Един бейзболен мач зад решетките на щатския затвор Сан Куентин

Зад високите стени на един от най-строгите калифорнийски затвори, обградени с бодлива тел, се разиграва затворническо бейзболно дерби на "Полето на мечтите".

Фотографът Езра Шоу получи уникалния шанс да заснеме какво се случва в строго охранявания щатски затвор Сан Куентин - той разкрива една традиция, която продължава чак от 20-те години на миналия век.

В затвора има два бейзболни отбора - Сан Куентин Джайънтс и Сан Куентин Атлетикс. Съставите им се формират след проби през март месец всяка година. Те са отворени за всички лишени от свобода с изключение на тези със смъртни присъди, под полицейска закрила и под строг режим.

Сезонът в Сан Куентин трае колкото в Мейджър лийг бейзбол, а цялата програма е финансирана от дарения. Играчите носят изцяло дарени екипи от отборите на Сан Франциско Джайънтс и на Оукланд Атлетикс и са водени от треньори-доброволци.

Те играят срещу свободни хора извън затвора.

Фотографът Езра Шоу се опитва да документира затворническата бейзболна програма откакто се е преместил в района преди 8 години, но било трудно да му осигурят достъп до Сан Куентин. Това е затвор с максимална сигурност и е единственият в Калифорния, където лежат осъдени на смърт затворници. След няколкогодишни усилия обаче чакането му се отплатило и Шоу е допуснат да снима в съоръжението и дори да заснеме играчите в килиите им.

Най-трудно било да вкара оборудването си вътре: "Има няколко различни проверки и порти, през които трябва да преминете, преди да влезете в същинския затвор. където проверяват самоличността ви и какво точно внасяте в съоръжението."

Шоу обаче остава приятно изненадан от желанието на лишените от свобода да бъдат снимани: "Те оценяват факта, че някой от външния свят се интересува от това, което те правят в ежедневието си."

Вижте уникалните снимки на Езра Шоу в нашата галерия.

Новините

Най-четените