София на финала за Европейска столица на спорта 2017

София стигна до финала на Европейска столица на спорта за 2017, като другият претендент е Марсилия. Инициативата съществува от 2000 година, а сред победителите са Мадрид, Копенхаген и Варшав.

Победителят ще бъде избран според приноса на града към петте основни принципа на ACES Европа (това е организацията, която присъжда титлата Европейска столица на спорта). Критериите са следните: удоволствие от спорта, желание за постижения, чувство за принадлежност към общността, популяризиране на феърплея и промотиране на здравословния начин на живот.

Инициативният комитет за кандидатурата на София за Европейска столица на спорта 2017 вече е готов с отговорите, които българската столица дава на тези пет основни принципи. Според комитета София има сериозно предимство пред Марсилия, а допълнителни козове са природните дадености на града като природен парк Витоша и много зелени площи. Панчарево и велосипедните алеи също сред силните страни на българската кандидатура.

До края на 2017 в София трябва да има 66 километра велоалеи, а сега дължината им е 34 километра. В момента фитнес съоръженията в паркове са 20, а до края на 2014 ще са 36.

София отговаря и на изискванията за масовост на спорта сред децата и учениците - в столицата има 238 физкултурни салона и над 600 открити спортни площадки в училищата.

ACES Европа ще оцени кандидатурата на София между 9 и 12 октомври, а на 12 ще се проведе традиционния Софийски маратон, който също е в подкрепа на кандидатурата.

Новините

Най-четените