Ами държавните пари?

Три дни истерия стигат, за да свършат парите в една разлюбена банка и БНБ да реши, че е крайно време да разсее слуховете - фалит няма, спокойно. Само че, ако имате влог в КТБ или получавате заплата по тяхна сметка, няма да може да изтеглите нито лев в следващите три месеца. А какво да кажат държавните компании, чийто пари се кътаха грижливо в трезора на Цветан Василев?

Нека само да изброим - АЕЦ „Козлодуй", НЕК, Електроенергийния системен оператор (ЕСО), "Булгаргаз", Национална компания "Железопътна инфраструктура", общини, съдилища и т.н.

Идеята да се намали концентрацията на държавни пари в една банка се повтаря като мантра от всяко правителството (последните три), но нищо не следва. Което, в случаи като днешния, поставя под заплаха функционирането на цялата държавна машина.

Кабинетът „Орешарски" също искаше да намали тежестта на КТБ. Уж се прилагаше идеята на служебния премиер Марин Райков държавните компании да бъдат задължени да работят поне с 4 банки. Дружествата с над 50 на сто държавно участие трябваше да ограничат депозитите, които имат в една банка до 25 на сто от общите финансови средства, с които разполагат.

После серия журналистически разследвания (в. „Сега", Mediapool) показаха, че картинката на практика не се променя, особено за държавните фирми в енергийния сектор.

Впускайки се със закъснение в медийната война, уж за да я разсее, управителят на БНБ Иван Искров обяви, че ръководство на КТБ се освобождава за следващите три месеца, а всички акционери с над 10 на сто от капитала на банката няма да имат право на глас за следващите три месеца.

Не е ясно как точно е фискиран този процент, но се разбра, че има изключение - руската VTB, която с нейните 9.9 на сто собственост върху капитала на КТБ сега иска да я подкрепи или по-точно да я купи.

Е, тогава директно ще е ясно кой контролира държавните пари, и то в любимия на руснаците енергиен сектор.

Така че за някои хора нещата май вървят по план.

#1 megatod 20.06.2014 в 17:00:45

Хващам се на бас, че вчера от БЕХ, начело с Георги Христозов са поискали всички пари на дружествата от БЕХ да бъдат прехвърлени от КТБ в други банки и за това БНБ сложи КТБ под надзор....става въпрос за около 800 милиона лева...Това е цялата истина за млизането на БНБ в КТБ....ако не вярвате питайте Георги Христозов - председател на СД на БЕХ или направо можете да звъннете на Делян Пеевски

#2 John Smith 22.06.2014 в 18:20:14

Где си Каролев....Държавата спасява Банка...чете ми се гневна статия

#3 Scooby Doo 22.06.2014 в 18:41:29

megatod прав беше и не само бех, а и тецовете от марица. Явно дупката в тая банка е доста голяма щом за 3 дни решиха да обединят КТБ с ББР + дофинансиране от фонда за гаранция на депозитите. Кофтито е, че вече откраднатитие пари няма как да се върнат. Делян и Цецо няма как да бъдат свързани с офшорките, през които източиха банката. Та накрая кой ще плаща? Пак бедния народ.

#4 John Smith 22.06.2014 в 18:51:04

Ало ....Кафето спите ще ви спрът тока ... Другите сайтове заключиха темите за банките "Уважаеми колеги, Помним какво се случи през 1996 с банките. Помним белята, която един друг форум се опита да направи на една банка преди 5-6 г. Моля да се въздържаме от коментари, които могат да срутят банковата система. Затварям тази тема за коментари." - оффнюза И още Бележка на редакцията: "Заради ограничения в Закона за кредитните институции, които се отнасят до медиите, затваряме форума под този текст." сега..

#5 Сашо 25.06.2014 в 01:34:03

Когато редица водещи политици у нас кажат "Всичко е наред", всеки разумен човек би следвало да знае, че нищо не е наред и, както се казва на иглиш, "Boys, the shit is about to hit the fan!".

#7 Абе 25.06.2014 в 22:57:51

Camellia Stefanova Държавата спасява или фалира Банка??? ----------------------------- Ако приемем, че Пеевски е държавата (а, той Е), си абсолютно права. Необслужване на кредитите от подопечните МУ частни фирми, изтегляне на активите на държавните МУ фирми, масирана намеса на прокурорите МУ и следователите МУ, малко слухове в медиите МУ и ... бившият собственик на банката избяга през девет планини в десета. Показаха му, че не е важно кой държи парите, а кой дърпа конците. Мустакатият ма-а-лко закъсня със създаването на партия, която да му пази гърба. Сега се чудя какво ще прави Дудука, като остана сираче?

Новините

Най-четените