Украински сценарий за Унгария

В Унгария се появи протестно движение срещу корупцията и все по-проруски ориентираното управление, което поражда въпроси дали бившата комунистическа държава е на ръба на това да се превърне в следващата Украйна.

Теоретично Унгария е по-стабилна от Украйна, която страда от отцепнически конфликти от месеци насам, и изглежда по-малко вероятно да се ангажира във военен конфликт, но разрастващите се антиправителствени демонстрации може да я превърнат в поредно бойно поле между Европа и Русия.

Вълната от унгарски протести се концентрира върху все по-проруското управление на премиера Виктор Орбан. Мнозина крещяха "Европа, Европа!" на протеста в понеделник "Ден на публичен гняв", а един от протестиращите заяви пред AFP, че демонстрантите "не желаем Орбан да ни води към Путин и Русия."

Други скандираха призиви за оставка на Орбан

Скандиранията и недоволството от Орбан изглеждат зловещо сходни с тези на протестиращите на Евромайдан в Украйна срещу бившия президент Виктор Янукович, който избяга от страната в края на февруари след 4-месечни протести заради решението му да подпише споразумение за $15 млрд. инвестиции от Русия и да отхвърли масовите стремежи към икономическо сближаване с Европа.

Решението мобилизира проевропейски настроените украинци и доведе на власт ново, прозападно преходно правителство след свалянето на Янукович. В крайна сметка това доведе до разделение сред украинците на прозападни и проруски настроени общности.

Някои украинци, много от които са етнически руснаци и живеят в гъсто населения с руснаци източен регион на страната, се опитаха да се дистанцират от прозападното управление. Русия анексира Крим, южен украински регион с тесни връзки с Русия, твърдейки, че го прави, за да защити руснаците, които живеят там. Анексирането беше тотално безкръвно, но не така стояха нещата в Източна Украйна, където проруски бунтовници хванаха оръжие и създадоха сепаратистки държавици. САЩ и ЕС продължават и досега да обвиняват Русия, че подкрепя бунтовниците и дори е провела пряка инвазия в тяхна защита.

Унгария никога не е била толкова близка до Русия, колкото е Украйна

И все пак звучи шокиращо, когато цели 72% от унгарците заявяват през 2010 г., че повечето жители на Унгария сега живеят по-зле, отколкото при комунистическото управление, когато са били неотделимо свързани с Русия и осталата част от източния блок.

Подобно на Янукович, Орбан първоначално не се е стремил да задълбочава връзките с Русия, поне в първите дни на мандата си като премиер. Всъщност, бившият антикомунист тогава декларираше стремежи към Европа, но оттогава се преориентира към Русия за изгодни икономически договорки и вдъхновение за вътрешни унгарски политики. Въпреки че е членка на Европейския съюз, Унгария все още не е приела еврото, което създава известна дистанция между нея и другите страни от еврозоната.

Орбан и унгарският парламент, в който партията му "Фидес" има квалифицирано мнозинство (две трети от депутатит)е, прокара по-рано този месец закон, който позволява прокарването на руския газопровод "Южен поток", който заобикаля Украйна и стига до Унгария. ЕС логично бе против тази идея. Орбан подписа и договор на стойност 12.5 млрд. евро с Русия за обновяване на ядрена електроцентрала в Унгария.

Споразумението за газопровода означава, че руският гигант "Газпром" на практика ще има монопол над газта в Унгария, но Орбан твърди, че така се гарантира снабдяването с газ на страната в бъдеще, особено предвид кризата в Украйна

"Малките държави имат изгода от това да играят роля в транзита по газопровода, а за много от тези държави доставките излизат без разходи," казва Андрей Носко, енергиен анализатор в Будапеща, но "като цяло всичко това води до по-проруска политика от очакваното, което изглежда притеснително."

Критиците твърдят, че и двете споразумения засилват енергийната зависимост от Русия, а договорът за атомната централа, за който е взет заем от Русия, повишава и без това високата задлъжнялост на Унгария. Тези критики също звучат сходно с тези срещу Янукович при решението му да подпише договора за $15 млрд. руски инвестиции.

Доскоро, правителството на Орбан като цяло се противопоставяше на западните санкции срещу Русия във връзка с украинската криза, твърдейки, че те вредят на цялата глобална икономика. Реакциите на кабинета на Орбан предизвикаха бурни реакции сред висши европейски политици, които го накараха да отстъпи по този въпрос.

Поредица от закони и политики, спомагащи за потискането на несъгласните с политиката на кабинета и натискът върху неправителствени организации, които следят за спазването на демократичните принципи, също предизвикаха сериозни критики срещу Орбан от европейските му колеги. САЩ не крият, че също го държат под око; това пролича, когато американските власти наложиха забрана за пътувания до САЩ на шестима висши унгарски политици заради корупция.

Американският шарже д'афер Андре Гудфренд открито заяви, че корупцията в Унгария е резултат от отслабването на демокрацията там, а забраната е предупреждение от Вашингтон.

Русия като вдъхновение за Орбан

Въпреки заклеймяването от Запада на прехода на Орбан към авторитарно управление, унгарският премиер не се бои да заявява открито, че се възхищава на Русия, Турция и Китай заради икономическите и политическите им системи, които той в реч през юли описа като "не западни, не либерални демокрации, може би дори не и демокрации, но все пак те правят тези страни успешни". Във въпросната реч той дори призова за "отделяне от западноевропейските догми и унгарска независимост от тях."

Орбан е активен участник в унгарската политика от момента, в който страната стана демократична през 1989, а партията му "Фидес" остава невероятно популярна сред гласоподавателите. "Фидес" си спечели квалифицирано мнозинство в парламента за четири години и ще продължи с такова мнозинство за още 4.

Подобно на много други постсъветски и комунистически държави, Унгария е на границата между Изтока и Запада. Доколкото и двете страни оказват натиск по тази граница, Унгария е предопределена да бъде място за бъдещи напрежения. За разлика от Янукович, Орбан ясно е показал, че се подчинява на обществените нагласи, ако това се налага - както пролича, когато той оттегли предложението си за "Интернет данък" след масови протести този месец.

#1 Rowan 21.11.2014 в 09:29:36

На територията на малка Унгария действат 60 НПО-та финансирани от Щатите. Някой да иска повече обяснения, защо има протести? Мръсници, искат да си купуват тоталитарен природен газ от Русия и пренебрегват демократичния американски, само защото идвал по-скъп. Пишман евро-НАТО патриоти – трябва да бъдат наказани! Ей да видят, как далеч по-бедните българи са готови да плащат скъп, но демократичен газ! Може да няма какво да ядем, но за правата вяра сме готови от глад да пукнем! Америка юбер алес!

#4 Оня Дето Го Трият 21.11.2014 в 10:13:34

Омразата на държавния служител към НПО-тата (които по дефиниция се борят срещу безобразията на държавната администрация) е просто умилителна. Ама как моля ти се ще съществуват такива - ДОЛО! Държавния служител е всезнаещ, та дори и в интернет форуми! А подобни гьонсурати така и не могат да проумеят, че нормалните хора по света искат да живеят нормално, а не по руски и винаги ще има бунтове навсякъде, където им налагат второто. Държавния служител от Варна никога няма да проумее това изглежда, та ако ще и всичките му приятели да емигрират в САЩ и нито един на Изток Но това е варненски държавен служител, той ако имаше някакви способности нямаше да е такъв цял живот

#5 Сърце Червено 21.11.2014 в 10:54:59

toz под мен, бореца за дИмукрация и свобода. НПО-та не могат да съществуват без държавните служители. Двете са еднакво обвързани. Чудно ми е как се намират идиоти, които да защитават НПО-та, след като те имат за цел лобиране на някой голям чичка.

#6 BatJango 21.11.2014 в 11:58:14

нови данъци за чуждите фирми, ограничаване свободата на медиите, данък Интернет - всичко това звучи прекрасно в ушите на Павърпезовци, Роуани и други подобни нискочели пролетариати. Как пък изведнъж Орбан и цялата шайка извратени рубладжии се залюбиха с Кремъл, бе? Май забравиха 56-та?! Дали пък не са им понапълнили джобовете там, а ? Ми и протести ще има, щото хората там не са късогледи , не са забравили миналото и могат да гледат напред. Тука да има как местните рубладжий и майка си ще разменят за портрет на В.В. Путин с автограф;

#8 BatJango 21.11.2014 в 12:50:13

Велимире, айде сеа малко по-сериозно. Човекът нека да се люби с Путин ако иска, но това е пагубно за народа, който този човек е избран да управлява. Така, че човека, бил той Орбан, Болен Сидеров, Сергей Станишев, да си бъркат по дупките колкото си искат с Кремълските болшевики, ама да не ни се стоварват на нас после на главата разни благини като данък интернет и руска Уикипедия.

#9 Xaoc 21.11.2014 в 12:52:17

Пезев, като вдигнат данъците, икономиката им така ще тръгне, че ще изправи кардиограмата. Добре, че не се водиш експерт по икономика, че щяхме да закъсаме. Интересно ми е колко милиарда евро ще инвестира унгарското правителство за строежа на Южен поток и обновяването на ядрената електроцентрала и откъде ли ще ги вземе. Може би заем от Русия? Ти да видиш!

#10 Rowan 21.11.2014 в 12:56:02

Ограниченият човек винаги съди за другите по себе си. Ако той е без чест и достойнство, то и другите трябва да са такива! Ограниченият мозък разсъждава: „Орбан е рубладжия – ама разбира се, та нима може да има хора, които да не вземат рушвети? Няма начин да не е гушнал пачката от Путин. Аз да бях… ехей, и за половината пари бих се навил. Какво толкова им има на НПО-тата, вземат си доларите от Щатите и защитават американските национални интереси. И на мен да ми предложеха долари…, ама що така не ме забелязват, колко самоотвержено ги защитавам по форумите? “ Ограниченият мозък не е способен да мисли за друго, освен за гъза си: „Аз да се наям, пък след мен и потоп! Дреме ми за другите, пък и така или иначе нямам наследници, а нямам и шанс да имам, е*ал съм ти държавата и народа! Които ми платят – с тях съм!“ Ограниченият мозък не може да си представи, че освен Америка и Русия, за нормалните хора съществува и собствената им страна. Ограниченият мозък си мисли: „Тоя дето е срещу американската външна политика, сигурно е гушнал рублите! Че как иначе, та нима има хора дето да им се живее в тази нашата кочина? Кой глупак ще ти тръгне да защитава българските национални интереси? Или пък Орбан – унгарските… Че тъй де, сите са маскари, що и аз съм маскара, пък сАм такъв убав, умен, та май и нещо гениално имам в кръвта…“ За щастие на човечеството, Ограниченият мозък по правило е и неприятна личност и поради тази причина, не се размножава. Дедо Дарвин мъдро хортува под мустак: Естествен подбор!

#11 BatJango 21.11.2014 в 13:05:44

Мдаа, драги ми Роуан, така е, прав си , така мисли ограниченият човек. Само не ми стана ясно как ти така вмъкна Америка тук в цялата картинка? Щото е по-лесно да се разсъждава шаблонно ли?

#12 Оня Дето Го Трият 21.11.2014 в 13:32:26

А как мисли държавния служител: Някъде забраняват частна медия, говореща различно от държавните служби - държавния служител е щастлив - а така, бой по различното! Някъде забраняват НПО-та борещи се за нечие право - държавния служител е доволен - бой по различните! Аз съм държавата, така си мисли той изпъчил се от бюрото на незнайната си служба После в Унгария някой толкова се увлякъл, че иска да обложи и трафика върху интернет, защо ли? И това прелива чашата, народа почва да се бунтува, а държавния служител не може да си обясни що аджеба става така. Някой им плаща мисли си той. Че как ще викат срещу държавата! Пред такива като него минава пропагандаа, че това сигурно са "богатите и красивите" унгарци, дето само интернет им е проблема и са платени от Сорос. Държавния служител не може да обясни обаче защо неговите приятели отиват все в страни, където не ограничават интернета и НПО-тата. Защо на държавния служите приятелите не четат неговите брътвежи и не емигрират по места, от които той се прехласва - Русия, Китай, Унгария.... Колко приятели на държавния варненски служител са го послушали да отидат в такива държави? И защо му е толкова трудно на държавния служител да проумее, че щом дори приятелите му не искат да емигрират в такива държави, то има основания народа там да се бунтува, дори без Сорос да плаща.

#13 Оня Дето Го Трият 21.11.2014 в 13:41:00

Да де, той го е написал вече, знаех си. Орбан защитавал унгарските интереси..... а тия дето протестират срещу него сигурно са само някакакви глезльовци и омразните НПО-та. Ако такива като държавния служител ще ни определят какъв е българския държавен интерес, то по-добре да ни запознае с приятелите си и заедно да емигрираме оттатък океана. Не ни се живее в държавата на държавните служители. Е*ем ти и държавата ако Роуън и Пузев ще дефинират българския национален интерес

#14 Citizen X 21.11.2014 в 13:56:15

Абе, Роуане, че държавата ни е с дивно раздута администрация дори и ти би се съгласил. Само че хората, които изразяват своя гняв и преследват своите интереси следва ли по тая логика да бъдат всичките накуп законспирирани НПО-агитатори?!?!

#15 Rowan 21.11.2014 в 13:58:25

Успокой се бре Ончо, тя държавата ни е еб*на отсЕкъде. Още от 44-тя я клатят. Преди „братушките“, сега Щатите…, Меркел и тя си е сложила един пластмасов с колан и ни клати, затова сме цъфнали и вързали… И Орбан не го мислете, ще го гътнат като едното нищо. Те къде по-солидни хора свалиха, та Орбан ще им се опре. Ако не стане с добро, ще помогнат с Ф-16, щото нещял да изплаща по 1500 долара социални помощи на циганите, например. Има си начини – изпитани и доказано ефективни. И повод ще се намери – и за това си има исторически доказателства. Дишай спокойно, един ден целият свят ще стане Америка. Ако не станем точно Америка, то поне ще сме колония. Ама ти пак ще си последна дупка на кавала, щото и английски не знаеш.

#16 Harry 21.11.2014 в 14:04:34

НПО - неправителствени организации, всичките собственост на американската държава, , класически пример за оксиморон! Сорос е само за имитация на частно финансиране , истината е че се организират и управляват от и в сътрудничество с ЦРУ

#17 Borracho 21.11.2014 в 14:11:11

Tax them good, tax them to death! Ама правителството като свърши с дрането на тея "чужди компании" познайте кой ще е следващия за дране Аз правя всичко възможно (често заобикаляйки законите или игнорирайки ги) за да не плащам всички данъци, които някой си мисли че му дължа. Не разчитам на никоя държава за нищо, така че да си държат мазните лапи далеч от изработени с труд манги.

#18 Оня Дето Го Трият 21.11.2014 в 14:28:58

Rowan | 21.11.201413:58 "...Ама ти пак ще си последна дупка на кавала, щото и английски не знаеш...." Откакто почнаха да организират езикови курсове за държавните чиновници, я как навириха нос. Кажи, Роуън, тенк ю То така и за заплатите искаше да се сравняваме, па после се покри.... Целия свят Америка няма да стане, защото навсякъде има назадничави типове като теб, които пречат на нормалните хора да живеят нормално. Не ми отговори на въпроса обаче защо твоите приятели не те слушат да ходят където ти ги съветваш, а все ходят в държави с много НПО-та и без ограничения на интернета. ЗАЩО ?

Новините

Най-четените