Фьодор на 40: Топ 10 на звездните му победи

Вчера беше Тоти, онзи ден – Роналдо. Сякаш е почти сигурно, че ако си роден през 1976-а, ще бъдеш легенда в спорта.

Днес един от най-великите бойци навършва 40 години.

Шампион по самбо. Шампион по джудо. Шампион по смесени бойни изкуства в няколко организации. Легенда. Император. Последния император.

Определян не от един и двама специалисти като най-опасния човек на земята, Фьодор Емеляненко е една от причините изобщо смесените бойни изкуства да бъдат толкова популярен спорт.

Малко хора знаят, но дебюта на Емеляненко в ММА боевете е срещу българин. На 21 май 2000 година Последния император побеждава със задушаващ ключ бившия борец Мартин Лазаров в мач от японската организация RINGS.

От тогава досега Фьодор записа 35 победи (11 с KO/TKO, 17 след предаване и 8 след съдийско решение) в общо 41 мача в смесените бойни изкуства, след като последната му победа – срещу Фабио Малдонадо – официално бе обявена за равенство.

Популярността му в Русия и близостта му с Владимир Путин осигуриха на Фьодор поста президент на Руския ММА съюз, а от 2012-а насам Емеляненко е и част от министерството на физическата подготовка и спорт.

Единствената пречка за Фьодор да стане световно признат за най-великия боец в историята на смесените бойни изкуства остават провалените преговори с Дейна Уайт за участието му в най-известната ММА организация UFC.

Въпреки това и въпреки трите години почивка, които си даде между 2012-а и 2015-а, за много фенове Емеляненко ще си остане най-великият боец, стъпвал някога на ринга/октагона в смесените бойни изкуства.

Спокойният му поглед, леко отпуснатото тяло, фактът, че един от най-добрите му приятели е свещеник, с когото играят карти в съблекалнята преди мачове, тренировките му в гората – всичко това направи феновете на още първите свободни боеве негови доживотни поддръжници.

В чест на 40-ия юбилей на Последния император ще ви върнем към най-великите му победи. Вижте ги в галерията.

Новините

Най-четените