Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Не правете това с яйцата си!

4 начина на готвене, които ги правят вредни Снимка: iStock
4 начина на готвене, които ги правят вредни

Нима има хладилник, в който няма яйца?

Те са чудесното решение за бързо и лесно похапване. Приготвят се за броени минути, засищащи са и са идеални за "обери хладилник" ястия с поизостанали колбаси, месо, зеленчуци и сирена.

Яйцата са и в основата на повечето здравословни хранителни режими.

Затова е жалко, когато съсипваме качествата им и ги готвим по начини, които ги правят по-скоро вредни.

Ето 4 неща, които да не правим с яйцата:

Пържене

Снимка: iStock

Пържените храни са вредни и яйцата не правят изключение от правилото.

Да, вкусът им е превъзходен, особено хрупкавите крайчета, само че пърженето прави яйцата мазни, тежки и калорични. Освен това отнема от хранителната им стойност според проучване на Международния журнал за хранителни науки и диететика.

Оттам са установили, че наличието на витамин А в яйцата спада с поне 20% при пърженето им в мазнина с висока температура.

Затова съветът е да запичаме яйцата в горещ сух тиган или плоча без никаква мазнина - те имат в себе си достатъчно и то полезни мазнини.

Прекалено рохко варене

Снимка: iStock

Причината е, че много рохкият жълтък носи със себе си риск от салмонела.

Варенето на яйцата за около 4-5 минути, което води до мек, но не съвсем течен жълтък, се приема за по-безопасна алтернатива. Изданието Healthline посочва, че най-лесно можем да се ориентираме по белтъка на яйцето.

Ако при варене той не е напълно втвърден и със снежнобял цвят - по-добре е да не ядем толкова рохко яйце.

Кулинарните гурута пък смятат, че яйцата с прекалено течен жълтък не развиват пълния набор от вкусове за разлика от по-добре сварените яйца.

Прекомерно варене

Снимка: iStock

Тук говорим за яйцата, които не са просто твърдо сварени, а жълтъкът им чак е посинял от варене.

Както при пърженето в силно сгорещена мазнина, така и при прекомерното варене ценните свойства на яйцата и особено антиоксидантите в тях избледняват. С прекалено дългото варене се губи и вкусът на жълтъка, а белтъкът става "гумен".

Според насоките на готвачи като Джейми Оливър е най-добре да варим яйцата, като засичаме времето с таймер, може и този на смартфона ни.

Така ще сме сигурни, че ще получим прецизно сварени яйца.

Пълнени яйца

Снимка: iStock

Вината не е в самите яйца и начина им на готвене този път.

Проблемът е, че когато приготвяме пълнени яйца, сме склонни да добавяме много продукти с много калории. Слагаме малко майонеза за по-хомогенна смес, малко сметана за по-плътен вкус, малко горчица за пикантност, сол, подправки...

Резултатът е невероятно вкусно предястие, от което не можем да спрем да похапваме.

С всяка половинка от пълнените яйца обаче неусетно поглъщаме калории и никак не е изключено да се усетим, чак когато ни стане тежко и нямаме място за основното ястие.

Затова, колкото и да са вкусни пълнените яйца, разумно е да се ограничим до 2-3 половинки.

Тогава кои са най-здравословните начини да си приготвим яйца?

Снимка: iStock

Десетки са, като за най-здравословни се приемат умерено сварените яйца - нито рохки, нито твърди, пошираните яйца, омлетите без прекалено много добавки и бърканите яйца с малко мазнина.

Полезен и вкусен е и японският омлет, при който жълтъци и белтъци често се разбиват отделно, след което се смесват и се готвят на омлет с мек център.

Важното условие е в никакъв случай да не пресготвяме яйцата и да не прекаляваме с продукти и подправки към тях - те са достатъчно вкусни и сами по себе си.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените