Бившият "град на Карл Маркс" - гореща точка за неонацисти

Равносметката след сблъсъците в Кемниц говори сама за себе си: 20 души са ранени, сред които двама полицаи. Повдигнати са 43 обвинения, 10 души ще отговарят пред съда заради показването на забранения хитлеристки салют. И това са само данните от първата вечер на уличните демонстрации, които избухнаха след убийството на 33-годишен мъж. Двама имигранти от Ирак и Афганистан са заподозрени като извършители на престъплението, а мотивите им все още не са изяснени.

Организираното недоволство на крайнодесните фракции в някогашния Карл-Маркс-щат обаче взе връх.

Протестът, при който се стигна до провокации и насилие, е организиран от дяснопопулисткия съюз "Про Кемниц". Събират се близо 6000 участници, след като организаторите заявяват предварително участието на 1500 души. По същото време се организира контрапротест от не по-малко от 1500 левичари и противници на неонацистките фракции.

Полицията на място се състои от едва 600 души - никой не е подозирал, че ще се наложи да се охранява толкова голяма група хора.

Участниците в контрапротеста твърдят, че са били подложени на гонения от радикални националисти до късно през нощта в понеделник - една от причините е, че служителите на реда са били твърде малобройни, а демонстратите с призиви "Чужденците - вън" са залели целия град.

Сред арестуваните и обвинените за хулиганство има хора, които са пътували стотици километри, за да се включат в протеста в Кемниц. Някои от протестиращите са пристигнали в Саксония от Берлин, Бранденбург, Долна Саксония, Северен Рейн-Вестфалия, Тюрингия. Социалните мрежи са една от причините за активната мобилизация на десните групи.

Депутатът от "Левицата" Мартина Ренер, която от години изследва дясно-екстремистката сцена в Саксония, не е изненадана от високия брой на участниците в протеста в Кемниц.

От десетилетия тук съществува стабилна неонацистка среда. Градът е гореща точка за поддръжниците на т.нар. Nationalsozialistischer Untergrund ("Националсоциалистическо подземие", екстремистка терористична групировка, чиито лидери бяха съдени за 9 убийства, 2 нападения и няколко банкови обира, б.р.)"

Кемниц е и една от "крепостите" на международната неонацистка мрежа "Кръв и чест", крайнодесни ултраси и MMA-бойци. Ренер е видяла на протеста представители на хулиганските агитки "Каотик" и "NS Boys" от Кемниц, "Юмрукът на Изтока" от Дрезден и "Инферно" от Котбус.

Сред присъстващите е забелязан и Томи Френк - неонацистки активист, бивш политик от Националдемократическата партия на Германия (NPD), и организатор на Rechtrock-фестивал (жанр в музиката, който промотира крайнодесни, неонацистки и расистки послания в текстовете си). Концертите му през 2016 и 2017 г. успяха да съберат на едно място хиляди неонацисти от Европа в Източна Германия.

Кемниц събра на едно място и представители на националистическите партии "Третият път", "Десните", младежката структура на NPD и "Пегида". Високата мобилизация се случва масово в интернет. Само групата на "Про Кемниц" във Facebook има близо 15 000 последователи.

Десните екстремисти не използват само Facebook за събирането на подкрепления, а и приложения с криптиране на комуникацията като Telegram и Threema, в която съобщенията стигат до хиляди абонати. Една от предпочитаните мрежи на тези групировки е чат-платформата Discord, която се ползва в геймърските среди и в чиито канали се влиза само с покана.

Затворените общности подхранват идентичността на групите, като радикализират членовете им със споделяне на послания и образи на омразата. Администрирането на платформата се прави внимателно, за да не се допуснат "нежелани" лица.

Радикалната десница в Германия използва протеста в Кемниц като тестово поле за началото на едно ново движение.

Мащабът на демонстрациите им показва, че имат потенциал за нещо по-сериозно - затова лидерите на фракциите ги мобилизират толкова агресивно.

"Пегида" организира протест с над 1000 участници в Дрезден още в неделя, когато излезе новината за убийството на 35-годишния германец. При размириците отново бяха нападани минувачи с "чуждестранен" външен вид.

Настроенията към гражданско неподчинение бяха подсилени и от посланието на депутата от "Алтернатива за Германия" Маркус Фронмайер в Twitter: "Когато държавата вече не може да пази гражданите си, хората излизат на улицата и се пазят сами".

Макар че други представители на AfD се разграничиха от неговото мнение, протестът в Кемниц беше посетен и от представители на дясно-националистическата партия от Баден Вюртемберг.

#1 deaf 29.08.2018 в 15:10:38

Паметник на Карл Маркс е възможен,защото той не е успял да се докопа до властта и да избие милиони хора в името на своя анти-човешки идеал.

#2 Specifier 29.08.2018 в 21:06:55

НАПРОТИВ НА СМЕТКАТА НА МАРКС се водят всичките 100 000 000 убити от интернационалсоциализма, наречен още от него "комунизъм. Маркс потопи перото си в кръв и написа "Комунистическ манифест". Другото са подробности, които учениците му Ленин, Троцки, Сталин и др., разработиха и претвориха в дела.... Учениците-еретици Б. Мусолини и А. Хитлер създадоха неканонични (теоретично нечисти) варианти на социализма и беха отлъчени и охулени. И те се постараха добре, но не можаха дори да се доближат до постиженията на марксистите, с некакви 7-8 000 000 жертви. Класиката си е класика!

#3 deaf 30.08.2018 в 00:11:50

То в такъв случай трябва да обвиним и светите отци начело с апостол Павел,които са написали Новият завет от Библията и с това предизвикали епидемии от религиозни убийства и войни.

#4 Specifier 30.08.2018 в 02:19:26

Може ли изобщо в бетонна глава да влезе познание? Не! Невежеството и измишльотините са неговите аргументи. Измислил е следния аргумент: Апостолите (червеният умник ги нарича "свети отци", изгежда е потомък на АБпФК, тия са злостни атеисти и теологията им е тъмна като диф. смятане) били изготвили едва ли не, план за религиозните войни*(!!!) които забележете, се случват след 1500 г. Интересно, а къде ли е този план? Явно го е виждал само долупосочения червен умник. Защото пък Маркс е изготвил точен и явен план и програма наречена "Комунистически манифест", където се доказва и показва, как ще бъде унищожена една Класа, т. е. живи хора, защото според кръвожадния Брадат философ пречат на светлото бъдеще. И учениците изпълняват. Да, но понеже глухия не е чул за нея, не я е прочел. Ама дедите му сигурно са я прочели, а...Затова подскача. Немаме против, нека скача, защитава си класата. А ма да земе да се подготви, бе! С голо невежество не става, както по дядовските времена - колкото по-прост, толкова по-верен на Партията. _____________________________ *умникът е подочул нещо за Реформацията и Контрареформацията...

#5 Specifier 30.08.2018 в 02:49:09

Изобщо такава простотия, досега не беше срещана в този Форум: "...светите отци начело с апостол Павел,които са написали Новият завет от Библията и с това предизвикали епидемии от религиозни убийства и войни..." Това може да го напише или пълен невежа или злостен атеист, от типажа на тия, партийните активисти от едно време. Такава тъпня не се измисля лесно, това само е копирано от комунистически оригинал, от най-тъпите.. То остави другото, ами фактологичски няма нищо верно. Долупосочения червен "умник" ИЗОБЩО не знае, що е това Нов Завет - това са Четирите Евангелия, посланията и деянията на апостолите (най вече Петър и Павел) и някои други документи. Евангелията са основата на Товия завет и се смята, че са написани от четирима апостоли, ученици на Христа, това са Четиримата евангелисти: Матей, Марко, Лука и Йоан. Който е прочел Евангелията и другите документи от Новия завет, знае много добре, за какво става въпрос в тях и няма и дума за некакви "религиозни убийства и войни" Новият завет е свещената книга на християнството и върху нея, в продължение на 400 г., с усилията на християнските философи-теолози (това са "светите отци") и Вселенските събори са изградени каноничните основи на Християнството. Никъде в документите на Вселенските събори и в трудовете на Светите отци на църквата (списъкът е утвърден още преди Схизмата) няма и дума за некакви "религиозни убийства и войни" Такава кощунствена мисъл може да щукне само в една атеистична червено-левичарска кратуна, лишена от всякакъв морал

#7 Бобо 02.09.2018 в 18:43:31

Всъщност Фригидке, сегашното положение на Германия, както и това между 1918-1933 беше създадено от Американските швайни евреоидиоти а от 1945 насам се включиха комуналните евреоидили от Русия. Та не Германия а Швайните Еврео-капитало-комунисти от Запад и Изток са си чисти пакистано-азиатски мекерета!

#8 deaf 02.09.2018 в 19:26:11

Specifier, само един цитат от Новият завет: "А който съблазни едного от тия малките,(хора),които вярват в Мене,за него е по-добре,ако му надянат воденичен камък на шията и го хвърлят в морето.",(Мк.9:42) Ще го кажа само веднъж - имало е само един християнин и той е Исус. Всички останали негови последователи и "ученици" начело с християнските Църкви,са се борили срещу неговото учение. Главният виновник за последвалите религиозни войни е апостол Павел разбира се. Само това,че обещава безсмъртие на всички хора на Оня свят,(дори и на престъпниците!),стига те да вярват в Исус,е достатъчно за да разпали огъня на войната. Но надали ще го разбереш... П.П. За Исус царството божие е тук на Земята,а не в Отвъдното...

#9 Онуфрий 02.09.2018 в 23:50:40

"амо един цитат от Новият завет:" Там не се казва "сложете му камък на врата и го удавете", което би било откровен призив към насилие. Ако прочетеш малко след въпросния циатат ще разбереш (може би), че смисълът на казаното е съвсем друг.

#10 deaf 03.09.2018 в 00:08:38

Може и така да се разбира,защото Исус говори почти само със СИМВОЛИ,но проблемът е,че простолюдието го разбира буквално. А лукави,подли и властни хора се възползват от неразбирането на простолюдието.

#12 Nikkor 03.09.2018 в 12:20:21

Бичкия, обади се кат си дойдеш да седнем да пием по бира че ме кефиш.

#13 sim4o 03.09.2018 в 23:16:36

Toлерастите-соросоиди се тресат от злоба.. От далечен Брюксел, Сергей Станишев ги нахъсваше да подскачат за Истанбулската Конвенция , ама не ги огря .. в САЩ всякакви Свиняги късаха рубашки, срещу Тръмп , а Мерил Стрийп, Мадона и Анджела Дейвис се провикваха на микрофона на сборищата .. В Германия народът се вдигна срещу соросоидно-седерастката политика , а ей сега и в Швеция Земята се отърсва от отровната си плесен.. Милионите възкръсват! Това е песен , да , това е песен!

Новините

Най-четените