Митовете и истините за Coca-cola: Защо я пият спортистите

"Преди един от мачовете през сезон 2008/09 Пеп Гуардиола правел разбор в съблекалнята. Той бил прекъснат от Меси, който си поискал Coca-cola. Пеп отказал, казвайки, че играчите му не могат да пият тази напитка преди важен двубой. Меси отишъл и си взел сам, след което я изпил пред съотборниците си", разказва шведският треньор Ханс Баке. Твърди, че е чувал това от Рафаел Маркес и Тиери Анри, с които работеше заедно в Ню Йорк Ред Булс.

Може да е вярно, може и да не е. Но от години се говори за любовта на Лео към тъмната газирана напитка. Кристиано Роналдо също има своята история с нея. В първите си месеци в Юнайтед се появил на закуска с кенче Coca-cola, а Райън Гигс не харесал това. "Никога повече не го прави", предупредил го уелсецът.

Самуел Ето'о пък отказвал да тренира в Анжи, ако в съблекалнята няма от любимото му безалкохолно питие.

"Без физическа активност, колата определено е вредна. Друг е въпросът, когато е разгазирана и се приема по време на най-тежките физически дейности. По време на маратоните и Iron Man се поставят стелажи с кола. На Световното първенство много отбори използват разгазирана кола по време на мачовете", казва лекарят на руския национален отбор Едуард Безуглов.

Същото мнение споделя и докторът на московския Динамо Александър Ярдошвили. Той е на 64 и работи във футбола от 40 години. "Спортистът не трябва да пие кола в големи количества и редовно. Ако пие по едно кенче два пъти седмично, няма никакъв проблем", казва той.

Но през април 2019 г. група учени от Харвард публикува мащабно проучване, обхващащо над 34 хиляди жени и 37 хиляди мъже, които са били следени в продължение на 34 години (от 1980 до 2014 г.). Резултатите показват, че колкото повече захарни напитки (например кола) употребява човек, толкова по-висок е рискът от преждевременна смърт.

Конкретните цифри:

- от една до четири напитки на месец - рискът от смъртност се увеличава с 1%;

- една или две напитки на ден - с 14%;

- повече от две напитки на ден - 21%.

Учените откриха и връзка между високите дози кола и сърдечно-съдовите заболявания (тези, които пият повече от две напитки на ден, повишават риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания с 31%) и развитието на рак.

Последното все още е спорен въпрос. Смята се, че раковите клетки се активират от 4-метилимидазол (4-MI) - химикал, който е част от оцветителя на напитката. Проучвания в Калифорния показват, че продължителният прием на 4-MI причинява белодробен рак при плъхове. Тогава местните власти решиха, че продуктите с повече от 29 микрограма от веществото трябва да имат здравно предупреждение на етикета. Смята се, че ежедневният прием на 4-MI в доза от 30 микгрограма може да причини рак на един на 100 000 души. В едно кенче кола имаше около 140 микрограма, след което американските производители бяха принудени да намалят нивото му.

Аминистрацията по храните и лекарствата на САЩ обаче твърди, че трябва всекидневно да си изпиват огромни количества кола, за да се достигнат нивата, които причиняват рак при лабораторните плъхове. Британската агенция за хранителни стандарти има същото мнение.

Изследователи от университета Туфтс в Бостън (един от най-големите изследователски университети в САЩ) също се занимава с влиянието на колата върху организма: през 2010 г., според техните оценки, сладките напитки са допринесли за смъртта на около 184 хиляди души в света: 133 хиляди смъртни случая от диабет, 45 хиляди смъртни случая от сърдечно-съдови заболявания и 6,5 хиляди смъртни случая от рак.

"Колата има няколко проблема: тя е силно газирана и има високо съдържание на въглероден диоксид. Второ, концентрацията на въглехидрати е надвишена дори в сравнение с другите сладки напитки. Трето, съдържа киселини: фосфорна киселина, която подкислява вече подкиселен организъм. Поради високата консумация на газ се появява подуване на корема, затруднява се дишането и се причинява дискомфорт в диафрагмата. Въглехидратите водят до затлъстяване. Киселините и различните оцветители, както и консервантите, причиняват увреждания на стомаха. Който има проблеми като язва, гастрит и т.н., трябва да внимава", обяснява спортният лекар Валентин Беляевски.

Ярдошвили припомня, че един от най-важните компоненти в живота на атлетите е храненето. А захарта е огромен проблем. Не глюкоза, фруктоза и захароза, а захар. Затова трябва да се ограничава, а в колата има голям брой захари, които мигновено проникват в тялото. Поради това е напитка, която е нежелателна за продължителна употреба.

Средно едно кенче кола съдържа 10 чаени лъжички захар (39 грама), което е повече от половината от средната консумация на човек на захар в момента (70 грама), въпреки че СЗО (Световната здравна организация) обикновено препоръчва не повече от 50 грама, а още по-добре - 25 грама дневно.

Ето ефекта от 10 лъжички наведнъж:

- след 10 минути: захарта навлиза в тялото. При консумация на 10 лъжици човек би се почувстал зле, но в случая с колата не го усеща така заради фосфорната киселина, която притъпява сладостта;

- след 20 минути: нивото на кръвната захар се повишава и се увеличава производството на инсулин. Черният дроб реагира на това като превръща цялата захар в мазнини;

- след 40 минути: абсорбцията на инсулин приключва: зениците се разширяват, кръвното налягане се повишава. Аденозиновите рецептори в мозъка са блокирани и на човек не му се спи;

- след 45 минути: нивото на допамина се повишава, което контролира центровете на удоволствие в мозъка.

- по-малко от 60 минути: фосфорната киселина свързва калция, магнезия и цинка в червата.

- повече от 60 минути: диуретичните свойства на кофеина действат. Свързаният калций, магнезий и цинк се отделят с урината. Човек става раздразнителен и летаргичен. Водата се отделя с урината, а с нея и хранителни вещества, които тялото може да използва за хидратация и изграждане на силни кости и зъби.

Но дори авторът на това проучване, британският фармацевт Найджър Найк, не смята кола за уникално вредна: "Редовната употреба може да доведе до високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване. Малките количества и употребата на напитката от време на време не причинява значителна вреда."

"Ако футболист пие 100 мл червено вино веднъж дневно, това ще му донесе само ползи. След големи натоварвания в жегата, когато изпотяването е налице и калиево-натриевата помпа започва да работи с голямо усърдие, вискозитетът на кръвта се променя и половин литър бира обикновено действа като лекарство. Не толкова вредно или полезно, а като лекарство. Тя премахва вискозитета на кръвта и помага на сърдечно-съдовата система да се възстанови", казва Ярдошвили, а Беляевски се съгласява, че две кенчета кола на седмица не са толкова опасни.

Медиците казват, че по-опасна е неправилната употреба. Ако човек пие напитката на празен стомах и има проблеми с него, може да получи киселини, спазми и подуване на корема. Освен това газовете водят до дразнене на лигавицата на стомаха и червата.

"Разредете колата с вода и тогава това ще бъде почти като спортна напитка", съветват лекарите.

През 1997 г. учени от Австралийския спортен институт се интересуват от факта, че все повече спортисти - колоездачи и бегачи - пият кола по време на състезания. На колоездачния шампионат US Open Road Racing Championship в Пенсилвания общо 90% от анкетираните спортисти признават, че са употребявали кола по време на първенството. Във всички случаи те преминават към напитката във втората половина или последната четвърт от състезанието в допълнение към електролитна напитка, наситена с микроелементи. Много от колоездачите пият разгазирана кола.

"Правят така, че да остранят газовете и киселина иначе ще си причинят дискофорт в корема. Освен това се разрежда с вода, за да се намали концентрацията на въглехидрати и кофеин", казва Валентин Беляевски.

Колата и нейните аналози са популярни не само в колоезденето. Невио Скала в Спартак Москва, в допълнение към червеното вино, позволяваше на футболистите и фанта. В страни като Дания пък често се носи бира в съблекалнята веднага след двубоите.

Белявски обяснява, че има два компонента в колата, които се считат за полезни в спорта: кофеинът и въглехидратите.

Кофеинът увеличава сърдечната честота и леко повишава кръвното налягане. Преди натоварването това позволява на спортистите по-бързо да влязат в необходимия ритъм. Грубо казано, така може да се съкрати загрявката. Ако натоварването вече е в ход и има прекъсване, тогава кофеинът в определена доза ще доведе до отделяне на мастни киселини и заедно с въглехидратите ще "захранят" организма.

Кофеинът обаче е противопоказен за хора със сърдечни проблеми. В професионаления спорт обаче се използва от всички, защото е добър стимулант на централната нервна система и спомага за по-добрата концентрация. Но всичко е индивидуално и зависи от дозата. Освен полезните си свойства, кофеинът притежава и диуретично свойство. Затова трябва да се изпиват по две чаши вода с всяко кафе. Така е при колата.

Специално за спортистите, въглехидратите в напитката не крият заплаха. Бързото усвояване на захарите повишава глюкозата в кръвта, а глюкозата е енергия. Така се получава енергийно предимство, но за кратък промеждутък от време. Ако разстоянието и времето се увеличат, тогава може да се получи обратното. Заедно с увеличаването на концентрацията на глюкоза, ще се отделя и инсулин и той ще има задачата да понижава захарта. Грубо казано - ще вземе цялата глюкоза от кръвта и ще я изпрати в тъканите. Концентрацията й в кръвта ще спадне и това ще е неблагоприятно за централната нервна система.

Това е причината колата да помага да се почувстваме по-добре, когато ни е "паднала захарта". Простите захари помагат за прилив на енергия. А след натоварвания се появява така нареченият въглехидратен прозорец, когато всичко, което приемаме преминава в енергия.

Говорейки за по-полезни препарати за възстановяване на енергията, лекарите препоръчват такива с високо съдържание на електролити. При големи натоварвания тялото се опитва да се охлади и изхвърля микроелементи, магнезий и калий, които трябва да се допълват по време на самите натоварвания или в паузите. Затова всички спортни напитки съдържат освен въглехидрати и електролити. Но в колата такива няма, защото не е спортна напитка, а такава за удоволствие. Ако не вярвате, питайте Лео Меси.

Новините

Най-четените