Ингер Стьойберг - причината мигрантите да избягват Дания

Тя е секси, зодия Овен, понякога е чернокоса, понякога огнено-червенокоса, а напоследък - закачливо руса. Ако имаше профил в Tinder и попаднехте на нейната снимка, със сигурност щяхте да суайпнете вдясно! Нея обаче това не я интересува.

Тя е 45-годишната Ингер Стьойберг - министърът по въпросите на интеграцията и имиграцията на Кралство Дания. А зад привидно миловидната външност с чипо носле се крие един същински Салман Рушди в рокля.

Защото тя не се свени да изрича смело "сатанински строфи", с които укорява "безгръбначието" на западните общества по отношение на мигрантите от арабския свят. Изказванията й редовно предизвикват полемика, а критиците й я обвиняват, че работи за всичко друго, но не и за интеграцията на различните етнически и социални групи в обществото.

Ингер Стьойберг наистина не знае как да си държи езика зад зъбите и не е склонна на каквато и да е полит-коректност. Дори когато става въпрос за един от най-големите мюсюлмански празници - Рамазан.

Традициите около празника изискват да се пости през целия ден - да не се приема храна и вода, докато слънцето не залезе. А в Дания по това време на годината (постите започнава в среда на май) денят продължава цели 18 часа, което според нея може да има опасни последици за гражданите на страната.

"Искам да призова мюсюлманите да си вземат отпуска от работа през месеца на Рамазан, за да избегнат отрицателните последици за останалата част от датското общество", пише тя в колонката си за таблоида BT.

В материала си тя заявява още, че се страхува, че постенето може да засегне "безопасността и производителността на труда", давайки пример с шофьори на автобуси, които "нито пият нито ядат повече от 10 часа" . Как така подобен "задължаващ ритуал на един от 1400-годишните стълбове на исляма" се съвместява с модерния пазар на труда, пита Стьойберк.

В началото на тази година тя разбуни кошера с друга своя статия в същата медия:

"Въпросът е, че загубихме битката с исляма. Последователите на тази религия се кланят по-скоро на оръжията, насилието и терора, отколкото на Аллах. Затова и никой театър където и да е в Европа не би посмял да постави пиеса на ислямска тематика. Това само би провокирало крайно яростни реакции."

Публикацията й е във връзка с мюзикъла "Книгата на Мормон" - постановка на Det Ny Teater в Копенхаген. В една сцена един от героите размахва среден пръст към небето и се провиква: "Покажете среден пръст на Бог и напсувайте коп***то!"

Въпреки многото притеснения в началото, нито тази, нито която и да е от другите "смущаващи" сцени предизвикаха някаква сериозна негативна реакция сред мормонската общност в страната. Нямаше протести или заплахи към режисьора и актьорите.

Самият режисьор на мюзикъла, Каспер Холтен, на свой ред, не показа задръжки, изказвайки се по следния начин относно пиесата: "Ако някой е мормон и няма желание да дойде на представлението ни, за да види как иронизираме света около нас, част от който е и тяхната религия, това си е негова работа."

В текста си Стьойберг коментира, че Холтен си е позволил да направи подобно изказване, без да рискува да бъде нагрубен или заплашван.

"Само че бихте ли посмели да си направите експеримент като замените "мормон" с "мюсюлманин"?", пита Стьойберг. "За съжаление това е немислимо дори в Дания през 2018-а ... Изгубихме битката, защото се оставихме да бъдем заплашвани да си мълчим от една религия на фанатизма. Само че познайте какво - ние отказваме вече да мълчим."

Безкомпромисно острият език, с които Стьойберг съчетава ръботата си в министерството последните две години и половина превърнаха институцията едно от спорните министерства в страната.

Дали Стойберг не забравя половината от длъжностната си характеристика, а именно по-сложната част - интеграцията". Езикът на госпожа министърката само разпалва дебати, а както казва в едно свое старо интервю Жан Клод Юнкер "популистите често задават добри въпроси, но дават лоши отговори.

Откакто Стойберг зае поста в дясноцентристкото правителство на премиера Ларс Расмусен през 2015 година, се наблюдава рязък спад на исканията за убежище в Дания. Те са намалели с цели 84%, откакто страната въведе спорния закон, даващ право на полицаите да конфискуват пари в брой и ценни принадлежностти от бежанците, с които да се заплати за храна и настаняване.

След сериозни критики от ООН датският парламент промени закона, изключвайки от изземваните вещи семейни бижута със сантиментална стойност, семейни пострети, венчални халки, годежни пръстени и т.н.

Нейна е и идеята да се публикуват реклами в турски и ливански издания, в които да се разказва надълго и нашироко за лошите условия за мюсюлманите в Дания. За миналата година едва 3000 нови мигранти са дошли в страната.

Най-новата мярка, свързана с бежанците, която министърката извади от ръкава си е официалната забрана за носенето на бурки и никаб на обществени места. Забраната влезе в сила на 31-и май. Жените, които дръзнат да нарушат забраната, са заплашени от глоба в размер на 1000 крони, или 118 евро. При повторно нарушение глобата скача цели 10 пъти до 10 хил. крони.

Новият закон само ще даде тласък на съществуващата вече тенденция за връщане на мигрантите към държави извън ЕС (и най-вече Турция), тъй като мнозина от бежанците чувстват, че не се вписват в новите условия.

Любопитен е фактът, че в резултат на събитията, които се случват в Дания през последните две години, в съседните скандинавски държави се чуват все повече гласове за въвеждането на идентични санкции. Само че те си нямат своята Ингер Стьойберг. Поне не още...

#1 crazyfreak 05.06.2018 в 15:18:03

Браво на нея-никой не е длъжен да се съобразява с други обичаи в собствената си страна!!! Трябва да става обратното-ако не-ВЪН!!!Тъжното е че тази жена показва по-големи топки от всички наши борисовци, цветановци и не знам още какви си педали

#2 boris 05.06.2018 в 16:21:44

Глава XI Народ и раса На света има много истини, на пръв поглед съвсем очевидни, и независимо от това, именно поради тяхната очевидност, хората често не ги забелязват или, във всеки случай, не разбират значението им. Покрай такива самоочевидни истини хората понякога минават като слепи, а след това са извънредно учудени, когато някой внезапно открие онова, което сякаш всички би трябвало да знаят. Накъдето и да погледнеш, има хиляди колумбовски яйца, но Колумбовците в живота се срещат съвсем рядко. Хората, всички без изключение, всеки ден така или иначе общуват с природата, запознават се с тайните й и си въобразяват, че разбират почти всичко, а всъщност, със съвсем редки изключения, съвсем сляпо минават покрай едно от най-важните явления, свързани със собственото им битие, а именно, те абсолютно не забелязват, че всичко, живеещо на земята, е строго разделено на отделни, затворени в себе си групи, всяка от които представлява отделен род или вид. И при най-повърхностно наблюдение не може да не забележим този почти железен закон, че макар жизнената енергия на природата да е почти безгранична, формите на размножаването и продължаването на рода и вида са много ограничени. Всяко живо се чифтосва само със свой другар по род и вид. Синигерът отива при синигер, чавката г при чавка, скворец — при скворец, полска мишка — при полска мишка, вълк — при вълчица и т.н. Това могат да го променят само някои извънредни обстоятелства, преди всичко обстановката на лишаване от свобода или някакви други обстоятелства, които пречат на чифтосването в пределите на един и същи род и вид. В тези случаи природата веднага започва да оказва съпротива, и изразява протеста си или като не дава на тези животни способност за по-нататъшно размножаване, или ограничава раждаемостта на следващите поколения от изроди. В огромното болшинство от случаите природата лишава изродите от съпротивителна сила срещу болестите и нападението на враговете. Това е напълно естествено. В резултат на кръстосването на две същества, състоящи се от различни степени на развитие, неизбежно се получава потомство, чиято степен на развитие се намира някъде по средата между степените на развитие на всеки от родителите. Това значи, че потомството ще стои малко по-горе от по-изостаналия от родителите, но в същото време по-ниско от по-развития от родителите. А от това на свой ред произтича, че такова потомство по-късно ще трябва да претърпи поражение в борбата с по-развитите представители на рода и вида. Такова чифтосване е в пълно противоречие със стремежите на природата към постоянно усъвършенстване на живота.........

#3 deaf 05.06.2018 в 17:28:07

Борисе, т.ва от "Моята борба" на Хитлер ли е?

#4 Philip Apostolov 05.06.2018 в 18:28:32

Проверих я госпожицата онлайн. Не е женена, няма деца. Аз съм гей, но ще се пробвам да я намеря в Тиндър, когато пътувам до Дания. Страхотна е и ще обърна резбата заради нея. Стискайте ми палци!

#5 Nenimir 05.06.2018 в 21:04:28

crazyfreak | 05.06.201815:18 >Браво на нея-никой не е длъжен да се съобразява с други обичаи в собствената си страна!!< Ограничено и ксенофобско! Обичаите нямат нищо общо със спазването на законите, както в Банско например могат да си имат техно ибичаи, а във Видин други. Неспособността на дадено правителство да сложи разделителна черта между двете неща е слабостта на Европа. "Въпросът е, че загубихме битката с исляма" Да, загубихте я защото хората държат на религията си и имат това право. Но в Европа решиха, че ще осмиват религията им, нормално е да не се печелят много сърца така.

#6 crazyfreak 05.06.2018 в 21:35:52

Nenimir Аз не държа да се печелят сърца.Мюсюлманите как ги печелят с атентати ли. И ако отидеш в тяхна страна, дали ще се съобразят с твоите обичаи??!! Така че не ме занимавай с твоята "корекност"

#7 pkboev 05.06.2018 в 23:14:48

FYI относно Салман Рушди и що е то фатуа: https://en.wikipedia.org/wiki/Salman_Rushdie#The_Satanic_Verses_and_the_fatw%C4%81 Салман е писател, издал книга (Satanic Verses), изобразяваща Мохамед в "неблагоприятна" светлина => аятола Хомейни, духовният и практически държавен лидер в Иран, призовава за убийството му чрез фатуа. В шериата това е еквивалент на постановление от висш магистрат - не закон, по-скоро разпоредба.

#8 pkboev 05.06.2018 в 23:44:31

Nenimir Съгласен съм с позицията ти относно обичаите - разумно би било религиозни практики/обичаи и закони да не бъдат разглеждани в една равнина. За съжаление не всички виждат нещата по този начин. За ислямистите например, шериатът е закон, въпреки че влиза в редица конфликти с европейското законодателство. Относно осмиването, предполагам имаш предвид по-скоро частни лица/организации, тъй-като поне засега нито една държава не си е позволила подобна официална позиция.

#9 Obo 06.06.2018 в 06:09:07

She is a F***g rasist

#10 Nenimir 06.06.2018 в 07:53:31

crazyfreak | 05.06.201821:35 Nenimir >Аз не държа да се печелят сърца.Мюсюлманите как ги печелят с атентати ли. И ако отидеш в тяхна страна, дали ще се съобразят с твоите обичаи??!! Така че не ме занимавай с твоята "корекност" < Пак не правиш разлика, атентатите ги правят престъпници, които са да, и мюсюлмани. Ако крадец ти ограби апартамента и се окаже, че е мюсюлманин, значи ли това че всички те са крадци-разбира се че не. Отивайки там си наясно какво можеш и какво не можеш да правиш и ако те не ти позволяват значи имат силна държава. Същото което казах по долу, чети внимателно!

#11 Nenimir 06.06.2018 в 08:01:36

pkboev | 05.06.201823:44 Nenimir >Относно осмиването, предполагам имаш предвид по-скоро частни лица/организации, тъй-като поне засега нито една държава не си е позволила подобна официална позиция< Именно, датски вестник 2005 година пусна карикатури, 2006-Норвегиа, Франция, Германия, Испания, Италия. Да не говорим за атакуваните арабски държави, като по късно се оказа че е било безоснователно. Ако някой нападне България просто ей така, дали ще се чувстваме добре, или нарисува на националното знаме "дупедавци"

#12 explorer 06.06.2018 в 08:31:15

@crazyfreak, "...И ако отидеш в тяхна страна, дали ще се съобразят с твоите обичаи??!! Така че не ме занимавай с твоята "корекност" Виж, точно затова тук е Европа а не средния изток. И затова хората се стичат насам, а не натам. Ако си мераклия, бегай и не ни занимавай с глупостите си.

#13 dedo adji 06.06.2018 в 09:14:26

.... точно затова тук е Европа а не средния изток .... Ако това безумие продължава, скоро средният изток ще се разшири на северозапад. Още сега, като ходиш по Европа, по някои места не е сигурно къде си. Продължавайте да се умилквата да печелите сърцата им, докато те в това време завладяват вашите земи, жени и дъщери. She's a fucking racist. OK, racist значи realist, a fucking-ът лошо нещо ли е?

#14 SilvioGesell 06.06.2018 в 09:21:36

Един чех беше изобразил България като клекало. Имаше недеоволни, ама не съм чул после българи да правят атентати по Европа заради това. Всеки да си осмива каквато религия, идея, политика иска. Като нарисуваш Мохамед като прасе, какво точно си направил на някой мюсюлманин? Ако толкова не му харесва да не чете вестника и живота продължава. Разбирам да е конкретно насочено срещу определен човек под формата на очерняне да има драма.

#15 explorer 06.06.2018 в 10:23:14

@dedo, опасявам се че преди земите, жените и дъщерите, са завладели сърцата на доста същества от мъжки пол, като са им взели страха. Не мога да си обясня по друг начин възхода на популизма и псевдо-патриотизма на стария континент. Защото по същество това е първична реакция на страх и капсулиране в някакво безвъзвратно минало незабравимо. След блядовете, които са в перманентно крепостничество, сега и ред-неците захлебиха с новия президент, та едната Европа остана, стига топките да не са атрибут на подобни "тетки".

Новините

Най-четените