Пиронкова отрази 5 мачбола преди да загуби от Цибулкова

Цветана Пиронкова запази традицията да играе трудно срещу Доминика Цибулкова и започна с поражение от словачката участието си на тазгодишния Garanti Koza WTA Турнира на шампионките в група "Средец". Словачката спечели с 6-3 7-6(6) в мач, в който първата ни ракета имаше своите добри шансове, но спадове в играта във възловите ситуации коства успеха на Цвети. Българката отрази пет мачбола за оставане в мача във втория сет, но в крайна сметка не съумя да промени развоя.

Пиронкова се отърси от ранен пробив още на старта на двубоя, изравнявайки за 2-2, след което взе подаването си. В този момент всичко изглеждаше, че върви по план, но Цибулкова проби още два пъти и повече не даде гейм на българката, а сетът приключи за 46 минути. Мечтано начало на втората част даде преднина на Пиронкова след пробив на нула, но тя не успя да затвърди.

В третия гейм обаче Цвети отново взе сервис гейма на съперничката си и този път затвърди - 3-1, а веднага след това проби отново за 4-1. Цибулкова стигна до три точки за връщане на единия от двата пробива, с които изоставаше, и въпреки че Пиронкова се добра до дюс, при четвъртата възможност се предаде.

Брейкът преднина обаче все още беше налице. При 5-4 първата ни ракета сервираше за изравняване на резултата, но Цибулкова нямаше никакво намерение да се предава. При 0-30 залата притихна, след което последва нова точка за Цибулкова след дълго разиграване и нови три брейкпойнта. С мощни форхенди словачката не остави шансове на Цвети и изравни - 5-5. 11-ият гейм бе игра на нерви и бе решен след дълги разигравания, в които Цибулкова се оказа по-устойчива и се приближи на гейм от крайната победа. Пиронкова обаче сервира уверено и прати сета в тайбрек.

Българката започна с минипробив, но той бе отразен веднага, а след това Цвети не успя да вземе и второто си подаване. Това вдъхна увереност на Цибулкова и словачката стигна до комфортно 4-1. Нова грешка от форхенд доведе до 5-1, а после и 6-1 и изглеждаше, че съпротивителните сили на Цвети са на привършване. Но чудото бе напът да стане реалност. Пловдивчанката се добра до 6-3 преди двата си сервиса, след което началният ѝ удар беше чудесен, а след това взе и продължително разиграване, отразявайки четвърти мачбол. Тя не спря дотук и изравни за 6-6 с петата си поредна точка. Непредизвикана грешка даде шести мачбол на словачката и този път тя успя да затвори мача.

Българката имаше само една победа в досегашните седем двубоя помежду им. Цвети спечели на Олимпиадата в Лондон през 2012 година със 7-6 6-2. За последно двете се срещнаха преди две години през октомври на турнира в Москва в зала. Тогава Цибулкова се наложи с 6-2 6-3.

Новините

Най-четените