Холандия покори европейския женски футбол в зрелищен финал срещу Дания

Женският футболен отбор на Холандия стана Европейски шампион на 6 август, след като победи в атрактивен мач тима на Дания с 4:2.

Още в началните минути на двубоя паднаха цели четири гола - по два във вратата на всеки отбор.

Първо Дания поведе от дузпа след силно изпълнение на Надим още в 6-ата минута, но четири по-късно домакините изравниха с гол на Мийдема, която се възползва от прекрасна асистенция на ван де Занден.

В 28-ата състезателката на Барселона Лийке Мартенс изведе отбора си напред с удар извън наказателното поле, а в 33-ата последва нов обрат, след като Хардер върна Дания в мача.

Второто полувреме обаче бе изцяло за „лалетата" - първо в Спице вкара от пряк свободен малко сле дподновяването на играта (51'), а в самия край на срещата Мийдема добави второто си попадение за 4:2 (89').

За домакините на първенството това бе първа титла, но тя дойде след отлично представяне и 6 победи от 6 мача с голова разлика 13:3 за „лалетата".

При това за всички мачове на Холандия билетите бяха разпродадени, което доведе до рекордна за европейските шампионати обща посещаемост (на един отбор) от 110 897 души.

Освен това Холандия спря доминацията на Германия на европейските първенства за жени, след като Бундестима спечели последните 6 надпревари.

Така "лалетата" станаха едва четвъртият шампион на Европа (след Швеция, Норвегия и Германия) и едва втората страна, която е печелила Европейско първенство и при мъжете, и при жените.

Новините

Най-четените