Да си зет на Тръмп - труден баланс между два свята

Ангажиментът с реализацията на визията на Доналд Тръмп за Америка не е лека мисия за много от най-близките му съюзници, пише Алисън Шонтел в анализ за изданието Business Insider. Някои от тях се оказаха в ситуация на постоянна борба, за да балансират между добрата си репутация си новополучения достъп до властта.

Вероятно няма друг, който да го знае по-добре от зетя на Тръмп - Джаред Къшнър.

36-годишният Къшнър е описван като най-влиятелния съветник на президента на САЩ. Той и съпругата му - най-голямата дъщеря на Тръмп, Иванка, се преместиха от Ню Йорк във Вашингтон, за да може Къшнър да поеме неплатен пост като един от висшите съветници на американския президент.

В понеделник Тръмп назначи Къшнър за председател на новата Служба за американски иновации към Белия дом, чиято цел е да реформира дейността на правителството, като използва идеи от света на бизнеса.

Къшнър обаче се намира между два свята, и в Белия дом, и извън него.

В коридорите на властта той е считан за медиатор между враждуващи фракции - "републиканците -популисти" като главния стратег Стив Банън, и "демократите" - членове на най-близкия кръг на Тръмп с по-леви убеждения.

Къшнър минава за един от "демократите".

Но извън Белия дом, либералите, които познават Къшнър преди той да поеме роля в администрацията, изпитват сериозни опасения. Те вече не са уверени на чия страна е той - дали вярва в Америка на Тръмп, или е по-сигурен в техните убеждения. Неговото мълчание по въпроса вече му прекрати доста приятелства.

Мнението на онези, които познават Къшнър преди и по време на кампанията на Тръмп, както и това на близките до него сега хора, отразяват поляризацията на Америка.

Тръмп за тях е черно-бял въпрос: човек може да бъде само или "за", или "против" неговите политики.

Къшнър обаче е в неудобен нюанс на сивото.

"Разчитахме, че Джаред ще бъде поне един човек, който е умен и сериозен и би могъл да прави, каквото трябва", казва близък, който преди е работил с Къшнър, пожелал анонимност.

Хората обаче "сега го мразят", продължава той. "Не толкова него като човек, но онова, зад което застава, както и факта, че не може да използва поста и влиянието си, за да постигне нещо смислено за нещата, за която се борим".

Друг познат, който е присъствал на сватбата на Къшнър през 2009-а, е съгласен, че някогашните му приятели "кипят от омраза".

"Нямам намерение да съм приятел с него", заявява той. "Не мисля, че някога ще забравя, че той ни предаде. Чувствам дълбоко разочарование и притеснение от това, което правителствот прави. Мисля, че е ужасно и толкова разрушително, че не мога да го преодолея. Не мога да подкрепям нещо такова".

Къшнър е виждал толкова много приятелства да се развалят, че дори вече и използва специална дума за това: "ексфолиране", пише "Business Insider. С една дума - той се отърсва от мъртвите приятелства като от кожни клетки, изтърквани от тялото.

Една особено болезнена раздяла миналия юли олицетворява този термин.

Getty

Партньорство в разпад

През септември 2015-а, Джаред Къшнър се запознава с бизнесмена Уайли Черили. Същата зима той основава стартиращата компания за доставки на храни. През януари 2016 Къшнър е сред първите външни инвеститори. Източници, запознати със сделката, казват, че инвестицията на Къшнър е била относително малка за човек на рисковия капитал - не повече от няколкостотин хиляди долара.

В следващите няколко месеца двамата не разговарят особено често. Черили обаче вижда как Тръмп навлиза в предизборната кампания и изнася все по-провокативни речи. И той често забелязва Къшнър на снимки до кандидат-президента, но никога не го чува да казва каквото и да е срещу думите на тъста си.

Черили, който е либерал през целия си живот, изпитва все по-големи притеснения от факта, че бизнесът му е финансиран от толкова близък до Тръмп човек.

През юни бъдещият президент изнася 11-минутна тирада срещу федералния съдия Гонзало Куриел, като го атакува заради мексиканския му произход. В този момент Черили, който възприема изказванията на Тръмп като расистки, решава, че търпението му е изчерпано.

Той търси съвет от група изпълнителни директори и инвеститори. Те го насърчават да се отърве от партньорството с Къшнър. По това време Тръмп вече е номиниран за кандидат за президент на републиканците.

В края на юли, Черили уговаря телефонен разговор. Къшнър счита, че просто ще го информират за това как върви бизнесът. Вместо това му показват вратата.

Но не е особено лесно да се отървеш от инвеститор.

След като първите инвеститори в една стартираща компания, какъвто е Къшнър, дадат пари - те притежават част от нея. Има официално вписани в договорите условия, които правят за основателя на компанията раздялата с далия рисков капитал по-трудна от развод със съпруг.

За да извади Къшнър финансово от стартъпа си, Черили трябва да информира борда и другите инвеститори за решението си. А след това е нужно да убеди самия Къшнър да подпише документите, с които се отказва от гарантираните му права.

Черили се опасява да обсъди притесненията си с Къшнър. Той си подготвя сценарий и си води бележки за реакциите на Къшнър, след което изпраща тези бележки на инвеститорите, така че те да са адекватно и точно информирани.

"Ако може да ме изслушаш за няколко минути", казва Черили според въпросните бележки, "след което охотно ще те изслушам, без да те прекъсвам".

Той продължава: "Много неща се промениха в тази страна, откакто ти инвестира във фирмата. Лично и професионално съм съкрушен и загрижен в много аспекти от реториката и публичните позиции на Тръмп".

Getty

Черили коментира, че дори и Къшнър да не е бил съгласен с оскърбителните коментари, които е правил Тръмп, все пак мълчанието му е било неприемливо.

"Ангажиментът ти с него е нещо, което не ми е напълно ясно, но това, което е очевидно, е нежеланието ти да говориш срещу него", казва Черили. "Това не е дискусия в какво вярваш или не вярваш, или какво той и ти мислите и чувствате на четири очи. Въпросът е в това, което той говори и прави публично, и което ти не говориш и не правиш публично".

Черили споделя, че въпреки че някога е смятал, че ценностната му система е близка до тази на Къшнър, по всичко вече изглеждало, че не е така.

"Изглеждаш свестен човек. Умен човек", казва той. "Не казвам, че си лош човек, или че начинът, по който постъпваш, е нереден. Казвам, че не съм съгласен с това, и аз, съоснователят ми, екипът ни и инвеститорите ни... бихме искали да ти върнем парите обратно".

Къшнър изслушва докрай Черили и му казва, че това обаждане е шокиращо - и "страхливо".

После, според бележките на Черили за разговора, Къшнър отвръща на удара.

Той заявява, че в рамките на кампанията с Тръмп "се е научил да ексфолира" хората, които някога е считал за свои приятели. "Виждам кои приятелства се пречупват от промяната на вятъра", заявява той.

"Живеем в свят и време, които са интересни. Има много въпроси, които трябва да бъдат обсъдени", допълва Къшнър.

Той заявява на Черили, че прави това, което според него е правилно, със "сложни и многостранни аспекти", и че "адекватно се ориентира в това".

Решението на Черили да се дистанцира според Къшнър е било "детинско".

Той подлага на съмнение характера на Черили, като описва посланията му като нещо средно между "невероятно незрели и невероятно нетолерантни".

Решението да се отърве от Къшнър изглежда емоционално, не базирано на факти. Къшнър се съмнява дали Черили знае какви са реалните му ангажименти в кампанията на Тръмп, или какви са позициите му по основни въпроси.

"Очевидно не си достатъчно задълбочен, за да се справиш с голямо предизвикателство, когато нещо такова те притеснява", заявява Къшнър, "И очевидно и екипът ти също не е". Но след няколко минути заявява: "Не ми пука. Прати ми документите, ще подпиша". С което се отказва от бизнеса с Черили.

Кой е Джаред Къшнър?

Тези, които познават Къшнър, коментират, че той никога не е имал намерение да влиза в политиката. Дълбокият му ангажимент с кампанията, според запознати, произлиза от факта, че Тръмп води нетрадиционна битка и сериозно разчита на малцина опитни съветници и на близки като Къшнър за напътствия.

След като зетът се ангажира с кампанията на тъста си,бившите му приятели се чудят кой се е променил повече: Тръмп или Къшнър?

Къшнър и Иванка запазиха относително мълчание по време на някои от най-скандалните моменти на Тръмп, което засилваше разочарованието на критиците.

Getty

Но източник, запознат с ролята на Къшнър в Белия дом, твърди, че той не е отишъл във Вашингтон, за да се фокусира върху по-скандалните политики на Тръмп като здравеопазването или забраната на емиграцията от мюсюлмански държави. Той се концентрира върху въпроси като постигане на мир в Близкия Изток. Което обаче не означава, че Къшнър не се намесва, когато смята, че това е необходимо.

Къшнър, според този запознат източник, е бил основната фигура за спирането на изпълнителна заповед, която би засегнала пряко ЛГБТ общността.

Твърди се също, че той е бил човекът, убедил администрацията да извади Ирак от втората версия на забраната за влизане в САЩ.

Но не само Къшнър, ами и други хора, които поддържат тесни контакти с Тръмп, са изправени пред огромна критика.

Основателят на SpaceX и Tesla Илън Мъск, който е член на икономическия консултативен съвет на президента, призна в Twitter, че негативизмът и критиките са били много тежки за преодоляване.

Травис Каланик, изпълнителният директор на Uber, не можа да издържи на натиска и се оттегли от съвета на Тръмп.

"Активистите би трябвало да настояват повече хора с умерени убеждения да съветват президента, не по-малко", написа Мъск в Twitter. "Как съвет, съставен само от екстремисти, би могъл да бъде полезен?"

След като обаче веднъж човек се докосне до Тръмп, единственият начин да спечели изглежда е да изгуби.

Както заявява един защитник на Къшнър: "Ако си успешен в политиката, само 45% от хората те мразят".

#1 vV 30.03.2017 в 18:36:39

Какво, статията препоръчва да намразим Къшнър, ли, защото някакъв объркан човечец не харесвал политиката на тъст му, а Къшнър не се бил разграничил от въпросната политика, която някакво сиво човече не харесвало? Това ли препоръчва статията? Нямат край безсилните, но много настойчиви манипулации, които се разливат като безнадежден мехлем връз силно наранената душа на лошо загубилите демократи, ей.

#2 Reality Liberation Front 30.03.2017 в 18:58:16

@ vV Ква политика на тъста му ве? От седмица не е писал нищо смешно в twitter! Ама тва сигурно щот е зает с маламашката да строи стена в Тексас. След като оправи здравеопазването. После ще ти намали и данъците...

#3 vV 30.03.2017 в 19:34:58

Освобителю, постигна си той целта. Хем си изпълни обещанието да направи стъпки към отмяна на пишман-здравеопазването, хем друг му извади картофите от фурната. Ти, кво, да му отнеме на реднека, дет гласува за него, квот оня предишния му дал даром, та после да му се струпа гневът реднешки? Добре си разиграва картите тъстът, стената башка. А, че таксите ше ги кръцне, немай грижа. Всичко върви по план и демократите са извън себе си, както не са били от 30 години. Само им погледни тв каналите каква безсилна злоба и отчаяния се лее, дъхът ти замира. Гòрките.

#4 vV 30.03.2017 в 19:36:35

Тфа ò треаше да е ударено о, но тук не излиза.

Новините

Най-четените