14 въпроса за убийството на Борис Немцов

Бившият съветник на руския президент Владимир Путин - Андрей Иларионов прави анализ на видеозаписа, който успява да заснеме момента на убийството на опозиционния лидер Борис Немцов в нощта на 27 февруари.

Записът беше разпространен от "ТВ Центр" в неделя и проследява с точност до секундата (между 23:16 ч. и 23:50 ч.) движението по Големия Москворецки мост, където е убит Борис Немцов пред очите на приятелката му.

Ето какво се казва в репортажа на руската телевизия, която публикува записа:

"Наблюдателната камера е фиксирала престъплението с точност до секундата. Качеството на записа не е високо, но се виждат автомобилите и хората. Нормална московска вечер. На моста все още има много автомобили и пешеходци.

23:30 ч. - тази двойка, по всяка вероятност Борис Немцов и приятелката му, вървят от страната на Болотная площадь.

Бавно ги настига снегорин. В 23:31 ч. каросерията на камиона ги скрива от камерата. След една секунда един човек изтичва оттам към пътното платно, бързо се качва в автомобил и бяга. Снегоринът спира на няколко метра от местопроизшествието.

Там остава само един силует - предполага се, че това е приятелката на Немцов. След това тя отива до шофьорите на снегорина. И няколко минути се намира зад машината. По моста продължават да вървят пешеходци. Някои подминават мястото сякаш нищо не се е случило; други спират с интерес.

Един човек, който вижда лобното място на Немцов, се втурва към снегорина, край който се намира момичето. След това се връща към тялото на загиналия.

В 23:35 ч. на моста спира първият автомобил, но няколко секунди по-късно заминава. Момичето се връща на местопрестъплението. Идват още двама души.

В 23:37 ч. край тях профучава още един автомобил. Рязко спира и се връща. Известно време стои точно пред сцената на убийството. Двама мъже внезапно бягат и слизат под моста. Идва трети автомобил, след което и двете коли изчезват. Момичето остава само. Покрай нея минава още един човек.

В 23:42 ч. на местопрестъплението пристига полиция. На моста се появяват двама души - предполага се, че са онези, които малко по-рано избягаха.

По данни на следствието престъпниците са познавали маршрута на движение и са следили Немцов и приятелката му - от Червения площад, площада пред храма Св. Василий Блажени, Големия Москворецки мост.

Човекът, който избяга иззад снегорина и се качи на минаващия автомобил, по всяка вероятност се е крил на стълбището, по което се слиза под моста - то се намира на същото място.

Немцов е убит от упор. Умира на място от раните си. Полицаите затварят движението за броени минути и започват да събират улики. На асфалта са открити 6 гилзи. Предполага се, че са изстреляни от пистолет Макаров, но патроните са от различен производител".

Андрей Иларионов* анализира записа и задава 14 въпроса:

1. А защо и откъде се взе снегоринът? Да не би в Москва да е валял сняг? Да не би на Москворецкия мост да е трябвало да се чистят преспи? В Москва валеше дъжд, а температурата беше +1 градус. Ако този камион не е снегорин, а машина за събиране на отпадъци, защо я наричат така?

2. Убийството се случва именно в момента, в който снегоринът закрива видимостта на камерата към Немцов, и по този начин не позволява да се запише самият факт на престъплението. Нито минута по-рано, нито минута по-късно.

Колко хора знаят къде точно се намира камерата на Москворецкия мост и на каква позиция на моста трябва да спре едрогабаритния (и бавно подвижен) камион, който напълно закрива видимостта на видеонаблюдението?

3. Убиецът, който стреля по Немцов, избяга иззад снегорина и скочи в автомобила, спрял на пътното платно. Но на видеозаписа не се вижда някой да върви в противоположната посока и да чака Немцов на моста. Означава ли това, че убиецът е скочил от снегорина, точно когато той скрива Немцов от видеонаблюдението?

4. Времето между момента, в който снегоринът скрива Немцов от видеонаблюдението, до момента, когато убиецът се появява иззад него, е 2 секунди (от 23:31:14 ч. до 23:31:16 ч.).

За тези две секунди убиецът изскача от снегорина, доближава (настига бегом) Немцов, произвежда 6 (или 7) изстрела и бяга от снегорина към приближаващия зад него автомобил. Изглежда, това говори доста за нивото на подготовка на убиеца.

5. Автомобилът, в който се качва убиецът, само няколко секунди преди стрелбата се движи бавно по Москворецкия мост, със скорост, която практически съвпада със скоростта на движение на снегорина. Дали шофьорът на колата се е ориентирал именно по скоростта на камиона?

6. Автомобилът, в който се скрива убиецът, се качва на Мосвкорецкия мост приблизително една минута преди убийството, така че да се озове пред местопрестъплението точно в момента, в който снегоринът закрива видимостта на камерата, която записва движението по моста.

Излиза така, че не само шофьорът на снегорина (и/или неговия спътник), но и шофьорът на втория автомобил са знаели точното разположение на видеокамерата и са пресметнали движението си по такъв начин, че да се окажат на мястото на убийството в едно и също време.

7. В момента на убийството и в следващите 15-20 секунди на моста няма автомобилно движение, така че няма как престъплението да е записано на камера за автонаблюдение. Дали трафикът пред моста е спрян от светофар с червена светлина?

8. Малко след убийството на Немцов снегоринът спира. Шофьорът едва ли е чул изстрелите. Тогава защо спира?

9. Приятелката на Немцов стои до тялото му около 30 секунди. След това изтичва към шофьора (впрочем, гласът зад кадър на видеозаписа казва "шофьорите") на снегорина и в продължение на няколко минути (4 - четири! минути, 23:32 - 23:36 ч.) разговаря с него / с тях. Защо бяга? За какво са си говорили 4 минути?

10. Твърди се, че случаен минувач, който вървял на 80 метра зад двойката, е изтичал до падналия Немцов и се е опитал да му помогне. Но нито той, нито който и да е друг не споменава къде се е намирала в този момент приятелката на Немцов и какво е правила. Защо? На видеозаписа не се вижда човек на 80 метра зад Борис.

11. В нито един полицейски / журналистически репортаж не се споменава снегоринът, заснет на записа, който изиграва очевидна роля в престъплението. Защо?

12. Четири и половина минути след убийството - в 23:36, снегоринът си заминава. Никой ли не издирва шофьорът му? На никого ли не са интересни показанията му?

13. В много репортажи се съобщава, че "убийците" (а не убиецът) са изскочили от лек автомобил (какъв?) и са разстреляли Немцов. Но от записа става ясно, че това не е съвсем вярно. Защо се разпространява тази версия? Още колко въпроса трябва да се формулират?

14. Впрочем, а защо кремълските тролове са се разбеснели така?

 

* За автора:

Андрей Иларионов е икономист, бивш първи зам.-директор на Работния център за икономически реформи към правителството на Русия (1992-1993), бивш ръководител на групата за анализ и планиране към министър-председателя на Русия (1993-1994).

Между 2000 и 2005 г. е съветник на Владимир Путин в първия му мандат като президент на Руската федерация. В този период е представител на президента в G7, групата на водещите индустриално развити страни. Подава оставка на 27 декември 2005 г., като критикува Путин, че е наложил модел на държавен корпоративизъм в Русия.

Иларионов е основател и президент на Института за икономически анализ.

#2 цезар 02.03.2015 в 15:20:50

Впрочем, а защо кремълските тролове са се разбеснели така?

#4 mima 02.03.2015 в 16:18:22

От тези снимки се вижда ясно, че автомобилът и снегоринът се движат в противоположни посоки. При това част от въпросите отпадат...

#5 mima 02.03.2015 в 16:19:47

Освен, ако автомобилът не е направил обратен завой след изстрелите.

#6 Шамито 02.03.2015 в 16:44:06

Вики,аз съм българофил и ти предлагам сътрудничество на детективи но с условие да не разбере бабата че лошо ми се пише.С уважение.

#7 Fedar 02.03.2015 в 18:19:33

3 Pavur Pezev | 02.03.201515:33 Абе тъмън щях да питам,точка 14 от Автора ли е,или е добавена от кайвето? ------- Пезев, от авторът си е точката.... Ама то така или иначе двете са едно и също. И Иларионов, и Уебкафе са медийни слуги и грантаджии на американското посолство и "неправителствени" организации. Човек, смятай щом в България се разпределят такива гигантски суми от Ембъсито за антируска пропаганда и се хрантути цяла секта от политолози, протестъри, анализатори, журналисти, медии и т.н., тогава за какви пари става дума в самата Русия. Там можеш да умножиш сумите по сто и ще разбереш с какви долари се финансират руските грантаджии. Неслучайно имат достатъчно зелено за да ходят с 24 годишни манекенки, когато са на 55.

#9 Дара 02.03.2015 в 18:39:28

``Колко хора знаят къде точно се намира камерата на Москворецкия мост и на каква позиция на моста трябва да спре едрогабаритния (и бавно подвижен) камион, който напълно закрива видимостта на видеонаблюдението?`` Точно толкова , колкото знаят в колко часа ще свърши вечерята на Немцов и прятелката му и че след вечеря двамата ще се ражождат точно там. Можеха да отидат в клуб... откъдето да вземат такси... откъдето... Така че позицията на тази камера нямаше да има значение, ако някой предварително не е казал, че ще минат точно тогава и точно оттам.

#10 Dox 02.03.2015 в 18:55:01

Много пъти го гледах този клип в Тубата и попрочетох някои от коментарите към него. Някой беше задал същия въпрос - какъв е тоя снегорин по това време? Друг отговори нещо в смисъл, че такива машини често са комбинирани - и за сняг и за чистене на прах и боклуци - с изсмукване или пък с четки. Беше пояснено също, че някои от главните улици на Москва редовно се чистят от такива машини. Дали обаче е така - не знам. От втория въпрос на Иларионов оставам с впечатлението, че според него, камионът е спрял точно в момента на извършване на убийството, което не е вярно. Камионът продължава да се движи със същата бавна скорост и спира 10-на метра след това. Самият Иларионов го казва по-долу във въпрос номер 8, и тук, според мен си противоречи. А защо камионът спира, може да има много предположения. Например, шофьорът може да е видял нещо необичайно в огледалото за странично виждане или пък да е чул, ако спътницата на Немцов се е развикала за помощ. А автомобилът, в който се качва предполагаемият убиец, сякаш се появява от нищото в началото на моста. Като че ли е чакал там, защото преди това се вижда, как много коли идват от дясно, правят ляв завой и тръгват по моста, а за този просто не можах да проследя от къде идва. Не е вярно, обаче, че се е качил на моста една минута преди убийството. Той се "появява" /наистина неясно изображение/ в 23:31:07, след това спира, докато предполагаемия убиец се качи и потегля в 23:31:22 - т.е. около 15 секунди. Въпреки тези неточности, въпросите са много, но ние едва ли ще можем да си отговорим. Няма как да знаем кой е разпитан, какво е казал и т.н. Все пак тече следствие. Но това вече не е важно. Важното е, че въобще такива неща се случват.

#11 Rodrigo Diaz de Vivar 02.03.2015 в 19:53:19

Автомобилът идва от основата на моста, където има паркинг. Паркинга е там където се съединяват ул. Варварка и ул. Москворецкая. Последните се вливат в ул. Болшой москворецкий мост. Оттам идеално могат да се видят изстрели под шестата лампа, посока от север към юг, където е застрелян Немцов.

#13 Dox 02.03.2015 в 22:47:35

Да, Родриго. В началото на Москворецкий Мост се получава нещо като У-образно разклонение, т.е. идващите по ул.Варварка коли правят лек ляв завой и точно там е паркингът. Не съм бил никога в Москва, но ... чак одеве ми дойде на ума, че мога с Гугъл да разгледам всичко подробно, ама ... както и да е. Макар и едва-едва, мисля, че се забелязва силуетът на фигура, която се движи след двойката - времето на клипа е 23:30:30. Камионът тъкмо тръгва по моста, а фигурата е малко след втората лампа и пред камиона. Постепенно, камионът застава пред нея /няма как - от този ъгъл на камерата/, докато при 6-тата лампа /предполагаемия момент на стрелбата/ фигурата излиза зад камиона и се качва в колата. Това ме кара да мисля, че убиецът е вървял зад двойката, докато върви по моста и в определен момент е стрелял.

#14 Rodrigo Diaz de Vivar 02.03.2015 в 23:48:18

Прав си, възможно е, не бях забелязал този силует. Този човек, след като машината го настига, не се вижда повече зад нея и очевидно е вървял редом с нея, докато е настигнала двойката. Това е варианта, или наистина да е стоял скрит на стълбите до същата шеста лампа и да е изчаквал Немцов и приятелката му. Но по-вероятен и по-малко съмнителен ми се струва твоят вариант, би събудил по-малко подозрение. При всички случаи, при тази камера, тази почистваща машина е там все едно по поръчка.

#15 Алилуйщина 03.03.2015 в 00:32:32

* За автора: Андрей Иларионов Небрежно пропуснати нещица... - живее и работи в САЩ. Той е измежду най-известните критици на руския режим сега. -"в литовския град Тракай на 15-16 януари 2015 бе т.нар.Вилнюс форум на интелектуалци - 2015, организиран с финансовата подкрепа на бившия руски олигарх и сега - политически беглец Михаил Ходорковски. Целта на събитието - "диалог с различни представители на руското общество."По очевидни причини, хедлайнер на действието е Михаил Ходорковски. Заедно с него дойдоха в Литва рейнджъри известни либерални хора, които в Русия наскоро се наричат ​​национални предатели. В свитата на Ходорковски са били - Андрей Иларионов, Лев Пономарьов, Евгений Кисельов, Артемий Троицки, Лилия Шевцова, Андрей Пионтковски и др. Разбираемо е, че всички разходи, включително бизнес обяди и кафе-паузи, пое бившия милиардер, от запазените останки на богатството си за предстоящата политическа борба.От първите думи на речта си той призова политическата система в Русия за..."агресивен режим, който е враждебен към европейските ценности." http://www.dni.ru/society/2015/1/16/291366.html

#16 deowin 03.03.2015 в 00:40:23

Много по-уместни въпроси задава Гари Каспаров в статията си в WSJ: http://www.wsj.com/articles/garry-kasparov-putins-culture-of-fear-and-death-1425249677 Избрани откъси: "Vladimir Putin actually started, and ended, the inquiry while Boris’s body was still warm by calling the murder a “provocation,” the term of art for suggesting that the Russian president’s enemies are murdering one another to bring shame upon the shameless." "Hours after Boris’s death, news reports said that police were raiding his home and confiscating papers and computers. President Putin’s enemies are often victims and his victims are always suspects." "Opposition leaders are always watched closely by Russia’s security services before public rallies—Boris had been planning a protest against the Ukraine war on Sunday—so how could these trained bloodhounds not notice that someone else was following him?" "Meanwhile, the Russian media churn out preposterous and insulting conspiracy theories about the death of a man they had called an enemy of the state"

#17 Conspirator 03.03.2015 в 01:29:19

През 1984 година Гари Каспаров постъпва в редовете на КПСС/комунистическа партия на съветския съюз/.Избран е за член на ЦК на ВЛКМС/Всесъюзен ленински комунистически съюз/. По критериите на новата украинска власт/лустрацията/Каспаров не може да работи и като портиер,защото е заемал висш държавен пост в комунистическата власт,но странно защо са първи дружки с Яценюк и Гройсман. Странни са пътищата комунистически,''Господи''....

#19 deowin 03.03.2015 в 17:13:46

Conspirator, ти и Fedar освен да се опитвате да дискредитирате всеки, който казва нещо неприятно вам, друго изобщо можете ли да правите? И дори осъзнаваш ли, че именно това е дефиницията на ad hominem аргумент - не просто някаква безцелна обида, а когато се опитваш да набедиш отрицателни черти на някого с идеята, че ако ги притежава, то това по някакъв начин би омаловажило истинността на думите му? С три думи нямаш представа от издържана аргументация. С две си пълен дебил. Не, това не е ad hominem. Не, не мисля за вероятно да разбереш защо.

#20 vanko 03.03.2015 в 17:39:12

"........................................................................................... С три думи нямаш представа от издържана аргументация. С две си пълен дебил. Не, това не е ad hominem. Не, не мисля за вероятно да разбереш защо." Правилно. Това не е точно ad hominem. Това е чиста проба ad personam - едно от любимите занимания на Пънчо с презокеанската логика.

Новините

Най-четените