По-зле, най-зле, Венецуела

Във Венецуела вече няма Кока-кола поради липса на захар. Все още се намира Кола- лайт, докато не изчезнат и подсладителите. Отсъствието на газираната напитка - символ на глобализацията, е само поредното доказателство за огромната икономическа криза във Венецуела.

През април, най-голямата частна компания в страната, Емпресас Полар, производител на повече от 80% от бирата в латиноамериканската държава, затвори врати.

Има режим на водата, затова венецуелците започнаха да я крадат от цистерни и от басейни.

Токът също не достига, затова президентът Николас Мадуро задължи администрацията да спестява електроенергия като работи само два дни седмично. Продължаващата суша още повече влошава нещата.

Около 65% от електроенергията в страната се произвежда от една единствена ВЕЦ, която в момента е в доста затруднено положение. Честите спирания на тока, независимо дали са планирани или не, са станали ежедневие.

Не става дума само за лош късмет. Рафтовете в супермаркетите са все по-често празни, донякъде заради ценовия контрол, който пречи на производството на суровини. Мадуро заплашва да конфискува затворените фабрики и да ги национализира.

Голям е и проблемът на правителството с петрола. 96% от приходите от износ на страната зависят от черното злато, като половината отиват в държавния бюджет. Когато цените бяха високи, политиците трябваше да създадат фонд за черни дни. Част от тези пари отидоха в помощ на бедните хора, но повечето бяха откраднати.

Венецуела е най-корумпираната страна в Америка и деветата по корупция в света, според Прозрачност без граници.

За да балансира бюджета си, Венецуела трябва да продава петрол на цена 121 долара за барел, два пъти повече от сегашната котировка. Очаква се инфлацията да достигне 481% до края на годината и 1642% следващата година.

Не е учудващо, че венецуелците са гневни. Средно на ден в страната има 17 протеста. Това недоволство помогна на обединената опозиция да спечели мнозинство в парламента през декември за първи път от 17 години.

Само 26% от хората имат доверие в президента Мадуро, докато 70% искат да подаде оставка. 200 хиляди подписа бяха нужни за свикване на референдум дали да има импийчмънт. Опозицията успя да събере 1 млн. и 85 хиляди.

Съюзниците на Мадуро обаче имат още един шанс: според венецуелската конституция, ако президентът бъде отстранен две години преди да е изтекъл мандата му, той ще бъде сменен с вицепрезидента, без да се свикват нови избори.

Но това не е толкова важно. Мадуро е еманация, а не причината за проблемите на Венецуела. Бедността в страната ще се задълбочава още повече, докато не се появи правителство, способно да построи устойчива икономика.

#1 vanko 27.05.2016 в 12:31:53

"Във Венецуела вече няма Кока-кола поради липса на захар. Все още се намира Кола- лайт, докато не изчезнат и подсладителите. Отсъствието на газираната напитка - символ на глобализацията, е само поредното доказателство за огромната икономическа криза във Венецуела." И как да вземеш насериозно дадената информация и автора, след тази мега-, гига-, ултра глупост?

#2 AlahAkbar 27.05.2016 в 13:08:15

Е сигурно са си много добре венецуелците, все пак от червените вестници и речите на Мадуро, става отлична бърсалка за г/з...

#3 boris 27.05.2016 в 14:04:07

Скоро и един макдоналдс няма да можеш да си купиш.. Нищо, за сметка на това, след 20-години Венецуела ще е на последно място в света и по сърдечно-съдови заболявания.

#4 bastard 27.05.2016 в 16:28:51

Когато преди 3 дни в Крим министър-председателя на Русия г-н Медведев беше попитан от руски пенсионери как да живеят с 8 хиляди рубли (110 евро) пенсия, той им отговори следното: "няма пари, но вие се дръжте, желая ви здраве и добро настроение". https://www.youtube.com/watch?v=WSq7oxM_fyo Мисля, че същото послание отправят към венецуелците и управляющите във Венецуела.

#5 Шрайка 27.05.2016 в 17:23:53

Bastard, горките кримски пенсионери, нали? Друго си е ако бяха останали в Украйна. Тогава СРЕДНАТА пенсия щеше да е 75 долара. Доста по-добре от 110 евро МИНИМАЛНА. Не ли? http://www.prostobank.ua/finansovyy_gid/pensiya/novosti/sredniy_razmer_pensii_v_ukraine_dostig_75_dollarov

#6 Оби Уан 27.05.2016 в 17:49:32

Шрайка, ако Крим беше останал към Украйна, положението там нямаше да е по-различно от това в Донбаска и Луганска област...

#7 pixie 27.05.2016 в 21:45:30

На мен пък ми се струва, че идея си нямате какво точно се случва в Донецк и Луганска, освен ако не се намирате точно там.

#8 bastard 28.05.2016 в 01:20:55

Така е, Шрайко, пенсиите в Украйна също си ниски. Както и в България са ниски. Има обаче някои приятни и любопитни моменти. Украйна (както и България) не претендират да са велики държави с огромни залежи от полезни изкопаеми. Не претендират, че имат супер много нефт, супер много газ и супер много от всичко друго - за разлика от Русия. В Русия, казват, цялата Менделеева таблица можела да се намери - и от всичко имало по много. Да не говорим за огромната територия, да не говорим за космическите сили, да не говорим за нанотехнологиите, тя е страшна работа направо... И на фона на това величие, на тая многотия и богатство - 100 еврокинта пенсийки Някак си малко.... обидно ми се струва, да ти кажа. Освен това вие сте забравил да споменете каква е малката разлика между цените в Украйна и цените в Русия. Искате ли да направим едно сравнение на основните хранителни продукти - ще бъдете, меко казано, удивен.

#9 Шрайка 28.05.2016 в 10:54:07

На мен пък не ми е обидно. Изобщо. Все ми е тая колко им е пенсията на руснаците. Защото не живея в Русия, не получавам заплата или пенсия от там, нямам роднини в тази страна, така че как живеят ми е през |< % |* @. По-скоро ми е чудно защо има хора у нас, които лягат и стават с мисълта за или против Русия. Защо медиите ни заливат с пропаганда, защо непрекъснато се дъвче тази тема? Защо на ден в "Кафето" има поне 3 статии свързани с тази страна или ако случайно са само две, все ще се намери някой нещастник, подлец, безобразник, хибрид, който да я намеси? Както под тази статия, например.

#10 Шрайка 28.05.2016 в 12:07:01

"Искате ли да направим едно сравнение на основните хранителни продукти - ще бъдете, меко казано, удивен." Поиграх си и направих следното сравнение: http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Russia&country2=Ukraine&city1=Simferopol&city2=Ivano-Frankivsk Е, не съм удивен.

#11 bastard 29.05.2016 в 00:32:12

"Все ми е тая" Изключително приятно съм изненадан, уважаеми Шрайка. Вие сте си направил труда да отговорите не с едни, а с два постинга, направил сте си труда да преведете с онлайн преводачка думата "bastard", направил сте си труда да публикувате част от резултатите на онлайн превода и сте си направил труда да изнамерите сайт за сравняване разходите по градове. И всичко това - защото никак не ви пука за тематиката. Слава богу, че не ви пука за тая тематика, уважаеми Шрайка. Щот даже не искам да си представя какво щяхте да направите ако ви пукаше - вероятно щяхте да ни ощастливите със скомен научен труд в рамките на 300-400 страници и скромен образователен филм в рамките на 30-40 минути.

#12 Шрайка 29.05.2016 в 09:11:33

Ужас! Разкрихте ме! Сега всеки ще разбере, че не говоря празни приказки! Иначе да, прав сте за почти всичко, което сте написали за мен. Старая се да не говоря наизуст, да обосновавам твърденията си и те да са логично подредени. Както се казваше в един студентски виц - обяснявам, докато и най-тъпия поглед се проясни. Като следствие от този мой недостатък, като нищо би могло да се получат посочените от вас обеми. Освен това ви съветвам да вниквате (ако можете) в смисъла на казаното. "Все ми е тая как се чувстват руснаците" е различно от "Все ми е тая дали някой ни пробутва пропагандни клишета".

#13 Citizen X 29.05.2016 в 14:02:41

Ако трябва да се намесва Русия точно в тази статия, то това са болните паралели с Венецуела. Безхаберна политическа олигархия, силна експортна зависимост, изключително неразвита инфраструктура (Венесуела има много повече от суров петрол), алкохолизиран народ от простички индивиди, страхотни нива на престъпност, жестоки нива на т.нар. brain drain, които се опитаха да ограничат преди години чрез издаване на изходни визи за щатите само (е*а ти и оксиморона само), мащабен репресивен апарат, всеобща външнополитическа изолация... Да продължавам или?!?

#14 bastard 29.05.2016 в 17:29:52

Ситизен Х вече ви е отговорил така, че практически няма какво да се допълни. Ако е пропаганда да казваш истината - тогава значи аз съм пръв пропагандист, уважаеми Шрайка.

#15 Шрайка 29.05.2016 в 21:06:10

Ами, не, не е отговорил на мен. То и аз въпрос не съм задавал. Гражданинът внася съвсем отделни твърдения, с които съм принципно съгласен. Освен това, както казах, не ме вълнуват особено нито Русия, нито Венецуела, та не мисля да ги защитавам. Още повече, че те не се нуждаят от моята защита, пък и тя би имала нулев ефект. П.П. „Половин Истина се равнява на цяла Лъжа“. Замислете се над това, когато споделяте едностранните си истини, драги ми несретнико.

Новините

Най-четените