Докато няма кой да заповяда на лятото да дойде час по-скоро, обикновено то започва с първото Mojito, ягодово дайкири, Маргарита... Само не бързай да си пълниш чашата на непроверени места. Пробвай на терасата си.
Както в случая на Buena Vista Social Club например, хубавият кубински коктейл е като да смесиш перфектно аскетичното айляшко топло време с капка рационализъм. Само трябва да заменим Вендерс с мъдлър (muddler) - специалното барманско "мачкало", с което Иван и Моника (по халки Матееви) си правят перфектното Mojito у дома.
След като на дъното на чашата наредиш осем (точно) резенчета лайм върху дванадесетина листа от мента, те се разкашкват с този симпатичен уред, без който ще ти е трудно да извлечеш сока от плода и маслото от зелената билка - така че да ти се отвори глътка за още една доза. И още една.
Да се сетим какво друго ни кара да не повтаряме този магичен кубински коктейл в някои заведения. Хрупкащата захар между зъбите например.
Така че, когато са се настроили за Mojito уикенд, Иван и Моника просто си правят 1 л. захарен сироп на котлона (съотношението е 50 на 50 кафява захар/вода), който после оставят в бутилка в хладилника. И понеже си си на твоята тераса, ето ти повод да мериш газираната вода, леда и рома (бял) - според настроението си.
Създатели (и фотографи) заедно със сладката Сандра, за която вече ти разказахме, на кулинарния сайт 1001 рецепти, закачката на програмистите Иван и Моника с коктейлите става сериозна едновременно с професионалната фотография. Затова понякога им се налага да аранжират коктейлите с един от безбройните си пинизчийски атрибути - изкуствен лед, който да издържи стоически по време на снимките.
Алкохолът става истинска част от интериора на кухнята им - рафтовете с бутилки заемат цяла една стена - когато за един 14-ти февруари тя му подарява книга с рецепти и изображения на коктейли.
"Той се запали и тогава започнахме да си правим една по една рецептите", "Купувайки си непрекъснато различни ликьори - най-важното нещо в един коктейл", допълват се Иван и Моника, които почти всяка вечер дегустират по коктейл заради новата рубрика, която смятат да въведат в кулинарния сайт.
Поради същата причина се сдобиват и с колекция от десетки чаши и други бармански джаджи, сред които освен задължителния шейкър (пак подарък за рожден ден) има и ледотрошачка, и съвсем с детайлни аксесоари като дървени, метални или текстилни поставки за коктейлите и формички за украса, които режат портокаловите кори на звездички...
Междувременно пестят енергия и средства за пътешествия, по време на които не пропускат и алкохолните забележителности: и докато в Марсилия опитват най-актуалния денонощен коктейл Монако - бира с розова пяна, заради налятия в чашата гренадин (гъст и тежък сироп от нар), от Корфу си носят ликьор за колекцията от цитрусовия плод кумкуат (напомня на прекалено сладка мандарина), а от Австрия прасковена ракия, в Тайланд ги зашеметява най-много чай от лимонена трева и джинджифил... E, и украсеният с орхидея коктейл, сипан в кокосов орех - "Sabai Sаbai". Няма значение какво има вътре - така се отговаря в Тайланд, като те питат как си и ти си мнооого добре.
Проста взаимна рецепта за това състояние има и на местните плажове - стига да разполагаш с хладилна чанта, в която да сложиш бутилка, пълна с джин, мента и спрайт плюс нарязани на кубчета лимони. Нещо като лежерна загрявка за вечерната Маргарита - любимия коктейл на Моника.
Когато пък трябва да забъркат еуфория за приятели, двамата импровизират със Сангрия (летен испански пунш с бяло или червено вино). За червената ти трябват освен бутилка червено вино, 2 чашки коняк, трипъл сек или коантро (портокалов ликьор), лимони, портокали и ябълки, бутилка сода и лед (можеш да добавиш коричка канела и 2-3 зрънца карамфил). За бялата (с бяло вино) са подходящи ябълки и ликьор от праскови.
Определено им личи, че консумират с мярка, за да не си пречат на удоволствието. А то се пробужда и в ония любовни сутрини, когато той й носи закуска в леглото.
Е, поради неподготвеност, ние сме на каквото намерихме в хладилника - бяло вино с много лед и мааалко фанта портокал На тераската ами
Не съм специалист по коктейлите и като цяло се придържам към максимата колкото по-чисто, толкова по-добре (въпреки че лятото карам и на джин/метакса с тоник и мента със спрайт), но наскоро се върнах от Куба и имах удоволствието да опитам не едно и две мохита по презумпция в "най-оригинален" вид. Това мохито, което най-много ме впечатли (а и не само мен), беше приготвено без никакъв спрайт или сода. За сметка на това имаше супер много мента, захарният сироп беше приготвен предварително и барманът твърдеше, че ромът е специален "коктейлен" ром, по-силен от обикновения бял Хавана клуб.