Защо Украйна спечели?

Русия спечели вота на зрителите, Австралия получи най-много оценки от журито, но в крайна сметка Украйна открадна Евровизия на финалната права. Защо? Математика и въпрос на сметки - песента "1944" на Джамала има най-устойчива подкрепа, нещо като принципа на китайската капка.

Според регламента на конкурса гласовете на журито и на публиката имат равна тежест в крайното класиране. Разговорът обаче веднага се пренасочи към геополитиката. В Кремъл смятат, че са ощетени, защото представителят им Сергей Лазарев остана на трето място заради ниски оценки от журито.

Обмисля се бойкот на състезанието следващата година, което ще се проведе в Киев. Там пък коментират, че са получи европейски реванш за анексирането на Крим и сепаратистката война в Източна Украйна.

Тон на критиките даде музикалната легенда Филип Киркоров, продуцент на песента "You Are the Only One", според когото при старите правила на изцяло зрителски вот Русия щеше безапелационно да спечели.

Залогът за Москва беше огромен, тъй като освен успешен музикален изпълнител, Сергей Лазарев е открито хомосексуален и защитава правата на ЛГБТ общността в Русия, които бяха силно ограничени със закон. Той се отличи със страхотни визуални ефекти и до последно водеше в залозите на букмейкърите.

Печеливша обаче се оказа песента „1944" и личната история на Джамала за депортацията на татарите от Крим по времето на Сталин - препратка към днешните драматични събития в региона.

Отношенията между Москва и Киев замръзнаха след анексирането на Кримския полуостров преди три години, което Украйна смята за временна окупация. Сега Евровизия няма да облекчи проблемите, напротив.

„Победи Студената война, а музиката загуби", коментира Константин Косачев, председател на комисията по международни отношения към Горната камара на руската Дума. Отначало Москва искаше Джамала да бъде дисквалифицирана заради политически послания в текста.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова предложи на следващото издание на конкурса Евровизия догодина да бъде изпълнена песен за сирийския президент Башар ал Асад. Тя дори измисли текст: "Асад е кървав, Асад е най-лошият. Дайте ми награда, на която ние можем да сме домакини".

Кой гласува за Украйна?

Пълен комплект от 24 точки Джамала получи от Полша и Сан Марино. По 22 й дадоха зрителите и журито на Италия, Молдова, Латвия и Грузия. Най-малко харесвана „1944" се оказа в Ирландия и Малта, които й дадоха общо по 4 точки, а Германия на свой ред присъди 5.

Любопитно е, че Украйна обира максималните 12 точки от зрителския вот и нито една от журито в три държави - Финландия, Чехия и Унгария. В България, Русия Франция, Хърватия и Австрия изпълнението на Джамала получава по 10 точки от публиката и нула от професионалното жури.

Победителката в Евровизия събра 534 точки, като 211 от тях са от националните жури - комисии, а 323 от зрителския вот.

Изненадата Австралия трябва да е най-благодарна на Швеция и Албания, които й дават максимума. Следващи по принос са Дания, Норвегия, Исландия, Холандия, Литва, Полша и Хърватия. Равносметката на певицата от южнокорейски произход Дами Им показва 320 гласа от журито и 191 от зрителския вот, общо 511. Чехите проявяват най-слаб интерес към далечния претендент и й отреждат само 1 точка.

И за Русия

Русия също обира всички точки от две държави - това са Беларус и Азербайджан. По 22 й дават Кипър и Гърция, по 19 - Молдова и Латвия, по 18 - България и Черна гора. В крайното класиране Сергей Лазарев събра 491 точки, като 130 са сумарно от журито, а 361 - от гласуването на зрителите.

В три държави - Украйна, Германия и Естония - руската песен взема максималните 12 точки от публиката и 0 от журито. На второ място с 10 точки, но пак без нито един глас от журито в руската статистика се подреждат Унгария, Словения, Израел и Чехия. На другия полюс на холандците с техните три точки от зрителския вот за Лазарев.

#1 Luca 15.05.2016 в 18:00:19

Въпросът е гордост ли е за Русия един масов убиец, който е по-лош и от Хитлер?

#2 1951 15.05.2016 в 18:08:27

Най-добрата песен бе австралийската. Туркинята с украински паспорт цвилеше отвратително и ако се гледаха певческите ѝ качества, то не трябваше въобще да ходи на финал. Руснаците бяха прилични, но имаше още 5 - 6 песни от тяхното и по-добро ниво, така че няма за какво да се оплакват. Поли можеше да вземе още гласове ако имаше по-добър сценичен костюм и по-запомняща се хореография. Но това си е наш проблем.

#3 Rowan 15.05.2016 в 21:18:47

„Защо Украйна спечели?“ – ами щото може да им е за последно участието. Като гледам как са я подкарали, до някоя и друга година може да няма държава Украйна.

#4 bastard 16.05.2016 в 00:04:16

Едва ли има човек в света, който вече да не е наясно, че ако Русия има някакви, каквито и до било успехи, в която и да е област, тези "успехи" са оградени с кавички, големи колкото Великата Китайска Стена. Да оставим настрана мелдония, който практически всички руски спортисти вземат (затова излезе вица, че в другите държави имало медалисти, а в Русия имало мелдонисти) - мелдония е най-малкия проблем, той е като витамин С в сравнение с това, което разказа Григорий Родченков, доскоро шеф на московската антидопинг лаборатория. От разказа на Родченков става ясно, че и преди и по време на олимпиадата в Сочи всички руски спортисти са пиели коктейли от три различни анаболни стероиди, а за да не бъде засечен допингът, хора от специалните служби на Русия през нощта са заменяли допинг-пробите на руските спортисти с чисти такива. Съответно, ясно е, че няма никакъв вот на Евровизия за Русия - Русия, както винаги, си плаща за "обичта" към нея, защото не познава други начини. Плаща си за вот - получава победа (но тоя път се получи провал, гаф с руския изпълнител). И с всичко е така. Праща "зелени човечета" в Крим и хората гласуват на "путирендум" под дулата на автоматите. На Допингиадата в Сочи - дава допинг постоянно на всички спортисти, като това се прикрива от най-високо правителствено ниво - съответно спортистите "побеждават". Това е руския начин. Той винаги е бил такъв и такъв ще си остане. Преди години руснаците откраднаха самолета Конкорд и направиха Ту-144, точно копие на Конкорд. При това бързаха и пуснаха Ту-144 малко преди официалната поява на Конкорд, така че да могат да твърдят, че всъщност Конкорд е откраднат от Ту-144. Както виждате - абсолютно нищо не се е променило от времето на Съветска Русия.

#5 Donchev 16.05.2016 в 09:30:19

Руската песен получава голяма подкрепа от Украйна, а украинската от Русия. На този фон, думите на накои руски представители, че загубата на Евровизия е на практика обявяване на война, са направо умопомрачителни.

#6 John Smith 16.05.2016 в 22:10:43

До малоумника, по долу..... Конкорд и Ту 144 си приличат колкото Шпагин и Томпсън Тъпанар

#7 bastard 16.05.2016 в 23:23:18

До умния по-долу - разбира се, успокой се - между Конкорд и Ту-144 няма нищо общо, както няма нищо общо между Фиат и Жигули, между StG44 и Калашников и между Шпагин и Томпсън. Освен това слънцето изгрява откъм запад, снегът е горещ, руснаците не пият, а Путин е висок и умен.

#8 Rodrigo Diaz de Vivar 17.05.2016 в 01:38:40

Разбира ги bastard нещата. От мелдоний, през самолети, та до Шпагин. Умно момче.

#9 bastard 17.05.2016 в 15:12:42

Като гледам писаниците ти Родриго, веднага виждам, че коефициента ми е по-висок отколкото сбора на коефициентите на цялата ти рода до 4-то коляно.

Новините

Най-четените