Чилич допълни незабравимата вечер за тениса

Кеи Нишикори поднесе голяма сензация в първия полуфинал на US Open, отстранявайки световният лидер Новак Джокович, но изненадите на "Флашинг Медоус" продължиха. Марин Чилич сложи край на надеждата на Роджър Федерер за 18-та титла от Големия шлем.

Дъждът в Ню Йорк забави втория полуфинал, но само 66 минути след началото му Чилич водеше с 2-0 сета, а на корта продължаваше да вали, но не дъждовни капки, а асове и уинъри от ракетата на световния №16. След още 38 минути, хърватинът усети най-сладката радост в кариерата си, докато чуваше "Гейм, сет и мач Чилич, 6-3 6-4 6-4."

До момента той никога не беше печелил нито мач, нито повече от сет в петте си сблъсъка с Роджър. Но удари часът, в който Чилич трябваше да допише историята, започната по-рано от Нишикори. При последното му поражение на тазгодишния Мастърс в Торонто, Марин се добра едва до 2 брейкпойнта.

Тук получи първия още в четвъртия гейм и веднага проби за 3-1. Нататък отрази една точка за рибрейк, но нямаше повече проблеми в сета, въпреки че Федерер вкара впечатляващите 79% от мощното си оръжие - първия сервис. На моменти си личеше, че Маестрото няма представа какво в играта му не достига, за да изравни резултата. При 3-5 и 0-30, швейцарецът дори показа нотка на отчаяние, като излезе съвсем неподготвен на мрежата и беше лесно разминат.

ФедЕкспрес не успя да улучи правилния коловоз и в началото на втория сет и потегли с 0-40. Роджър спаси два от шансовете, но при третия Чилич отгатна сервиса му и пласира поразяващ ретур. Нататък швейцарецът отново демонстрира странно безсилие на мрежата на няколко пъти и без да стигне до нито една възможност за връщане на пробива предаде сета с 4-6. А след 66 минути на корта, Чилич беше загубил само 2 от общо 28 точки на свой сервис.

Федерер за трети път поред загуби първия сет на тазгодишния US Open и за втори поред, с доста безлична игра, "си подсигури" пасив от 0-2.

В началото на третия все пак искрица огря играта на Маестрото. Класически бекхенд по правата облиза линията и му подари така чакания пробив. Агресията от ретура на хърватина обаче моментално възстанови равенството за 2-2.

След още два сравнително "тихи" гейма, Марин избухна с нов смразяващ ретур от бекхенд, който му донесе още един шанс за пробив. Последва перфектното разиграване от ракетата на Чилич и той нанесе решителния удар в двубоя. Пореден безмилостен бекхенд и гейм на нула стъпка вялата съпротива на Федерер и мечтата му за трофей №18 от Големия шлем.

Новините

Най-четените