Нишикори излъга Григор в равностоен мач

Григор Димитров за първи път спечели сет срещу Кей Нишикори, но в крайна сметка японецът се оказа прекалено силен и се класира за полуфинал на турнира Rogers Cup в Торонто след победа с 6-3 3-6 6-2.

Григор продължи със силното сервиране от вчерашния ден и още в първия гейм пласира два аса. Откриващият гейм на Нишикори бе значително по-тежък – стигна се до брейкбол благодарение на печеливш бекхенд по правата на Димитров и двойна грешка на японеца, но третият поставен се спаси със сервис и след няколко дюса все пак изравни.

Двамата си спечелиха по още веднъж подаванията, но в гейм №5 Григор сгреши три бекхенда и допусна пробив на нула, което даде ранен аванс на опонента му.

Българинът можеше моментално да върне брейка в следващия гейм, след като издържа и дочака грешки в няколко дълги размени от дъното на корта, но извади ретурите в аут и при двете си точки за пробив и Нишикори увеличи преднината си – 4-2.

Бившият финалист от Откритото първенство на САЩ успяваше да взима топката много рано и да движи Григор по цялата ширина на корта, което му донесе нов пробив в деветия гейм и победата в първия сет с 6-3.

Нишикори загуби концентрацията си на старта на втората част и изостана с 0-40 в сервис гейма си след три непредизвикани грешки. Първата възможност бе отразена с печеливш удар от бекхенд по правата, но при втората Димитров бе по-хитър в близост до мрежата и записа първи пробив на сметката си.

Стабилната игра на японеца от дъното на корта и едно умело драйв воле от бекхенд му дадоха шанс мигновенно да възстанови равенството, но Григор отрази общо три брейкбола с качествено сервиране и пов

Психологическото предимство бе на страната на българина в тези минути и той стигна до точка за двоен пробив в гейм №3, но бекхенд слайсът му срещу налетелия на мрежата противник излезе малко в аут и Нишикори намали изоставането си до 2-1.

И двамата не бяха убедителни на начален удар в тези минути и се стигаше до нови възможности за брейк и за единия, и за другия, но статуквото и авансът на Григор се запазваха.

Нишикори стигна до поредна точка за пробив при 4-3 за Димитров благодарение на техничен лоб, но българинът отрази с бомбен първи сервис, а впоследствие спечели разиграването на мача със смаш по отскочила топка и се доближи само на гейм от успеха във втората част – 5-3.

С комбинация от мощен уинър от бекхенд по правата и добра игра в защита Григор достигна до сетбол още в следващия гейм и поредната непредизвикана грешка от форхенд на японеца даде сета на ракета №1 на България.

Силната игра на Димитров продължи и в третата част и той достигна до два поредни брейкбола при 1-0 в своя полза, но изкара в аут два слайса от бекхенд и с още два аса Нишикори изравни – 1-1.

Този изпуснат шанс сякаш повлия на увереността на българина, който изостана с 0-40 в третия гейм след серия пропуски. Форхенд със 163 километра в час помогна на Григор да отрази първата точка за пробив, но нова грешка от бекхенд даде ранна преднина на третия поставен в решителната част.

Много скоро авансът на Нишикори стана на практика непреодолим след неприятна двойна грешка на Григор в гейм №5 и японецът поведе с 4-1.

Интрига в срещата повече нямаше и с хладнокръвен сервис гейм на нула японецът приключи третия сет с 6-2, а с това и двубоя.

На полуфинал Нишикори ще срещне Стан Вавринка, който по-рано през днешния ден преодоля Кевин Андерсън.

#1 Дракон с кисело зеле 01.08.2016 в 15:39:43

Някой да е очаквал друго? Сори. Дори не съм тенис фен, обаче почва да ми идва до не знам до къде от "Прекрасно игра нашето момче, ама го претрепаха". Колко пъти така?

Новините

Най-четените