Той излъга, че е Банкси и направи Тръмп президент

Какво общо имат лобито на амишите, бусовете за гей сватби и забраната на американския химн? Всички те са измислица на един и същ човек. Името му е Пол Хорнър - 38-годишният импресарио на империята от фалшиви новини във Facebook. Ако сте вярвали, че това е истинското име на Банкси - не е. Ако сте чували, че е част от ръководството на Facebook, не е. Ако сте мислили и че е 15-годишен младеж, осъден за фалшиви обаждания до 911, това също не е вярно. В последните няколко години той направи цяло състояние от фалшиви новини, които се разпространяват вирусно онлайн.

Хорнър не е нито едно от тези неща. Той успя да убеди няколко милиона души, че е Банкси, въпреки че реално управлява верига сайтове за фалшиви новини.

Според вижданията на Хорнър, той е сатирик, но не всички схващат шегата. Когато обяви, че Facebook става платен, новината беше споделена във facebook над 1,4 милиона пъти. Няколко реални медии пък повярваха на новината за осъденият 15-годишен младеж, който пратил полиция на свой опонент във видеоигра.

И ако преди всичко това изглеждаше безобидно, то тази година се оказа с водеща роля в политиката. През март дори синът на Доналд Тръмп - Ерик, споделяше фалшиви статии на Хорнър в Twitter. Неговите „сатирични" текстове влязоха и в новинарския поток на Google.

Това е и причната той да вярва, че е помогнал за победата на Тръмп и никак не е доволен от резултата.

Хорнър казва, че прави по 10 000 долара на месец само от AdSense на Google.С възхода на Тръмп обаче, фалшивите новини са достигнали ново ниво.

„Наистина е страшно", казва той в интервю за Washington Post. „Никога не съм виждал нещо подобно". Казва, че почитателите на Тръмп непрекъснато са се хващали на сайтовете му.

Хорнър посочва, че хората определено са станали по-глупави и никой вече не проверява каквото и да е дали е вярно. В интервюто дава пример с Тръмп - според Хорнър новоизбраният президент на САЩ просто е казвал каквото си поиска, а хората са му вярвали, а когато по-късно става ясно, че това, което е казал, не е вярно, на хората не им е пукало, защото вече са приели, че нещата стоят така.

„Мисля, че Тръмп е в Белия дом заради мен. Неговите последователи не проверяват никаква информация - те постват всичко, вярват на всичко. Неговият мениджър сподели историята ми за протестиращ, който получава 3 500 долара, сякаш е факт. Аз си я измислих", разказва той.

Хорнър посочва, че последователите на Тръмп по принцип вярват, че протестиращите срещу него получават пари за това. „Ходил съм на протест срещу Тръмп - повярвайте ми, никой няма нужда от заплащане, за да протестира срещу Тръмп. Просто исках да се пошегувам с това ненормално вярване, но то хвана корен. Те му повярваха", казва той.

В последните дни Facebook и Google се оказаха притиснати от обществения интерес за начина, по който филтрират новините, които представят на читателите си. Без да бъдат медии, те имат водеща роля в начина, по който потребителите онлайн достигат до информация.

Въпреки че създателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг отрече възможността това да е вярно, проучване на BuzzFeed показа, че фалшивите истории във Facebook са надминавали тези на истински големи медии.

За да минимизират щетите от фалшиво съдържание, Google и Facebook решиха да забранят достъпа на фалшиви сайтове до рекламните си мрежи - ако отрежеш финансовите стимули за разпространяването на фалшиви новини, авторите им ще спрат да ги създават.

Хорнър признава, че промяната го притеснява, но вярва, че ще намери начин да я заобиколи.

#1 deowin 18.11.2016 в 23:37:30

И тук има цяла клика коментиращи, които редовно пускат линкове към подобни новини и псевдоновинарски сайтове.

Новините

Най-четените