Барселона може да се раздели с Андрес Иниеста

След по-малко от месец Андрес Иниеста може да бъде обявен за футболист №1 в света и да получи „Златната топка". Съществува вероятност това да не е единствената новина свързана с испанския национал през 2011 г. Според Yahoo! Sports дните на Иниеста с екипа на Барселона са преброени и „блаугранас" може да се раздели с него още през този трансферен прозорец или най-късно през лятото.

Изданието се позовава на свой източник от клуба, който твърди, че до това решение може да се стигне заради големите дългове на клуба. Както е известно само за миналата година финансовите загуби на Барселона са в размер на 79 милиона евро. Нетните задължения на клуба са 442 млн. евро, а брутните - 552 милиона.

Заради кризата през миналата седмица каталунците сключиха договор за спонсорство с катарска фондация и от следващия сезон ще сложат логото й върху екипите си. Това се случва за първи път в 111-годишната история на клуба.

„Цената на Андрес никога не е била по-висока. Да, вярно, че той е съществена част от клуба, но имаше невероятна година и една добра оферта може да бъде разгледана и дори приета от ръководството", разкрива източникът на Yahoo! Sports.

Според изданието при нормална ситуация шефовете едва ли биха си помислили да се разделят с един от най-популярните си, обичани и силно представящи се играчи. Сега обаче Барселона би могла да прибере фантастичните 100 милиона евро.

Единственият клуб, който би могъл да плати тази цена пък е Манчестър Сити, смята Yahoo! Sports. Очаква се още през януари собственикът на тима шейх Мансур да отпусне на Роберто Манчини солидна сума за трансфери, която да позволи да бъде отправено дори подобно предложение. Собственикът на Сити бил доволен от третото място на тима и малката разлика в точките (б.р - само две) с водача Манчестър Юнайтед.

През сезона Манчестър Сити показа, че няма нищо против да привлече още някой играч на каталунците след като през лятото бе взет Яя Туре. Преди малко повече от месец "гражданите" предложиха 50 милиона евро за защитника Жерар Пике. Сега внимателно следят ситуацията и около новия договор на Дани Алвеш. В случай, че бразилецът не се разбере с каталунците за удължаването на контракта си английският тим вече е готов с оферта за привличането му.

„Гражданите" обаче вече срещнаха и отказ от двама играчи на каталунците, макар и още юноши. Английският тим отправил оферта към братята Тиаго и Рафаел Алкантара. Първият играе във втория състав на „блаугранас" и често получава шансове от Хосеп Гуардиола за изява в първия състав. Очаква се през януари той да се присъедини окончателно към представителния тим. Рафа Алкантара също проведе няколко тренировки с батковците, въпреки че играе при юношите старша възраст. Чрез своя баща и представител - бившия бразилски национал Мазиньо те уведомили Манчестър Сити, че отхвърлят предложението.

В същото време испанските издания обявиха, че изпълнителният директор на Барселона Андони Субисарета, треньорът Хосеп Гуардиола и асистентът му Тито Виланова ще разполагат с 65 милиона евро за трансфери на нови играчи през лятото. Според изданията една от целите на каталунците е младият защитник на Пари Сен Жермен Мамаду Сако.

Макар само 20-годишен, той вече е капитан на клубния си тим и викан от селекционера на Франция Лоран Блан в националния. Той е висок 187 см, мощен и бърз, има проблеми още само в изнасянето на топката, но това е преодолим минус според техническия щаб на Барса. Договорът на Сако изтича след година и половина, като това кара и други клубове като Арсенал, Милан, Ювентус и Валенсия да се интересуват от него.

Новините

Най-четените