморската традиция, съвременния вкус и любопитството към храната.

Готвенето може и да не е първата страст на гръцкия магьосник в кухнята, но определено е най-силната. Желанието му да бъде домакин, да посреща, да споделя и да разказва истории чрез блюдата си, се оказва пътят, който го отвежда до мечтаните страни.

"Започнах да работя на различни места, в различни кухни и осъзнах, че готвенето не е само кебапчета и пържени картофки, а може да бъде и форма на изкуство. Бях наистина изумен и така се влюбих в него", разказва Петрецикис в интервю за Webcafe.bg.

Снимка: AkisPetretzikis Ltd

Осъзнаването, че е намерил своето призвание, отвежда Акис под безпощадния прожектор на първия сезон на MasterChef в Гърция.

Телевизията не го привличала. Поне не и тогава. Но състезателният дух, стремежът към усъвършенстване и желанието да надмине себе си го тласнали към шоуто. Акис печели съревнованието, а след победата, по негови думи, идва и всичко останало.

"Когато станах първият MasterChef на Гърция, пред мен се отвориха различни възможности. Започнах да се появявам като гост в различни предавания и едното доведе до другото. Готвенето ми осигури кариерата, която имам днес", разказва кулинарната звезда.

Постепенно професията му се развива от случайни гостувания към водене на две телевизионни предавания, които в момента се излъчват в Гърция. Едното е фокусирано само върху готвенето, а другото съчетава пътуванията с храната.

Петрецикис успява да се превърне в лице на съвременната гастрономия, което показва как дори начинаещите в кухнята могат да приготвят изкусни ястия у дома.

Снимка: AkisPetretzikis Ltd

Всеки вторник, точно в 13:00 ч. по 24 Kitchen, българската публика също може да се запознае с рецептите на готвача с предаването "Печивата на Акис". Телевизионната поредица показва как да си приготвите различни сладки изкушения, които събират традициите на Средиземноморието с модерните тенденции.

В епизодите ще видите много от типичните за Балканите десерти, а лично Акис уверява, че продуктите са подбрани така, че спокойно да повторите рецептите независимо в коя точка на света живеете.

От всички фенове на Акис Петрецикис, които следят неговите кулинарни вълшебства от различни държави, българите са може би сред най-облагодетелстваната група.

Понеже гръцкият шеф-готвач разработва предимно ястията на родната си кухня, българската публика няма да се чувства като в небрано лозе. Имаме безброй сходства между нашите рецепти и тези на съседите, но Акис долавя и някои ключови разлики.

"В моята страна [Гърция] използваме много зеленчуци, докато в България млечните продукти изпъкват повече. Друга разлика е, че в гръцката кулинария зехтинът има централна роля, докато в България маслото е по-често използвано", отбелязва Петрецикис.

Снимка: AkisPetretzikis Ltd

Именно на различията често се дължат кулинарните съревнования между две съседни държави. Между България и Гърция например има осезаема разлика в начина на приготвяне на мусака, и по тази причина не може да не попитаме Акис коя рецепта според него е по-добра: българската или гръцката.

Без да се замисля, шеф-готвачът отговаря, че предпочита мусаката, с която е израснал.

"Какво очаквате да кажа? Хора, и вие правите невероятна мусака, но за мен гръцката мусака винаги ще бъде най-добрата в целия свят", заявява Петрецикис.

••• Страхотна рецепта за гръцка мусака ще откриете тук:

Гръцкият готвач обаче отдава заслуженото на българската баница.  Опитал я е при едно от посещенията си в България и толкова я харесал, че се научил да си я приготвя сам.

Както може да предположите, пътуванията са сред източниците на вдъхновение за Акис, но не са най-голямата му муза. Творческият заряд за съставяне на нови рецепти за готвача идва от коментарите на неговите последователи в социалните мрежи. Те му споделят своите желания, а той се замисля как да ги приложи в кухнята.

"Това е много важно за мен, защото така оставам в крак със съвременната кулинария и мога да дам на хората това, което искат", разкрива Акис.

Другото му голямо вдъхновение, на което се опира, са съставките. Гръцкият готвач вярва, че суровите и обикновени продукти, които виждаме редовно по рафтовете на магазините, са способни на чудеса - стига да знаем как да подхождаме към тях.

Снимка: AkisPetretzikis Ltd

Ако сте начинаещ в кухнята и имате огромното желание изпод ръцете ви да излизат майсторски вкусотии, Петрецикис съветва да се фокусирате повече върху свойствата на продуктите, а не върху сляпото следване на рецептата.

Тествайте съставките в различни консистенции, следете как повлияват на текстурата и вкуса на ястието и не се страхувайте да правите грешки, защото провалът е част от процеса по усъвършенстване на кулинарните ви умения.

"Опитвайте ястието на всяка стъпка и не се предоверявайте на рецептата, защото няма два еднакви лимона. Това не е толкова правило, колкото съвет от кухнята", разкрива Акис.

Когато го питаме за неговата любима рецепта, готвачът отказва да избере само една, а вместо това ни споделя трите си най-любими съставки: зехтин екстра върджин, гръцко кисело мляко и тахан - с които, по негови думи, може да приготвите невероятни ястия независимо дали сте начинаещ или напреднал в готвенето.

С всяка своя рецепта Акис Петрецикис не просто показва как се готви - той кани хората на трапезата си, вдъхновява ги да експериментират и доказва, че вкусната храна не се крие в сложните техники, а в любовта към простите неща.

Без значение дали ще го гледате по телевизията, ще последвате рецептите му онлайн или просто ще импровизирате с любимите си съставки - едно е сигурно: с Акис в кухнята готвенето никога не е обикновено ежедневие. То е покана за пътешествие, в което всеки може да участва.

---

"Печивата на Акис" може да гледате всики вторник от 13:00 ч. по 24 Kitchen. 

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените