Мафиот проговори за Базел - ЦСКА

Един от организаторите на международната тото мафия призна, че съдията на мача Базел - ЦСКА от груповата фаза на Лига Европа миналия сезон е бил подкупен, съобщава вестник "24 часа", позовавайки се на германските си колеги от "Велт".

34-годишният хърватин Анте Сапина е разкрил пред съда в Бохум, че е дал между 30 и 50 хил. евро на украинския рефер Олег Ориехов.

"Той трябваше да се погрижи през второто полувреме да има два гола. Това стана, а печалбата ни бе 150 хиляди евро", разказва Сапина пред съда.

На 5 ноември 2009 г. Базел би с 3:1 ЦСКА, като до почивката домакините поведоха с 2:0. През втората част Тодор Янчев намали, а Александер Фрай с втория си гол оформи крайния резултат. Ориехов вече получи доживотна забрана от УЕФА да ръководи мачове.

Сапина признава и за подкуп от 40 хил. евро, даден на босненския рефер Ново Панич, за да осигури отново два гола след почивката в квалификацията за световното първенство през миналото лято в ЮАР между Лихтенщайн и Финландия.

Балканският съдия свири много съмнителна дузпа, вкарана от ветерана Яри Литманен в 73-ата мин. Само 120 сек по-късно домакините от Лихтенщайн изравняват чрез Микеле Полверино.

Това обаче не е всичко, тъй като Сапина прави признание и за трети рушвет. Той твърди, че е дал подкуп от 50 000 евро за словашки служител на УЕФА.

Анте Сапина бе сред задържаните през ноември 2009 г. за организирани далавери с приятелски мачове в Германия. Тогава бяха арестувани и двамата му братя - Милан и Филип.

Това не са единствените прегрешения на хърватския престъпник, той бе замесен и в най-големия скандал в германския футбол през 2005 г. Тогава Сапина беше намерен за виновен по обвинения в измама и осъден на 3 години затвор. Присъдата бе наложена заради уреждане или опит за уреждане на 23 мача, плащайки на рефера Роберт Хойцер да манипулира двубои, на които братята от Хърватия са заложили.

Новините

Най-четените