Изкуството да не остарееш

„От тук започва тази книга, в която аз нищо няма да кажа..."

Що за старт е това? Така започва книгата с мемоарите на Батето, която за щастие бе записана, попълнена и издадена малко преди смъртта му. За щастие, защото без нея щяхме да останем със затворени очи за един от най-ценните учебници по живот, писани край нас.

В нашия свят и реалност.

Можете да го харесвате за чувството му за хумор или усмивката му на независим човек, свободни сте да го ненавиждате и отъждествявате с номенклатурата и галениците на режима отпреди 1989 г. Знаел на работата лекото и на хляба мекото, говореше за него мълвата. Вероятно по-скоро, защото всеки е мечтаел да бъде на неговото място, а не с укор и възмущение. Това звучи по-логично за нашата народопсихология.

Иван Славков знаеше как да живее. Разбираше дребността на ежедневието около себе си и не му отдаваше чест. И когато около него се надигнеше нашенската вълна на изкуствено и напомпано с фалш възмущение, той се усмихваше. Защото у нас ако не приемаш живота с щипка, че и с цяла шепа хумор, бързо ще остарееш. Е, Батето си отиде млад и усмихнат.

Да, животът му даде. Но и той знаеше как да го вземе. А уроците, които се съдържаха в постоянните му каламбури, остават да поучават този, който може да ги прочете.

Никога  не спря да се шегува със самия себе си, което е най-трудно. Надсмиваше се на тези, които го сочеха като любовник на съдбата, изтъквайки още повече предимствата, получени от живота.

„Всяка страница на тази книга трябва да започва с „Не съжалявам!", реди в първия том на мемоарите си космополитът. И добавя влудяващото за враговете му: „Отделно трябва да има и една глава, в която да пише само едно „Съжалявам!". Съжалявам, че все пак съм работил нещо, вместо да си гледам живота..."

Човекът наистина е работил „нещо". Утре на поклонението ще се събере цялата „тежка артилерия" на сериозната телевизионна журналистика у нас, покълнала и получила път в професията по времето на Батето в БНТ.

Ще е пълно и с футболни хора, въпреки че едва ли има по-оплюван футболен бос у нас в историята. Славков бе изкаран лош и некомпетентен, а и бе свален от поста с конгрес, около чиято легитимност и до днес има някои съмнения.

Но за разлика от сегашните ръководители на спорта за богати хора и слаби играчи у нас, Батето знаеше как да намира решенията. И то през  90-те години, в които футболът бе джунгла без правила. Сега е далеч по-лесно, а управлението е видимо по-некомпетентно. Но пък парите от спонсори и УЕФА са в пъти повече, ако някой търси обяснение защо бе целия този напън за сваляне на Вечния Славков.

В книгата си описва и своята теза за възхода на футбола и златното ни поколение от „САЩ'94". И пак не знаеш да се смееш ли, сериозно ли е... „Няма да кажа какъв е дълбокият смисъл на статията „Докога ще търпим недъзите на българския футбол?" (излязла след скандалния финал за купата Левски-ЦСКА през 1985 г. в „Работническо дело" и според мнозина предизвикала доживотните наказания на Стоичков, Михайлов и останалите).

Тогава се написа това и се оправи футболът. И онова поколение стана четвърто в света. Точно тези, които ги наказаха! Намеси се държавата и оправи футбола."

Години след управлението на Батето, босовете на клубове стигнаха до неговото и сега са „на килимчето" в министерски съвет да искат държавата да им оправи стадионите.

Обичаше да седне в някое нелъскаво заведение и да стане душата на компанията. През 90-те редовно се отбиваше в „Ла Страда" зад „Кристал". Ръсеше лаф след лаф и обясняваше с лекота как лавира между онези опасни хора с многото пари и малко скрупули, които се бореха за влияние тогава и във футбола, и в държавата. Черните хора.  Подсмиваше се и ги иронизираше. И то във времена, когато хората трепереха от тях.

Един-единствен път допусна да падне от позицията си „над нещата". Филмът на BBC „Да купиш игрите" го свали от пост, на който българин никога не бе имало, и вероятно никога повече няма да стигне.

Тогава Батето бе шокиран. Не очакваше, че животът може да го надхитри. Отне му време да се върне пак в релси. А те си останаха до края неизбежно в коловоза на широко скроеното му и саркастично отношение към абсурдната реалност. Казваше: „Ако си сериозен и взимаш нещата у нас присърце, ще остарееш в един миг".

Батето така и не остаря.

Да го запомним така.

#1 Бойко Стефанов 04.05.2011 в 13:36:55

Само изпразнени като презервативи от човешко съдържание хора могат да славословят като израз на величие безпардонния авантюризъм. И да превръщат авантюризма в норма и летва за постигане. Безработието и интригантството е направила от българина един нагъл глупак, който няма нищо да покаже на света, не отговаря нито за действията си нито за думите си и се занимава само с интриги, фалш, покорство и лизане на аналното отверстие на господаря. Обезумя народът. В рамките на 5 дни изгледа цялата церемония на сватбата в английското кралско семейство (от което самото кралско семейство се легитимира пред английския парламент с 60 милиона лири стерлинги приход от атракцията в хазната. Така английското кралско семейство заверИ следващото си десетилетие оставане в замъка Уиндзор. А българите гледат телевизия до скъсване). ...България се скъсва да славослови Иван Славков, както допреди месец Алексей Петров. (и изобщо преклонението пред корупцията, лиготията, криминализма, в България е просто занимание перманентно. Няма друго. Няма спиране). ...И се възрадва откровено България пак в рамките на същите пет дни на Смъртта на някой си, обявен за терорист от точно тези, които създадоха международния тероризъм, плащат го и го протектират - САЩ. Въобще хората в България са силно отзивчиви на всяка некрофилия и всяка възможност да не се прави нищо и това да е заверено с много големи исторически финтове. Празни хора, кухи и нещастни...

#2 pueblo 04.05.2011 в 14:30:51

батянгата е големец!

#3 Чинчифон 04.05.2011 в 17:22:02

Българин,които се шегува често и винаги за своя сметка.А това,че греши,че се обърква и дори се излага го прави истински жив човек.Голям човек,много по-голям от Борисов и Първанов,взети заедно.Защото те никога те грешат.

#4 Rodrigo Diaz de Vivar 04.05.2011 в 17:26:13

Как пък в България не се свършиха киселяците, които все се чудят как да оплюят всички, които не живеят с вмирисани вълнени терлици и памучни килоти в къщи. Батката си е изживял живота както иска. Дай Боже всекиму. Ако е краднал, оплюйте тези, които му позволиха. Ако е "боднал" повечко 'арни женици ... дали са му, сигурно има защо. Добър, лош, няма го вече. Но пък живя така както смяташе за добре. Аз казвам, мир на праха му.

#7 Оня Дето Го Трият 04.05.2011 в 21:33:29

Как беше - или добро или нищо? Е тогава от мен - нищо. В някой по-удобен момент ще се обоснова защо.....

#8 vseznaiko 05.05.2011 в 00:06:57

теа атанасова е една досадна грозновата истъкана от комплекси злобничка застаряваща мома

#10 Rodrigo Diaz de Vivar 05.05.2011 в 04:24:17

Thea, и на "най дивите и дащни селянки", онази работа им е същата като твоята. Съвсем позитивно, без да те обиждам, склонен съм да мисля дори, че са били доста по-атрактивни и физически и емоционално от недащни интелектуалки от твоя тип. Освен разбира се да си някакво изключение. Ябълка, която я хапва някое прасенце. Не мога да кажа. Та, за това иде реч. Батето не е писал реферати с тях, уверявам те. Извини ме за аграрния пример.

#11 2cute4y 05.05.2011 в 07:07:22

Батето, поклон пред един истински ПИЧ!!!

#12 Бойко Стефанов 05.05.2011 в 09:01:14

Ясно, няма да стане по-ясно от това. Да си довърша киселяшката ода на българската гангстерска социопатололия. Психосоциопатология. Социопати и психопати се прекланят пред тъпащината, откровената тъпащина поставена в публичност. Допреди двайсетина години, докато българинът беше обвит в пашкула на СИВ и Варшавския договор, никой нямаше по-голяма пишка от това бедно глуповато човече и нямаше по-голям тарикат от българския гларус ли играч ли, както там се наричаше. Излязохме от пашкулизацията и стана ясно, че българските жени предпочитат на първо място турци, защото имат големи, обрязани членове, чисти са, дащни и не се лигавят като българи. После предпочитат украинци заради големите им членове и защото като са щедри го правят на разкош. После предпочитат италианци, защото ухажват прекрасно и няма общо с балканската простащина на бай Ганьо. И т.н. и т.н.. От цялата тази неразбория, българският почетен лигльо си остана точно един смотаняк комплексар и ако има само един, който да ми каже с точност какво работи, коя му е професията, кои са му стандартите, професионалните норми, професионалните отговорности и професионалните гаранции на труда му? Колко му е заплатата и защо? От какъв минимум и до какъв максимум? Дайте да го видим тука тоя добър гражданин и голям, ама голям ПИЧ и да го наградим, че е първият българин, освен мен (само дето не съм пич, а съм просто гражданин и мъж, неоспоримо), който е полезен с нещо малко поне на себе си и задължително поне малко и на държавата, в която е роден и живее.

#13 Бойко Стефанов 05.05.2011 в 09:03:49

Но да ми изтъквате тука аргументи, че еди кой си простак пар екселанз, доказан през собствената му публичност и през селяндурския героизиращ манталитет на половината нация, бил образец за ЧОВЕК, мама му стара, Голям Човек, по-голям от Бойко Борисов и Георги Първанов взети заедно……. Нямам думи…. Ела земьо отвори се па ме глътни, е-а ти сравненията и критериите и идиотизираните представи за живота ли, за човечността ли, за публичността ли, и аз не знам как да го формулирам тоя овчи абсурд. Друго ще ви кажа, малки допотопни пандурести човеченца, с големи мераци и долнопробни мурафети. И единствен да остана на страната на ясния човешки разум в тази издивяла до пълна психопатия държавица, няма да мръдна от тук, докато вашия скапаняшки манталитет не направи място на човешките, обществените ценности и да започнете да работите, защото сега само едно ебане ви е в кухите тикви и не виждате ясно ни света, ни себе си в него. Още малко и мен луд ще изкарат, че не признавам психопатията и социопатията за нормално човешко поведение. Брех да му се невиди бе.

#15 Бойко Стефанов 05.05.2011 в 09:31:08

За сравнение, да не вземе да писка някой: Тоя голослови тука без мярка. Само едно име да спомена, в същата сфера на обществения живот - футбола и спорта, името Лотар Матеус. Че ако кажа български имена българския прошлешки скепсис ще ревне веднага срещу имената Лечков, Стоичков, Бербатов и други спортисти, които Европа научи на отборна отговорност, на спортменство и реализация. Лотар Матеус. Още на идване го започнаха с някакви тъпашки въпроси за жените му във всяка държава. Само това е България, кой на кого го вкарал и коя легнала с целия отбор... Какво направи Лотар Матеус? Отклони всички въпроси от този тъпашки сорт. Обяви ясно, какви задачи си е поставил, каква цел и кое как ще изпълни. Още на другия ден сутринта събра националния отбор и СКАПАНИ БЪЛГАРСКИ МЪЖЛЕНЦА, това, което преподават на Децата, дори не на юношите в Германия, Лотар Матеус го преподаде на българските адски големи ПИЧове от адски важния ни национален футболен отбор. Но понеже българското мъжле и българската простодушна женичка никога не са се интересували, какво се учи от детството до смъртта за всяка професия, за всяка трудова човешка дейност. За българина всичко е импровизация на секундата, както и кавото дойде и каквото стане. И затова българинът винаги, задължително Голям го вади и винаги още на първата минута става ясно, че няма нищо, какво да покаже на никого, защото освен българите никой не се интересува от фалш и циркови представления. Целият свят си гледа работата и после се определя кой е голям пич, според реалните му житейски резултати. ПИЧ ли е Лотар Матеус? Пич е, да. каквото каза, това прави. Не го вири, ами работи и резултатите идват. Пич ли е Иван Славков? Какъв пич да е Иван Славков, освен собствения си стомах нещо друго задоволил ли е? Ако на неговото нахално присвоено място имаше през всички тези години един Лечков, Стоичков, Бербатов, Лотар Матеус, нали е ясно, че ресора на ПИЧа, сега щеше да тича, а не да се влачи по гъз в свинска кал. Нещо, което българската свиня обожава до полуда - мазна, гъста кочина и кал до уши.

#16 Бойко Стефанов 05.05.2011 в 10:19:14

http://vbox7.com/play:02db90be От какво се интересува света, как се подготвя, как го описва, как го показва? И в същия момент, от какво се интересува българинът?...ХаХаХаХаХа ПИЧовете. Дето едно дете може да ги насере, преди да са разбрали, какво изобщо се случва с тях. Но иначе са върха на върховете и са най-големите пичова в космоса. Искам да ми покажете поне един ""ебач"", който някога поне веднъж ще опита да прекоси границите на човешките възможности в поне една креативна насока. Този млад самурай какъв трябва да е? Той не е пич, защото не е ебал, колкото е ебал Иван Славков, нали? Той е просто едно тъпо самурайче, което още няма косми по ташаците и се занимава с глупости, вместо да седне с авери да порка като смок и да наебе някоя готина какичка, евентуално поне курвата на квартала. Какви загубеняци има на света, да му се не види. Хората си гледат кефа, те ще ми се чанчат тука да секат сачми като грах изстреляни срещу тях с 320 км/ч. Е хубаво че на света има и такива велики пичове като Иван Славков, дето се вика да отсрамят мъжкия род от такива тъпи самурайченца, дето нищо не правят. Нали така, БАЛГАРИ-Юнаци с величествени мераци и спаружени ташаци вместо мозък?!

#17 Rodrigo Diaz de Vivar 05.05.2011 в 11:00:56

От моя страна, благодаря за цветущите квалификации. Може би не стана ясно. Обсъждаме обикновен човек, начина му на живот, а не кандидат за нобелова награда или лице на България. Нещо повече, аз лично се смущавам, ако на тема "селяния", особено в начина на изразяване, поставяме срещу Иван Славков, Христо Стичков като антипод. Моля ви.

#20 Бойко Стефанов 05.05.2011 в 11:48:21

"Обсъждаме обикновен човек, начина му на живот, а не кандидат за нобелова награда или лице на България." - цитирам. Защо бе, не обсъждаме ли кандидат за лице на България и кандидат за Нобелова награда? Той така и така обикновен човек не е, защото от 35 години е широкообявена и обсъждана публична личност и не знам, кое в този смисъл би трябвало да му е обикновеното. Макар че освен обикновен български тарикат с много явна протекция от възможно най-високо държавно ниво, Иван Славков така и не успя да стане нищо друго, освен един обикновен тарикат. Ако това се нарича обикновен човек, аз пак ще напомня, че псипотията и социопатията са пато, болестни състояния на психиката и социалната комуникация и не следва от това, че са по-масови, отколкото е възприето за нормално, че са норма и нормалност. Социо и психопатията са изследвани от науката и са описани именно като отклонения от нормалното именно за да има критерий, по който да се разглежда кой се отклонява. И ако цял народ е социопат и психопат, това не означава, че има някаква нова форма на народ, а че този народ е ненормален. Нищо че почти напълно целият е ненормален, той си е ненормален и толкова. Може би се подлъгваш по общата социо и психопатия и решаваш, че ти си нормален, понеже си като почти 100% от всички българи. Но това от твоя страна е просто липса на критерии, а не че е приобщаване към нормалността. Тарикат се казва на Селски тарикат, попаднал в града. нали така се казва - Селски тарикат. Не виждам никаква разлика между селския тарикатлък на Иван Славков, който от нивото на най-визшата протекция и живот в столицата стана накрая градски тарикатлък, и откровено просташкото държане на Стоичков. Всъщност единствената разлика е, че Стоичков има моралното право да се държи точно както си иска, защото не е представител на България и резултатите му са му донесли собствените му пари, с които той прави каквото има за добре. Докато Иван Славков използва държавни пари именно като лице на България в различни представяния, за да си прави точно кефа. И ако преценим от точно тази морална гледна точка, кой тук е селяндура, със сигурност Стоичков няма да може да бъде пипнат с пръст, защото няма разминаване с морала. Докато Иван Славков няма разминаване с аморала, липсата на морал. Той е единствено аморален, селяндур от градски тип. И не знам, на какво отдолу ли отгоре ли изобщо някой се захваща да разисква тази мъртва още приживе личност и да му тормози духа, така и така починал човекът. Което няма нищо лошо за държавата, която най-малко има нужда, тарикати с държавна протекция да деморализират обществото като не слизат от първите страници и праймтайма на обществените медии. Можем само да благодарим на провидението, че без никой да му е търсил сметка за много неща, човекът си отиде от собствена смърт и освободи България все пак навреме от собствената си аморална лична легенда.

#21 Бойко Стефанов 05.05.2011 в 12:00:26

Много ужасно нещо е, хубава жена да е много изпростяла. Да няма капка критерий за човечност, защото е превърнала живота си на хубавица, в един праисторически материализъм на меркантила. От глупава хубавица, рядко има по-ужасно съчетание. Да наречеш Казанова гений, а да не познаваш например Томас Ман, или Хулио кортасар, Луис Бунюел, Кърт вонигът, Веласкес, Питър Брьогел, Чурльонис, дада, Кокто, Моцарт, Бах, Марк Нофлер, Фреди Меркюри, Брайън Мей и други е много голяма дупка в съзнанието. Трап без гънки. Похабена сива маса. Ленин е бил болен от сифилис цял живот и сифилисът е унищожил 1/3 от мозъчното му вещество. И останалата част от мозъка си Ленин е описъл именно гениално прозорливо точно днешната ни история на социалистически империализъм. Но една глуповата хубавица, с гладки дупки в съзнанието не познава този сифилитик, а познава сифилитици, известни с хашлашкия си нрав и то така и става. Който когото познава, него обявява за гений. Всъщност, нито аз имам вина, че познавам значително по-голямо количество от човешката история. Нито, вероятно, простоватата хубавица има реална вина (като я харесват всички, кога да й остане време да се запознае с историята на света. Аз съм грозен и в промеждутъка между две целувки, около две години, все ще намеря време да се образовам) че е без критерии и глуповата. Всъщност, не споделяне и сблъсък на мнения става тука, ами тотално приплъзване и разминаване. Защото моите коментари са мнения, защото отговарят на критично мислене. Докато насреща ми уж, няма мнения, защото нищо не отговаря на критично мислене. Откъде критика, като няма критерии. И откъде критерии, като няма познание? Пак махам ръце във въздуха и не докосвам нищо, защото срещу мен е застанало великото гениално нищо на България, българският селски тарикат в града от мъжки и женски унисекс.

Новините

Най-четените