Идва ли "руска пролет" и има ли шанс Навални?

В неделя, докато българското общество се беше съсредоточило върху провеждането на избори за парламент, в ранния следобед в Русия се случи нещо безпрецедентно и смятано за немислимо след убийството на опозиционния лидер Борис Немцов през 2015-а година - национален антиправителствен протест.

Това събиране на хиляди хора на едно място с кауза, насочена срещу властите в авторитарната държава, се оказа масово, национално и... абсолютно обречено начинание.

Протестите бяха организирани от Фонда за борба с корупцията (ФБК), воден от единствения човек, който може да покаже съпротива срещу властта в момента: Алексей Навални.

Протести имаше в редица градове, включително Санкт Петербург, Владивосток, Новосибирск, Томск, Нижни Новгород, но най-широк международен отзвук получи събирането в Москва, на което присъстваше и самият Навални.

Въпреки че този протест беше буквално смазан, още преди да започне, той показа на света, че въпреки тежката медийна цензура, в Русия все още съществуват опозиционни настроения.

Тези протести бяха първите в страната от 5 години насам.

През есента на 2011-а и през пролетта на 2012-а хиляди хора протестираха срещу властта, като най-многоброен беше митингът на 6 май 2012-а - ден, преди Владимир Путин да се завърне на поста президент след четири години като премиер на Русия.

Тогава бяха задържани стотици участници, а впоследствие много от тях бяха осъдени на продължителен затвор.

На протестите в неделя този път се събраха основно млади руснаци, включително ученици, които излязоха на улицата, въпреки че в официалните медии нямаше никаква информация за подобно събиране. Повечето от хората се бяха информирали и организирали за националните шествия чрез интернет.

Именно в мрежата преди по-малко от месец ФБК пусна видеото "Oн вам не Димон", в който бяха доказани корупционните схеми за над 1 млрд. долара на премиера Дмитрий Медведев.

Сегашните протести бяха под същия наслов като видеото и настояваха за оставката на Медведев или поне за неговата реакция във връзка с обвиненията.

Както може да се очаква в неделя и понеделник, руските държавни медии практически не отразиха протестите, както и последвалите ги арести.

Малко сайтове изобщо написаха каквото и да е за случилото се, като сред тях беше опозиционно насоченият РБК.

Според него задържаните в Москва след протестите са "повече от 900 души". Английският Guardian обаче цитира свои източници и казва, че става дума за повече от 1000 арестувани.

BBC цитира руски правозащитни организации, според които задържаните само в столицата са били 1030.

Около 120 души останаха в ареста за през нощта, а по-голямата част от освободените се разминаха с обвинения за участие в неразрешена демонстрация и с глоба.

Според РБК общинските власти не са съгласували провеждането на митинга на улица Тверская.

Навални обаче заяви, че столичните власти са нарушили закона, като не са одобрили място за провеждане на митинга. Затова той просто предложил на участниците "да се разходят по Тверская".

Опозиционерът се позова на член от Конституцията, според който събирането е законно, а неговият фонд обеща на всички задържани адвокатска помощ.

Митингът в Москва беше обявен за 14 часа, но много преди това полицията започна да арестува хора в центъра на столицата.

Улица Тверская се оказа отцепена от паркирани поне 30 оранжеви тежки машини за поддръжка на пътищата. В 13:30 цялото пътно платно на улицата беше затворено, а районът обезопасен от "жив щит" - полиция и хора с нашивки "Цивилна полиция".

Навални пристигна на мястото на провеждане на акцията около 14 часа и почти веднага беше задържан.

 

В световните медии почти липсва информация как са протекли протестите в други градове. Все пак руската информационна агенция Интерфакс съобщи, че в Нижни Новгород родителите на пет деца, които са взели участие в протестите, са глобени за "неадекватно родителство".

Какъв беше отговорът на Кремъл на масовите протести в неделя?

След като мълча известно време, в понеделник съвсем очаквано властта в Кремъл обвини опозицията, че е окуражавала нарушаването на закона и е провокирала насилие.

Според опорната точка, споделена от президентския говорител Дмитрий Песков, "някои млади хора са били платени да присъстват" на събиранията. Според него им е било обещано "финансово обезщетение в случай на задържане от страна на правоохранителните органи".

Песков заяви още: "Онова, което видяхме снощи на различни места - особено в Москва - е провокация и лъжа".

Говорителят на президента даде положителна оценка на "навременния, високо професионален и законов отговор" от страна на полицията и отхвърли призивите, отправени в понеделник от Европейския съюз задържаните да бъдат освободени незабавно.

На въпрос на BBC дали Дмитрий Медведев не трябва да отговори на конкретните обвинения в корупция, които изведоха хората на улицата, Песков отказа да даде коментар.

Какво се случва с Алексей Навални?

След като беше арестуван, на Навални му беше наложена глоба от 350 долара (20 000 рубли). Той беше призован да се яви в съда в понеделник, където повтори обвиненията си към премира Медведев за корупция.

Той заяви още, че Медведев е онзи, който трябва да бъде привлечен като обвиняем за организирането на протестите, защото "неговата корупция изведе хората на улиците в 99 руски града".

Опозиционерът отхвърли всички обвинения и каза пред журналисти, че съдът не е изслушал никакви свидетели.

От подсъдимата скамейка в понеделник той каза:

"Дори най-слабата илюзия, че има честно правосъдие, липсва тук. Вчерашните събития показаха, че доста гласоподаватели в Русия подкрепят програмата на кандидата, който стои за борба с корупцията. Тези хора имат нужда от политическа репрезентация и аз се стремя да бъда техният политически представител".

40-годишният Навални изпрати туйт от сградата "Здравейте всички от Тверски съд. Ще дойде ден в който и ние ще ги съдим (но тогава - честно)".

Съдът не предвиди наказание на Навални по обвинението за организиране на забранен протест, но за сметка на това той получи 15 дни затвор по второ обвинение, а именно оказване на съпротива при арест.

Властите се разправиха и с някои от служителите във ФБК и проведоха арести. Офисът на организацията беше претърсен от полицията, която иззе компютрите и запечата помещенията.

В Тwitter съратници на Навални написаха:

"Потресаващо. Оказва се, че 13 сътрудници на ФБК са арестувани в офиса с формулировката: "оказали съпротива, докато властта се е опитвала да ги спаси от пожар".

Според кореспондента на BBC в Москва Сара Рейнсфорд, властите имат проблем с Навални, защото "когато го сложат зад решетките - той се превръща в мъченик, а когато е навън - организира протести".

Срещу него вече имаше различни процеси - всичките силно политизирани. "Понякога властите експериментират като му разрешават да участва в политиката. Така той се кандидатира за кмет на Москва през 2013, като спечели 27% от гласовете", пише BBC.

В понеделник в съда Навални потвърди своите планове да се кандидатира за президент през 2018 година, но не е сигурно дали властите ще го допуснат до участие във вота.

Що се отнася до министър председателя Медведев той все още не е направил официално изявление по отношение на обвиненията в корупция.

За сметка на това в отговор на въпроса как е прекарал неделния ден, той написа в Instagram профила си: „Не лошо. Отидох да карам ски", придружен от намигащо човече.

#1 Harry 28.03.2017 в 07:52:01

В любимия ви символ на демокрацията - Америка, демонстрации и протести се разгонват много по-брутално.

#2 Бай Пешо Танкиста 28.03.2017 в 10:48:13

"harry" пий си хапчетата смешко!! В Америка никой не разгонва "мирни" протести!! Освен това винаги телевизиите са на място и предават какво се случва!! А във ВсемИришещата кенефна клоака Раша -държавните телевизии запазиха странно мълчание, което е меко казано странно на фона на простотиите излъчвани за Украйна?!? Агресивната и престъпна намеса на уродите "управляващи" руската свинщина в Украйна са всеки ден номер 1 в новините, пропагандата на Шуткин се лее всекидневно от тв-екрана. Украйна в момента е "врага" създаден от Шуткин и медиите-за да може стадото да блее в тая посока и да бъде по-сплотено около ненормалния си президент!! Руския народ в момента е зомбиран точно както беше през сАвеЦките времена и за да продължи да е толкова заблуден държавните пропагандистки медии ще продължават да мълчат за това как полицията пребива и арестува хиляди деца (основно протестиращите са ученици, студенти и възрастни хора) и старци!! Хората в Русия започват да се събуждат от путлерските сънища и реалността ги шокира! Протеста бе насочен срещу корупцията владееща всички управленски структури, освен това бе напълно законен, тъй като кмета на мАсква не даде в срок несъгласие с мястото на провеждане. Руската конституция позволява да се проведе където и да е протест, ако в срок не е отговорено на заявлението за деня и мястото на провеждане! Навални обясни на хората, че след като от общината не са отговорили на време-протеста може да е навсякъде. Да но това не харесва на престъпниците премиер и президент и започнаха изстъпленията-при които деца бяха отделяни от родителите си, в съда се оказаха 13-14 годишни ученици дошли от други градове...освен това в 90 града протекоха протести с подобен отговор от властта, но никоя от държавните медии не отрази нещо подобно! По този начин мазните ушевци биеха спокойно наред и арестуваха всеки!! Света вече разбра какви мизерници са Путкин и оня клоун Митя Медведевия....скоро народа им ще ги разкъса, защото се осъзнава. Дано само Навални да не последва Немцов, щото това са методите на рашките свини!! А междувременно пожелавам на всички про3ти русофили в Бг да си вземат чемоданите и да палят към руския рай!! Не искаме подобен тук-затова заминавайте вие там!!

#6 GETI 28.03.2017 в 14:54:41

хм, а застрелването на чернокожи американци от полицаи в САЩ ,какво е? масов спорт? милионите избити в близкия изток какво е? а когато в Ню Йорк арестуваха хиляди протестиращи от Occupy Wall Street и така сложиха край на протестите и движението ,имаше ли демократичен квич? ми, Джулиан Асанж как ще го съдят - демократично ли? а когато бившия шеф на МВФ щеше да се кандидатира за президент на Франция - как беше? демократично го арестуваха пред медиите в хотела в САЩ, щото някаква наркоманка - к*рва била казала нещо си.... после едно "извинявай - грешка стана".... а Сеп Блатер - как беше, колко демократично го тормозеха, че да го свалят? айде, мола ви се - нема нужда... наглостта на Вашингтонския режим е поразителна.

#7 Туурчинов не Турчииноф 28.03.2017 в 17:18:49

То все някакакви бивши храненици на Елциновото управление ще правят пролет. Ама Елцин залезе, не го тачат нещо.

#8 deowin 28.03.2017 в 18:53:33

>В любимия ви символ на демокрацията - Америка, демонстрации и протести се разгонват много по-брутално Верно? Щото аз се сещам за огромните демонстрации не деня след встъпването на Тръмп в длъжност, в които взех участие милиони хора в десетки американски градове (и другате по света). Протестите бяха 100% мирни, нямаше дори един акт на вандализъм, дори един арестуван.

#9 Шамито 28.03.2017 в 19:07:37

Грантаджиите русофоби отново истерясаха.Много ги вълнува Русия бре.Много им хареса курвенската пролет в Украйна.А колко жертви взе хич не ги интересува.

#10 deowin 28.03.2017 в 22:00:20

>колко жертви взе "Пролетта" взе жертви? Не военните действия срещу зелени човечета в източна Украйна и прочие сган с руски униформи и оръжие? Я пак?

#11 Люба6а 29.03.2017 в 03:45:09

до всички писачи и разбирачи: вие не разбрахте ли,че има една чифутска фамилия,която казва "кой" и "защото"?! няма путин,елцин,кенеди,сталин-духат го всички,наред с Чавес...айде-научете си урока,и пак съчинявайте кой дърпал конците

#12 Шамито 29.03.2017 в 15:17:20

Я пак? Жертви преди майдана или след майдана.При Янукович нямаше жертви а при Порошенко има жертви в името на курвенски демократични ценности.Но за деовинчо това са косвени жертви в името на демокрацията.Ах тези неизтребими Кирияк Стефчовци.А Навални е руският аналог на това определение.Вижте курвенската същност на западната демокрация.Ердо Хитлер го критикуват само с празни от съдържание фрази а Путин го тероризират със санкции и разполагане на батальони.Ай сиктир бре.Е как да не се защитава тази държава ?Същото е и със Северна Корея.Бориш ли се за мир-готви се за война.Това е принцип създаден от САЩ.Ало цензорите.Какво е Вашето мнение?

#14 sim4o 29.03.2017 в 16:01:26

deowin | 28.03.2017 18:53 Верно? Щото аз се сещам за огромните демонстрации не деня след встъпването на Тръмп в длъжност, в които взех участие милиони хора в десетки американски градове (и другате по света). Протестите бяха 100% мирни, нямаше дори един акт на вандализъм, дори един арестуван..." ---------------------- Maлоумната соросоидна сган съвсем изтрещя Бръщолеви абсолютно пълни идиотщини и лъже ли, лъже на поразия ... Ей я и Тъпата Свиняга - как я изловихме по бели гащи .. http://www.telegraph.co.uk/news/2017/01/20/anti-donald-trump-activists-try-block-access-inauguration/ .. Donald Trump protests: Limo 'set on fire' and 217 arrested as police use tear gas on black-clad activists ... .. Smoke filled the streets as the limousine burnt, with police filling the area and firing tear gas at protesters. There were more than 217 arrests over the course of the afternoon, six police officers suffered minor injuries and the area remained tense into the evening. ..

#15 sim4o 29.03.2017 в 16:04:49

deowin | 28.03.2017 22:00 военните действия срещу зелени човечета в източна Украйна и прочие сган с руски униформи и оръжие? Я пак? .. ---------------- Малоумната Свиняга продължава, продължава .. Къде ти са доказателствата бе, Соросоид отчаян .. къде ти са сведенията за руски униформи? П.П Абе вас по психическа обремененост ли ви търсят ? И ти и Дъ Гъз .. и всякаквите там соросоиди - сякаш на един бичим са ви дялали - тъпи, незнаещи, лъжливи , па и нагли на всичкото отгоре ... Поздрави

#16 deowin 29.03.2017 в 18:35:50

>http://www.telegraph.co.uk/news/2017/01/20/anti-donald-trump-activists-try-block-access-inauguration/ Научи се да четеш. >деня след встъпването на Тръмп в длъжност Встъпването беше на 20ти януари. Статията на Telegraph говори за този ден. Многомилионните протести бяха на 21ви януари. За този ден говорех аз.

#17 sim4o 29.03.2017 в 19:25:26

deowin | 29.03.201718:35 >http://www.telegraph.co.uk/news/2017/01/20/anti-donald-trump-activists-try-block-access-inauguration/ Научи се да четеш. Встъпването беше на 20ти януари. Статията на Telegraph говори за този ден. Многомилионните протести бяха на 21ви януари. За този ден говорех аз. .." -------------------- Mи айде за събота - 21 януари да говорим ... " Portland Police arrested dozens of protesters during Saturday evening's anti-Donald Trump demonstrations in downtown Portland. That's an .." 19 арестувани в Портланд! Ей и още - за другите платени соросоидни буйствания срещу избрания американски Президент ! .. "185 arrested in LA anti-Trump protests, officer assaulted.." Ама строгата американска полиция, наби кухите канчета на купената сган!

#18 deowin 29.03.2017 в 19:55:03

>Mи айде за събота - 21 януари да говорим >"Portland Police arrested dozens of protesters during Saturday evening's anti-Donald Trump demonstrations in downtown Portland. That's an " Понеже не си дал източник, потърсих откъде си го взел. http://www.oregonlive.com/portland/index.ssf/2016/11/dozens_arrested_during_saturda.html Новината е от 12ти ноември 2016. Ако все още не схващаш, 12ти ноември 2016 и 21ви януари 2017 са различни дати. >"185 arrested in LA anti-Trump protests, officer assaulted" Аналогично, това изглежда копирано от тук: http://www.dailynews.com/general-news/20161111/185-arrested-in-la-anti-trump-protests-officer-assaulted Новина от 10ти ноември 2016. Щом си решил да лъжеш, може би не е лоша идея поне да не го правиш толкова нагло. От друга страна, може би само за толкова ти стигат възможностите.

#19 sim4o 29.03.2017 в 20:30:30

deowin | 29.03.2017 19:55 .. потърсих откъде си го взел. ... ------------------------ https://www.theguardian.com/us-news/2016/nov/11/anti-trump-protests-weekend-new-york-trump-tower ... Protesters across the US are gearing up for weekend demonstrations over the election of Donald Trump, as other activists begin work on plans to disrupt the Republican’s inauguration in Washington early next year. Trump's conflicts of interest take White House into uncharted territory Read more Rowdy protests against Trump and his divisive campaign have spread to cities all over the country following his victory on Tuesday, leading to dozens of arrests and a complaint from Trump in one of his first public remarks as president-elect. On Friday night in Portland, Orgeon, an unidentified man was wounded at 12.45am local time, as he and dozens of other protesters crossed Morrison Bridge during one of a number of demonstrations. Police said in a statement a man got out of a vehicle on the bridge, confronted and then shot the protester, who was taken to hospital with non-life threatening injuries. The suspect was still at large, police said. Earlier in the night, for the second night in a row, Portland protesters blocked traffic and threw objects at police dressed in riot gear who responded with pepper .. Те ти те за 2017 - Портланд - нощта на 20 срещу 21 януари .. 21 - ранните часове ! ... Имало ли е на 21 арестувани агресивни соросоиди - имало е! Иначе на 21 през деня , е бил Протестът на Жените - явно ти, Свиняга , си се почувствала жена и в него си участвала .. The Women's March was a worldwide protest on January 21, 2017 Говорила ви е и Андежела Дейвис, а ?? Като дете съм я чувал - беше мноого нашумяла! .. Speakers ... ...The official list of speakers included Gloria Steinem, America Ferrera and Scarlett Johansson. Others speakers were Sophie Cruz, Angela Davis, and Michael Moore .... Изкефи ли се ??! "Свобода за Анджела Дейвис" ! .. а злите фашисти я мъчат и я не пускат ... Да, ама ей я - говори отново, а народът отдолу скача .. Та на женския протест - наистина не чета да е имало арестувани! Ама на другите соросоидни беснеения - има ! Така да беше казала, Свиняга .. за какво иде реч ... за женския поход ! Или и ти не си разбрала хубаво ??! .. ама си видяла, че едни хора се мандахерцат, там е и Анджела Дейвис - и си се помъкнала ? Поздрави

Новините

Най-четените