Антисемитизъм през 2018-а: От реч на омразата до чист терор

Това е нещо, от което те отдавна са се опасявали. С увеличаването на заплахите, с все по-ожесточения тормоз онлайн, с масовото оскверняване на синагоги и културни центрове със свастики, вероятността от терористична атака е надвиснала над еврейската общност в САЩ.

В събота най-страшното от тези опасения се сбъдна, след като стрелец нахлу в синагога в Питсбърг и уби 11 души, докато крещеше "Всички евреи трябва да умрат". Това е най-тежката целенасочена атака срещу американски евреи в историята на страната. И тя е част от опасна тенденция, за която предупреждаваха мнозина, следящи антисемитската активност.

"За съжаление, в атмосферата, в която се намираме, колкото и шокиращи винаги да са тези инциденти, те не са изненадващи. Антисемитизмът е неотменима част от екстремизма, насилието винаги ", казва Орен Сегал, директор на центъра за борба с екстремизма към Антиклеветническата лига (ADL), основана през 1913 г.

В годишния си анализ на антисемитски прояви в САЩ, ADL са отчели 57% ръст на инцидентите през 2017 г. в сравнение с предишната година. Това включва какво ли не - от бомбени заплахи и побоища до вандализъм, оскверняване на еврейски гробища, разпространяване на антисемитски плакати и графити.

Смъртоносната атака в Питсбърг се случва на фона на особено токсична ера в американския политически и социален живот. Много американци вярват, че нарастването на антисемитизма, ксенофобията и расизма в последните две години е провокирано от реториката на някои от лидерите на страната, особено президента Доналд Тръмп, чиито митинги често включват остри критики към имигрантите и осмиване на "глобалистите," което се приема като кодова дума за евреите. В последно време Тръмп се обяви за "националист," с което зарадва някои от последователите му, които се идентифицират като бели националисти.

Минаха само 14 месеца, откакто бели расисти преминаха с горящи факли през кампуса на университета на Вирджиния в Шарлотсвил, като скандираха "Наша кръв, наша земя!" и "Евреите няма да ни заменят!". Напрежението доведе до сблъсъци между тях и антифашистки активисти, които кулминираха с врязването на автомобил в група демонстранти, убийството на млада жена и раняването на 19 души.

Първоначално проявата на насилие беше осъдена от Тръмп в Twitter, който впоследствие обаче обяви, че е имало "много добри хора и от двете страни". Симпатизантите на крайната десница приемат думите на президента като подкрепа за поведението и идеите им и насърчение да продължават да ги отстояват.

"Реакцията беше крайно незадоволителна. Не е трудно нацистите или антисемитите да бъдат заклеймени категорично. Това беше очакването на еврейската общност. Всъщност такова е очакването на всички общности", казва Сегал.

Въпреки че антисемитизмът бележи ръст, той не е новост в САЩ. Еврейските общности и организации в страната отдавна са мишена на фанатици, но през голяма част от американската история е имало сравнително малко мащабни атаки. Определено досега не е имало нищо сравнимо с масовото убийство в синагогата в Питсбърг. Фактът, че то се случва в толкова наситена с омраза политическа атмосфера, също е от значение.

"Виждали сме актове на насилие. Това, което е ново, е контекстът на тези актове на насилие," казва Ерик Уорд, изпълнителен директор на Western States Center, базирана в Орегон прогресивна група, фокусираща се върху въпросите за социалната и икономическа справедливост.

"Никога досега не съм виждал такова съчетаване на политическо насилие с политическа реторика," казва Уорд, който изучава антисемитизма през последните 30 години. "То идва основно от маргинализирани групи, и това, което е различно в този момент и е плашещо в този момент, е че реториката вече идва от масите, и това позволява на маргинализираните хора да действат."

Шествията в Шарлътсвил, Вирджиния миналата година бяха първата публична демонстрация на антисемитизъм от края на 70-те години насам, когато група неонацисти се бореха в съда за правото си да организират шествие в Илиноис.

След 11 септември 2001 г. много синагоги и еврейски центрове започват да изискват от посетителите документ за самоличност и издигат бариери, за да предотвратяват атаки от атентатори-самоубийци с коли. Някои от предпазните мерки изглежда прекалени за времето си, но вече не изглеждат така. Теоретичната заплаха се превърна в реална буквално в рамките на минути.

Дебора Липстад, професор по еврейска история и изследвания на Холокоста в университета "Емъри", казва, че през 50-те и 60-те години, антисемитизмът е бил по-структурен, под формата на дискриминация при наемането на работа и в образованието. "Знаех, че трябва да бъда два пъти по-добра от не-еврейските деца", за да ме приемат в университет, споделя тя.

Атаки са се случвали и на лично ниво, например побоища над еврейски деца, които живеят в квартали със смесен етнически състав.

"Нападението в синагогата е отвъд всичко, което сме преживявали досега," коментира тя.

Вълната от антисемитски инциденти през последните две години, според нея е резултат от "антисемитски провокации" от страна на политически лидери. Тя придава смелост на неонацисти и бели расисти, решени да извършат актове на насилие.

Нарастването на антисемитските атаки и тормоз онлайн, особено в популярните социални медии, е сериозно опасение в последните години.

Възходът на крайната десница в Америка и Европа е свързан с разпространението на антисемитски конспиративни теории за еврейска глобална доминация и нараснали призиви за затваряне на границите в държавите с преобладаващо бяло население. Интересът към конспиративни теории за евреите, особено за Джордж Сорос, достига нова публика чрез интернет мемета и онлайн-медии.

Въпреки че все повече институции настояват социалните мрежи да следят и да премахват материали с антиеврейско съдържание, не всяка платформа полага специални усилия за справяне с проблема.

Подобно бездействие и отказ да се възпрепятства разпространението на конспиративни теории започва да става опасно.

"Не може човек да върши такава работа, без да поддържа солидна доза надежда, че нещата ще станат по-добри," казва Орен Сегал. "Трябва да се надяваме, че този момент във времето няма да бъде запомнен само с хейтърите и насилието, а с нещата, които хората са направили в отговор на това. Вече виждаме хора да излизат на улиците и да заявяват, че това не е представително за нас, това не е представително за тази страна. Това е добра първа стъпка. Сега имаме нужда от избраните ни политици и лидери на общности и бизнес-лидери да реагират категорично на тази омраза, повече от всякога."

#1 Nikkor 30.10.2018 в 12:21:41

"Знаех, че трябва да бъда два пъти по-добра от не-еврейските деца", за да ме приемат в университет, споделя тя. Дрън - дрън. Нали обикновено сте 10 пъти по-добри от нееврейските деца? А че има нарастнали прояви на антисемитизъм е безспорно. Но твърдението че ако си еврейско дете ще те стопират в училище, колежа, университета...хайде холан.

#2 Люба6а 30.10.2018 в 16:46:36

а кога ще отговорим на въпроса: докога еврейското лоби(в Хамерика) ще ни вкарва в авантюри,войни и дестабилизация на цялата планета?

#3 sim4o 30.10.2018 в 17:16:29

Ако е имало ограничения - то са ги правили самите евреи, дето са били в системата на образованието. Ето какво казва Еврейската Енциклопедия .. Профессора-евреи заняли видное место почти во всех университетах и колледжах, включая наиболее престижные; их исследовательская деятельность охватывала все отрасли знания, прежде всего физику, химию, биологию, медицину, психиатрию, социологию, экономику, юриспруденцию. Среди крупнейших американских ученых — физики С. Боровиц (родился в 1919 г.), Х. Браун (родился в 1927 г.), М. Гелл-Ман, Д. А. Глазер, Ш. Л. Глэшоу, Л. М. Ледерман, Б. Рихтер, Дж. Стейнбергер, Д. С. Сэксон (родился в 1920 г.), С. Уэйнберг, Р. Ф. Фейнман, Дж. А. Фридмен, Р. Хофстедтер, М. Шварц, Дж. С. Швингер, О. Штерн (в США с 1945 г.), Розалин Ялоу, астроном К. Э. Саган, астрофизик и радиофизик А. А. Пензиас, химики Х. Ч. Браун, Р. А. Маркус, П. Хофман (родился в 1937 г.), биохимики С. Алтман, Д. Балтимор, П. Берг, А. Корнберг, С. Кохен, Дж. Ледерберг, М. У. Ниренберг, Э. Рекер (родился в 1913 г.), У. Х. Стайн, Ф. Хандлер (родился в 1917 г.), Дж. М. Эделман, биологи Л. Богорад, У. Гилберт, генетики М. С. Браун, Дж. Голдстайн, микробиологи Х. Э. Вармус, Д. Натанс, физиологи Дж. Аксельрод, Б. Бенасерраф, Б. С. Бламберг, психолог Х. Гинотт (1922–73), фармаколог Гертруда Белл Элайон, психофармаколог Н. С. Клайн (родился в 1916 г.), экономисты Х. С. Беккер, А. Гринспан (родился в 1926 г.), Л. Клейн, Г. М. Марковиц (родился в 1927 г.), Ф. Модильяни, Х. А. Саймон, Р. М. Солоу, Х. Стайн (родился в 1916 г.), П. Э. Сэмюэлсон, М. Фридмен, У. Хабер (1899–198, К. Дж. Эрроу, социолог П. М. Блау (1918–2002), историки Г. Блох (родился в 1911 г.), Дж. Дж. Финкелстайн (1922–74), законоведы А. М. Бикел (1924–74), М. А. Соверн (родился в 1931 г.) и многие другие. Крупнейшим организатором научных исследований и технических разработок был Х. Дж. Риковер — единственный еврей, имевший звание полного адмирала военно-морского флота США. Немало американских евреев, вошедших в науку в середине 1940-х — конце 1960-х гг., было удостоено Нобелевских премий по медицине и физиологии, физике, химии, экономике... https://eleven.co.il/diaspora/regions-and-countries/15794/ Така че - да се оправят .. Щом има расизъм и дискриминация във Висшето Образование - това показва, че евреите са расисти! Хора бдете.

#4 Люба6а 31.10.2018 в 02:46:39

браво,Сим4о !!! От тях по-яки расисти не е имало и няма и да има. ТЕ и ние-гоите.точка

Новините

Най-четените