Полша грабва оръжията

Плановете на Полша да похарчи 42 млрд. долара (34 млрд. евро) в следващите 10 години, за да се превъоръжи, бяха определени като безпрецедентни и като израз на отдавнашните й страхове от руска военна агресия.

Нуждата от модернизация на полската армия се обсъжда усилено в последните три години, особено за укрепване на отбранителните й способности по източната граница, където се намират сателитната на Москва Беларус, проблемната Украйна и руският териториален анклав Калининград.

Полша има болезнена история, свързана с Русия, и много хора в страната все още живеят с комплекса, че всеки момент могат да бъдат нападнати от агресора Кремъл.

През 2009 г. полските медии гръмнаха, че руската армия стимулира ядрено нападение срещу страната им с мащабни военни учения в Беларус. Година по-късно президентският самолет „Ту-154" на Лех Качински се разби край Смоленск, западна Русия, с общо 96 загинали от политическия, военен и религиозен елит на страната. Това веднага бе разчетено като подривна дейност на Москва срещу полската държава.

В последните години Варшава намери много поводи за безпокойство в действията на Русия - отзоваване на дипломати и шпионски афери, и в думите на Владимир Путин - че може да превземе Рига, Букурещ или Варшава за два дни. Същевременно Полша остава един от най-твърдите гласове в ЕС по отношение на „въздържането" на Русия.

Мирът е далеч

Варшава смята, че мирът в Европа вече не е даденост на фона на събитията в Украйна. Полската външна политика е особено активна по отношение на случващото се в Киев още от времето на Оранжевата революция насам, а в последните седмици се появиха съобщения, че страната е доставяла оръжие за армията на Киев в конфликта срещу проруските бунтовници.

Полското правителство не се ентусиазира от подписаното примирие в източните провинции на Украйна, въпреки че под документа стоят подписите на Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Владимир Путин. „Ключът към политическото и военното решение на ситуацията е в Москва. Възможността от продължителен мир все още не е близо", коментира президентът на Полша Бронислав Коморовски.

Въоръжаване до зъби

Плановете на Варшава са да се сдобие с противоракетни и зенитни системи, крилати ракети, бронетранспортьори, подводници и бойни безпилотни самолети. Най-вероятно първата пусната поръчка ще бъде за 70 хеликоптера срещу сумата от 2.5 милиарда евро, което е доста апетитна хапка за оръжейни компании от Европа и САЩ.

Така страната Полша покрие изискването на НАТО да отделя над 2 на сто от БВП за отбрана - и ще бъде една от малкото нови страни-членки, която покрива критериите.

„Полша иска да играе по-голяма роля в един силен европейски съюз за сигурност. Балтийските държави укрепват техните отбранителни способности, но в крайна сметка те са относително малки като територия, а останалите държави от Централна Европа не се чувстват застрашени", коментира Густав Гресен, анализатор по отбраната в Европейския съвет.

Според него далеч по-големи основания от мащабна модернизация на армията има Румъния, която де факто граничи с Кримския полуостров, анексиран от Русия, особено ако Москва реши да струпа армия там.

В последните години Варшава се очертава като все по-ключов съюзник за Алианса в Европа, а в началото на демократичните промени там американците бяха смятани като единствен гарант за сигурността на страната. Затова Полша смело се впускаше във военните кампании на САЩ зад граница и защитаваше изграждането на американската ПРО в Европа, което Русия винаги е смятала като заплаха.

В края на миналата година Полша прие нова стратегия за национална сигурност, отчитаща зачестилите провокации на руски самолети в региона, която в Русия бе определена като „параноична".

В края на януари Министерството на отбраната обяви курсове по военна подготовка за гражданите, които започват от 1 март. Отделно, през следващата година във военните учения ще участват и около 38 000 запасняци, сравнено с 12 000 през тази година.

Военните планове на Полша съвпадат с амбицията на НАТО да укрепи източните си граници като създаде шест командни центъра в България, Румъния, Полша и трите балтийски държави.

#2 tonkich 17.02.2015 в 14:31:21

webcafe грабват клавиатурите заради любовта към америката

#5 abductor 17.02.2015 в 15:58:27

Хахаха, НПО мажоретката (да не казвам точната дума), щяла да лови национални предатели-рубладжии. Толкова е жалко, че даже не ми се коментира.

#6 Skrita_Sila_M 17.02.2015 в 16:18:40

ДО: Emilia Ilieva Посъщата логика може да се каже русофобите са винаги на пост. Коментарът ти е малко кух.

#9 abductor 17.02.2015 в 16:37:25

Доста си кухичка, мадам, тва НПО-тата много са свалили нивото. Пази си мястото, че шефчетата ти може да се усетят, че лесно могат да те заменят със средноголям папагал или десет-редов скрипт с речник от 50 думи, и тогава ще трябва да чистиш кенефи, защото тия като тебе обикновено за нищо не ги бива. Но пък, от друга страна, ще си много по-полезна на обществото.

#10 murmoreto 17.02.2015 в 16:47:25

1.русия не започва воЙни???!!! Това може да го напише само индивид, който си няма елементарни познания по история. Последната война я започна миналата година - срещу Украйна. 2. Страх ли ги е поляците от руснаците. Страх ги е , както ги е страх всички съседни на руските навлеци държави. Като започнат от Финландия и свършат с Монголия. 3. Страх ли ги е китайците от руснаците. Толкова много ги е страх, че са заселили половината Сибир. Когато го заселят целия( до 2 години), ще има референдум за независимост . Има вероятност в скоро време ако българските подлоги искат да гледат балета на болшой театър, да им се наложи да си изкарат визи в китайското посолство

#11 TheRock 17.02.2015 в 17:04:04

И България трябва да последва този пример! Защото сме заобиколени все от симпатични хора.

#12 янаки 17.02.2015 в 17:34:34

Анти-комунистите „след дъжд качулка”, по нищо не се различават от антифашистите „след дъжд качулка”, ако има разлика тя е, че се проявяват в различни исторически периоди, а приликата е, че знаят на коя страна да се подредят. По-ревностни „каталолици са от папата” и ако зависи от тяхна милост, всички набедени от тях, „комунисти”, путинофили”, рубладжии” сега, респективно - „фашисти”, „американски лакеи”, „платени шпиони на империалистите” преди, са за затвора, а според по-темпераментните – за куршум или бесило. Нишо ново под-слънцето.

#13 abductor 17.02.2015 в 17:55:54

Начи, Другари, имало и по-зле от Емилия Ей го на - Камика. Искал да правим и ние кат поляците, демек - 2,5 милиарда долара за стари натовски трошки, с които да сме се бранели от Врага!!! Каква чиста детска наивност, браво! То и едно време, га верно имахме войска с всичките й там салтанати - самолети, хеликоптери, кораби, ракети, кашик и прочее, пак нямахме никакъв шанс нито срещу русняците, ни срещу османлиите, ама сега с 2 шепи жалки натовски самолети/вертолети 7-ма употреба ще ги разгромим Но евала на поляците, ВПК-то е хищно, трябват идиоти да го хрантутят.

#14 murmoreto 17.02.2015 в 18:15:52

Някои друзя живеят още в 1917 г и смятат да продължат борбата . Не е ясно защо Костурица се е охарчил толкова много за декори и актьори да заснеме "Ъндърграунд". Щеше да му излезе безплатно, ако просто беше включил камерата на някое събрание на Позитано или митинг на Атака. Янаки, как ще проведеш класовата битка- първо ще взривяваш влакове, после ще изтрепеш малко фашисти? Мандрите за кога ги оставяш? Може би за след пазаруването в гадната империалистическа търговска верига, където са ти прибрали и последните стотинки за неща, от които нямаш нужда? Хайде малко съдействие на Янаки- ще ти намекна кой е най-богатия човек в света следователно по твоята логика е най- големия кожодер. угнетител на масите. Този изедник се явява твоята цел номер 1. Можеш да го откриеш на следния адрес городе Маскве красния площад Кремъль Ще търсиш ниско полуплешливо човече с воднист поглед, високи токчета и много ботокс

#15 Fedar 17.02.2015 в 18:17:29

Май е време за нов Молотов-Рибентроп... Да се охладят малко страстите на шляхтите. Че напоследък много са се разлаяли - да си оправят кротко водопроводите в Англия, да си обслужват германските шофьори по магистралите и бардаците, и да не се правят на интересни.

#16 murmoreto 17.02.2015 в 18:35:48

Явно историята е слабото място на каскетите. Как не научихте елементарни факти? През 1980 г ссср беше в пъти по-силен от русия. Имаше Варшавски договор ( което си е чиста ирония, понеже основния враг на новите варшавци са руснаците) по-голяма и боеспособна армия. Същата тази армия, която затъна в афганистанското блато и се нагълта с тиня. Какво всъщност се променило към по-добро във военно отношение? Нация от алкохолици и бензинджии. Още една историческа аналогия- докато ръшките точат лиги в западна посока, от изток са наведени с голи задници и е въпрос на време татарските орди да ги натъртят.

#17 янаки 17.02.2015 в 19:09:37

Ето потвърждение на казаното от мен за антикомунистите „подир дъжд качулка” е коментар 15. Класика в жанра.

#18 Fedar 17.02.2015 в 19:50:48

18 янаки | 17.02.201519:09 Ето потвърждение на казаното от мен за антикомунистите „подир дъжд качулка” е коментар 15. Класика в жанра. ------------- Янаки, братко, тия бг-"антикомунистите" са по-големи дебили и имбецили и от бг-комунистите и съветофилите от преди 1989. Имам чувството, че в тая държава си има някакв константа група кретени, които при всяка смяна на режима, се пребоядисват и стават най-кресливите глашатаи на новия режим. Режимите се сменят, олигофрените си остават.

#19 iwan_petrow7 18.02.2015 в 00:29:10

до мърморещото … "Нация от алкохолици и бензинджии. " ~~~~~~~~~ Една идея по-добре в сравнене с нация от едноклетъчни (визрам броя на мозъчните ти клетки) и едноизмерни (това е типа светпглед , разпространен при едноклетъчните).

#20 янаки 18.02.2015 в 08:45:53

19 Fedar Имам си куче, шпиц, голям хубавец и голям „храбрец”. Когато го разхождам и срешнем някое голямо куче, хеле, има един ротвайлер на съседите, воден на синджир, нашият юнак побеснява, ръмжи, лае, дърпа се, ще си скъса сиджимката, за да иде да го разкъса. Но, когато срешнем някое голямо куче, свободно да го води стопанина му, (нещо, което е връх на простотията, между другото) нашият храбрец се натиска в краката ми и гледа да стане колкото е възможно по-незабележим за звяра. Кучето ми е смело, ама не е лудо, нали така?

Новините

Най-четените