Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Яйцата са дори по-полезни, отколкото мислите

Определено не са само източник на протеин Снимка: iStock
Определено не са само източник на протеин

Бъркани, на очи, сварени или като част от нещо друго вкусно и здравословно. Яйцата са неизменна част от всеки качествен хранителен режим.

Заредени са с витамини от групите B, A и D, съдържат и големи количества селен, калций, цинк и още куп полезни неща. Преди всичко обаче те са изключително ценен източник на протеин.

А знаем колко важен е той, без значение дали искаме да свалим излишни килограми или целта ние да качим мускулна маса.

Общоприето е, че дневният прием на протеин не трябва да пада под 10% от общия калориен прием.

За неспортуващ човек е предостатъчно до 1 грам на килограм лично тегло. За спортуващи оптималният прием е между 1,5 и 2,2 грама. При напреднали атлети или професионални спортисти може да се отиде до над 3 грама.

Тук яйцата излизат на преден план като един от най-достъпните и лесни за приготвяне варианти.

Снимка: iStock

Знаем ли обаче колко протеин съдържа едно яйце?

Това, разбира се зависи от неговата големина. В България класификацията разделя яйцата на четири вида - S, M, L, XL.

  • Размер S - малки яйца до 52 грама, около 63 калории и 5,5 грама протеин;
  • Размер М - средни яйца, 53-62 грама, около 72 калории и 6,3 грама протеин;
  • Размер L - големи яйца, 63-72 грама, около 80 калории и 7 грама протеин;
  • Размер XL - много големи яйцанад 73 грама, около 90 калории и 7,9 грама протеин

Естествено, по-голямата част от белтъчините се съдържа в белтъка. Това обаче не означава, че трябва да изхвърлите жълтъците.

В тях има малко протеин, но всъщност съдържат почти всички останали полезни вещества.

Снимка: iStock

Дълго време се смяташе, че яйчният жълтък трябва да се избягва заради холестерола в него и това автоматично го превръща в риск за здравето.

Само че по-съвременни изследвания отхвърлят тази теза. На това мнение е доктор Хауърд Лиуайн, главен редактор на Harvard Health Publishing,

"Съвременната наука установи, че по-голямата част от холестерола в тялото се произвежда от черния дроб, а не идва директно от холестерола, който ядем", посочва Лиуайн. "Черният дроб се стимулира да произвежда холестерол предимно от наситени мазнини и трансмазнини в диетата ни. В случая едно яйце съдържа малко над 1 грам наситени мазнини."

Все пак той посочва, че има значение с какво ядем яйцата. Ако те са придружени с големи количества пържени мазнини, тогава няма как да се избегне повишаването на вредния холестерол в тялото.

Преди всичко яйцата трябва да бъдат част от балансиран и здравословен хранителен режим.



 

Най-четените