Игра на живот и смърт, в която победители няма

Когато все още е тийнейджърка, Мишел Картър праща съобщения на гаджето си, в които го призовава да сложи край на живота си. Той изпълнява заръката. Днес тя е на 20 години и властта постанови, че тя ще бъде наказана за действията си.

Съдът призна за виновна в непредумишлено убийство Картър, окуражила чрез есемеси 18-годишното си гадже да се самоубие.

Конрад Рой умира на 12 юли 2014 година, вдишвайки въглероден диоксид от водна помпа в камиона си.

Тийнейджърът, който е имал психично заболяване, е опитвал и преди да слага край на живота си. На 12 юли той излиза от превозното средство, защото е изплашен. Картър обаче му казва да се върне в камиона и да довърши започнатото, става ясно от съобщенията, които двамата са си разменяли в течение на връзката си.

Картър се отказа от правото си да поиска да бъде съдена от съдебни заседатели, като вместо това остави съдбата си в ръцете на съдия Лоранс Мониц. В петък съдията постанови осъдителна присъда.

Според Мониц действията на Картър са били „необуздани и безразсъдни", когато инструктирала Рой да се върне обратно в камиона, въпреки че е знаела, че това е отровна среда, „несъвместима с човешкия живот". Според него именно поведението й е причинило смъртта на Рой.

„Тя е инструктирала Рой да се върне в камиона, знаейки всички чувства, които й е споделял, неговите несигурности, страхове и тревоги", посочва съдията.

В свои съобщения Картър признава пред приятели, че не е направила нищо, за да спаси Рой. Не се е обадила на полицията или на семейството му, въпреки че е знаела къде се намира. Мониц отбелязва, че тя дори не е отправила съвсем прост съвет към Рой - „Слез от камиона". Точно обратното.

Наказанието й ще бъде произнесено на 3 август. Възможно е за действията си да получи до 20 години затвор.

Прокурорите твърдят, че чрез есемеси и телефонни обаждания Картър, която тогава е била на 17 години, е принудила Рой да сложи край на живота си, инструктирала го е кога и как да го направи, разсейва съмненията му дали да го направи и го наказва за всяко забавяне. Според обвинителите Картър е използвала Рой като „пешка в своята болна игра на живот и смърт" и е искала да бъде „опечалената приятелка", за да спечели вниманието и съчувствието на връстниците си - нещо, за което винаги е копняла.

Според защитниците й обаче Рой отдавна е имал суицидни мисли и е щял рано или късно да отнеме живота си. Според съдия Мониц обаче за съда е от без значение дали той е щял да отнеме живота си по друго време.

Адвокатите на Картър отбелязват, че след като е била на 30 мили от мястото, на което Рой се самоубива, тя няма да как е съпричастна към смъртта му. Психиатърът Питър Брегин се включва в защитата й с твърденията, че е взимала антидепресанти по време на случилото се, които са замъглили разсъдъка й.

Според него Картър е мислела, че прави нещо добро, окуражавайки Рой да се самоубие. Адвокатите й казват и че самата Картър има проблеми с психичното здраве и по това време е била „смазана" от връзката им.

В кратко изявление след изричането на осъдителната присъда, бащата на Рой благодари на съдията и на прокуратурата. „Това беше много труден период за нашето семейство и бихме искали да осмислим тази присъда, от която сме радостни", каза той.

Прокуратурата обаче посочва, че в това дело победители няма, защото в крайна сметка става дума за един млад мъж и една млада жена, събрани от трагични обстоятелства.

#1 pixie 17.06.2017 в 14:31:49

"Възможно е за действията си да получи до 20 години затвор." - И това само за внушение и подтикване към убийство! Тук сигурно щеше да се размине с условна или най-много до три години...

#2 Дракон с кисело зеле 17.06.2017 в 15:24:02

В САЩ го има проблема, че затворите са частни и ако съдът не ги поддържа пълни, правителството дължи неустойки - което става причина дребни престъпления като това в статията да се наказват непропорционално тежко. Сега, не че нещо, обаче няколко SMS-а, дори и да са довели някого до самоубийство, не би трябвало да са нещо, за което се лежи десетилетия в затвор.

#3 dedo adji 17.06.2017 в 15:44:58

В САЩ затворите са федерални и щатски. И се пукат по шевовете и без непропорционални присъди. Изобщо не знам в някоя бяла държава да има излишна жилищна площ в затворите. Тоя глупак рано или късно щеше да се самоубие и без насърчение. Все пак е проявил здрав разум и си е избрал лека смърт. От въглеродния окис се заспива без събуждане. Мацката безспорно е виновна в психически тормоз. У нас го причисляват като домашно насилие, но тя не е била омъжена за него. Каква присъда ще получи зависи от кефа на съдията, може и условна. Ако даваха по 20г., дракончето би трябвало да лежи 920. Но даже американският съд не иска от човека невъзможното, да излежи колкото може.

#4 Дракон с кисело зеле 17.06.2017 в 16:33:14

Дедо, гледай това: https://www.youtube.com/watch?v=yqQa_0gM6hg И това: http://rollingout.com/2013/07/30/judge-must-serve-28-years-after-making-2-million-for-sending-children-to-jail/ Някои неща съм ги запомнил грешно, както се оказва, но все пак...

#5 Дракон с кисело зеле 17.06.2017 в 17:01:08

И, всъщност, като си говорим за психически тормоз, хайде да вземем предвид някои неща. Примерно че извършителката е била на седемнайсет - а това е някак важно. Или че самоубиецът е бил малко по-възрастен от нея, бил е лицензиран специалист по морско търсене и спасяване (тук може и аз нещо да не съм разбрал, бтв - marine salvage captain го водят, ако нещо съм схванал криво, сори), имал е собствена кола (в която се е и самоубил, де) и така нататък. Все би трябвало да е бил способен да не се връзва на глупостите на някаква седемнайсетгодишна кифла, а ако не е бил, вината няма как да е само нейна, а, най-малкото, и на онези, които са му позволили да има кола и да работи такава работа, при положение, че явно не е бил в ред с главата. Нека вземем предвид и че ако не се беше самоубил, а просто беше скъсал с нея, тя нямаше да е виновна абсолютно в нищо, макар че щеше да е извършила точно същите действия с точно същата цел. Сега, не че нещо, обаче откровеното малоумие и противното поведение не би трябвало да са криминални престъпления.

#6 dedo adji 18.06.2017 в 13:43:19

Драконче, признавам ти правотата за частните поправителни домове. За такъв съм чел в роман на Стивън Кинг. Мислех го за фантаст, пък той се оказа реалист. И по тая писта ли да ги гоним американците? Ако ги стигнем, лошо ти се пише. Мацката, ако вместо да я пандизят, само я публикуват във ФБ, мисля, че скоро ще докарат и нея до самоубийство. В САЩ, както и у нас, кола, че и книжка може да си купи всеки с няколко хиляди долара. Дали ги е спечелил или получил от баща си е без значение. Но marine salvage captain е някаква грешка. Работил съм на кораб за морско спасяване, и мога да те уверя, че 18-20 годишни капитани няма. Това е високо специализирана и отговорна дейност. Може да е изкарал някаква школа към coast guard, но до капитан би имал много хамбургери да яде.

#7 Дракон с кисело зеле 18.06.2017 в 15:13:18

Това за капитана го извадих от Уикипедия, обаче, честно казано, не съм сигурен какво точно означава - пишеше, че е взел лиценз на осемнайсет и че е работил във фирмата на баща си години наред. https://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Conrad_Roy

Новините

Най-четените