Когато бил дете, Акис Петрецикис не мечтаел за блясъка на телевизионните студиа или за аплодисментите на феновете на изкусната гастрономия.
Мечтата му била друга - да обиколи света. Но вместо това днес светът идва при него. Не само за да опита от великолепните му ястия, а и за да се потопи в неговото кулинарно пътешествие, събиращо средиземноморската традиция, съвременния вкус и любопитството към храната.
Готвенето може и да не е първата страст на гръцкия магьосник в кухнята, но определено е най-силната. Желанието му да бъде домакин, да посреща, да споделя и да разказва истории чрез блюдата си, се оказва пътят, който го отвежда до мечтаните страни.
"Започнах да работя на различни места, в различни кухни и осъзнах, че готвенето не е само кебапчета и пържени картофки, а може да бъде и форма на изкуство. Бях наистина изумен и така се влюбих в него", разказва Петрецикис в интервю за Webcafe.bg.

Осъзнаването, че е намерил своето призвание, отвежда Акис под безпощадния прожектор на първия сезон на MasterChef в Гърция.
Телевизията не го привличала. Поне не и тогава. Но състезателният дух, стремежът към усъвършенстване и желанието да надмине себе си го тласнали към шоуто. Акис печели съревнованието, а след победата, по негови думи, идва и всичко останало.
"Когато станах първият MasterChef на Гърция, пред мен се отвориха различни възможности. Започнах да се появявам като гост в различни предавания и едното доведе до другото. Готвенето ми осигури кариерата, която имам днес", разказва кулинарната звезда.
Постепенно професията му се развива от случайни гостувания към водене на две телевизионни предавания, които в момента се излъчват в Гърция. Едното е фокусирано само върху готвенето, а другото съчетава пътуванията с храната.
Петрецикис успява да се превърне в лице на съвременната гастрономия, което показва как дори начинаещите в кухнята могат да приготвят изкусни ястия у дома.

Всеки вторник, точно в 13:00 ч. по 24 Kitchen, българската публика също може да се запознае с рецептите на готвача с предаването "Печивата на Акис". Телевизионната поредица показва как да си приготвите различни сладки изкушения, които събират традициите на Средиземноморието с модерните тенденции.
В епизодите ще видите много от типичните за Балканите десерти, а лично Акис уверява, че продуктите са подбрани така, че спокойно да повторите рецептите независимо в коя точка на света живеете.
От всички фенове на Акис Петрецикис, които следят неговите кулинарни вълшебства от различни държави, българите са може би сред най-облагодетелстваната група.
Понеже гръцкият шеф-готвач разработва предимно ястията на родната си кухня, българската публика няма да се чувства като в небрано лозе. Имаме безброй сходства между нашите рецепти и тези на съседите, но Акис долавя и някои ключови разлики.
"В моята страна [Гърция] използваме много зеленчуци, докато в България млечните продукти изпъкват повече. Друга разлика е, че в гръцката кулинария зехтинът има централна роля, докато в България маслото е по-често използвано", отбелязва Петрецикис.

Именно на различията често се дължат кулинарните съревнования между две съседни държави. Между България и Гърция например има осезаема разлика в начина на приготвяне на мусака, и по тази причина не може да не попитаме Акис коя рецепта според него е по-добра: българската или гръцката.
Без да се замисля, шеф-готвачът отговаря, че предпочита мусаката, с която е израснал.
"Какво очаквате да кажа? Хора, и вие правите невероятна мусака, но за мен гръцката мусака винаги ще бъде най-добрата в целия свят", заявява Петрецикис.
••• Страхотна рецепта за гръцка мусака ще откриете тук:
Гръцкият готвач обаче отдава заслуженото на българската баница. Опитал я е при едно от посещенията си в България и толкова я харесал, че се научил да си я приготвя сам.
Както може да предположите, пътуванията са сред източниците на вдъхновение за Акис, но не са най-голямата му муза. Творческият заряд за съставяне на нови рецепти за готвача идва от коментарите на неговите последователи в социалните мрежи. Те му споделят своите желания, а той се замисля как да ги приложи в кухнята.
"Това е много важно за мен, защото така оставам в крак със съвременната кулинария и мога да дам на хората това, което искат", разкрива Акис.
Другото му голямо вдъхновение, на което се опира, са съставките. Гръцкият готвач вярва, че суровите и обикновени продукти, които виждаме редовно по рафтовете на магазините, са способни на чудеса - стига да знаем как да подхождаме към тях.

Ако сте начинаещ в кухнята и имате огромното желание изпод ръцете ви да излизат майсторски вкусотии, Петрецикис съветва да се фокусирате повече върху свойствата на продуктите, а не върху сляпото следване на рецептата.
Тествайте съставките в различни консистенции, следете как повлияват на текстурата и вкуса на ястието и не се страхувайте да правите грешки, защото провалът е част от процеса по усъвършенстване на кулинарните ви умения.
"Опитвайте ястието на всяка стъпка и не се предоверявайте на рецептата, защото няма два еднакви лимона. Това не е толкова правило, колкото съвет от кухнята", разкрива Акис.
Когато го питаме за неговата любима рецепта, готвачът отказва да избере само една, а вместо това ни споделя трите си най-любими съставки: зехтин екстра върджин, гръцко кисело мляко и тахан - с които, по негови думи, може да приготвите невероятни ястия независимо дали сте начинаещ или напреднал в готвенето.
С всяка своя рецепта Акис Петрецикис не просто показва как се готви - той кани хората на трапезата си, вдъхновява ги да експериментират и доказва, че вкусната храна не се крие в сложните техники, а в любовта към простите неща.
Без значение дали ще го гледате по телевизията, ще последвате рецептите му онлайн или просто ще импровизирате с любимите си съставки - едно е сигурно: с Акис в кухнята готвенето никога не е обикновено ежедневие. То е покана за пътешествие, в което всеки може да участва.
---
"Печивата на Акис" може да гледате всики вторник от 13:00 ч. по 24 Kitchen.