Те не се интересуват от политика - и тя не се интересува от тях

Заговорих се със симпатична студентка, която вместо да се радва на чисто новите си кецове, измисляше черни вицове за тях. От веригата за бързо хранене, за която работи, й казали да си ги купи, защото старите й не били подходящи - с уговорката, че ще осребрят фактурата. После се отказали.

Проблемът на момичето и повечето й връстници не е, че им се налага да работят срещу 350 лева до среднощ някакви механични "професии", като правене на сандвичи и чистене, изключващи всякакъв кариерен ръст. От двадесет години насам студентите се оправят, работейки в сивата икономика, и малко от тях очакват да бъдат назначени на 1000 лв. чисто, веднага щом напуснат гимназията.

Проблемът е, че наред с чисто финансовото измерение на кризата, младите започват да изпитват нетипична за годините им криза на самоувереността и оптимизма.

Днес най-накрая излезе проучване, от което стана ясно, че те въобще не се интересуват от политика, обезверени са относно равнопоставеността пред закона и смятат, че страната не стимулира личната самоинициатива.

По-любопитни са данните, че 69% от младите хора у нас предпочитат платена пред интересна работа (и само 20% биха избрали най-вече работа, свързана с това, което наистина искат да правят).

Икономическите трудности, възникващи от желанието им да печелят достатъчно, за да се самоиздържат, засяга пряко тяхната амбициозност и креативност. Защото в омагьосания кръг на неадекватното заплащане, унизителното отношение от работодатели и примирителния аргумент "навсякъде е така", за да си останеш на гадното работно място, младите губят характерната за тоя етап от живота склонност към рискове.

Така представителите на новото поколение се превръщат прекалено рано в едни големи, цинични, оцеляващи хора, изпускайки посоката за напредък.

България убива енергията и заложбите им още в зародиш. Принудени са да бъдат изпълнители, а не мислещи и инициативни хора, защото дори да си достатъчно смел и да решиш да наемеш сергия, където да продаваш направените от теб бижута, корумпираната система няма да те допусне; стажът по специалности, които те вълнуват, е почти безплатен; цената на таланта, в което и да е изкуство извън чалгата, се измерва единствено в удоволствието, което изпитваш от него.

Как тогава ще създадем нови лидери с реформистко мислене, на фона на поколение, принудено да играе ролята на послушен и послъгван обслужващ персонал - каквато може да изпълнява във всяка друга страна, но срещу по-високо заплащане.

Очаква ни още по-голямо изтичане на млада кръв - и никакво вливане.

#1 Кучешко далаче 01.06.2011 в 16:37:47

Чудесна статия. Омръзна ми от хиляди фирми и фирмички, където като отидеш на интервю за работа те посреща някой зализан селянин дето не можеш да му разбереш половината неща, които ти обяснява за естеството на работата. Или пък някой грък или румънец с ниво на говорим английски, колкото на албански бозаджия. Бля-бля-бля, бля-бля-бля - ние строим, ние продаваме, ние инвестираме еди кво си в България. Добре е че имаш 4 години стаж в тази област, че имаш подходящото висше образование, че ползваш свободно чужд език. И вземи тия 800 лв., понже сме много ларж. Ми айде нема нужда.

#2 Shash 01.06.2011 в 17:26:28

Още много мможе да се говори на тая тема... Но дотук авторът го е представил достатъчно добре. Бизнесът в България масово се прави от чичовци, които грам не разбират от предприемачество, нито пък от естеството на инвестициите, но важно е "да се правят далаверки"... За junior позиции ми искат по 2+ години опит с еди-кво си - не позиция за начинаещ, просто откровено ниско платена... То е невъзможно да намериш една елементарна 2-седмична практика, а какво остава за стаж по специалността. Изобщо, образованието е абсолютно изоставено, ами и индустрията не прави нищо, за да си подготви квалифицирани кадри. Как няма да искаме да се махнем...

#4 emergesync 01.06.2011 в 20:23:30

Коментара под мен е правилен, аз оставам със същото впечатление. Недейте да пишете такива отчайващи статии, а се опитайте да предложите нещо като алтернатива. Аз съм учил в чужбина и се върнах да работя в България , толкова ли е странно ? Има и такива случаи , и то не малко. Не съм богат, но не се и оплаквам. Работодателите не давали много пари ? Ами не ходете на интервю при такива работодатели, опитайте на друго място. Това е частен бизнес, всеки малко или много има своя шанс.

#5 emergesync 01.06.2011 в 20:26:05

Shash, с какво се занимаваш ? Девелопър ?

#12 Оня Дето Го Трият 02.06.2011 в 10:41:07

Тамън да кажа и аз нещо и..... то не остана какво да кажа - коментар 11 и 12 са право, ама право в целта!

#13 Haha 02.06.2011 в 11:00:58

Ами тъкмо защото не учат по време на висшОто, затва и пада качеството (като цяло) и като следствие - изпъкват тея дето поне малко се стараят да си вършат работата. Ако в БГ наистина се учеше като хората, без образование нямаше да има работа. То като се замисли човек много малко изобщо си работят по специалността - дори да са учили, когато е трябвало... В момента на практика всички са самоуки, просто някои полагат повече усилия или повече им се отдава. Цялата схема е сбъркана...

#14 Shash 02.06.2011 в 11:44:41

Неграмотен не значи просто да пишеш с грешки. Неграмотен си, когато си мислиш, че знанията идват наготово, влизаш на лекция и ти ги изсипват с фуния в главата. Ето, оня ден колеги ми разправяха куриози от интервюта: кандидатстват по обява с едно-единствено изискване и когато ги питаш по него - "Явно в университета на нищо не ни учат", "Аз си мислех, че вие ще ме научите на това"... Да, съгласна съм, че студентите са масово тъпи, неинициативни и пияници, но защо за тези, които имат потенциал и желание, няма възможност за развитие? Ако държавата е изоставила образованието, защо поне бизнесът не инвестира в това?

#15 stg 02.06.2011 в 11:53:06

Проблем има но работодателите се държат странно, ще дам прост пример хиляди млади българи се реализират в чужбина и работят добре, как па един работодател не се реализира в чужбина където има умни и кадърни хора, е това не доказва ли че проблема не е при работниците респективно младежите

#17 ideyazabulgaria 03.06.2011 в 10:49:42

Да така е, няма финансов стимул за младите. Но и те самите не търсят причината. Авторе, защо констатираш неща, които цял народ ги знае добре, ами не се опиташ да потърсиш причините и намериш решенията и да ги дадеш тук? Как ще имаш добра заплата, след като нямаш икономика. Добрата икономика на родината не те прогонва навън, а създава работни места, добри заплати и добър жизнен стандарт в родината ти. Ще прочетете решенията, които авторът тук е спестил, в моя коментар в сайта на” Идея за България” ЧИЧО , И У ВАС ЛИ БИЗНЕСМЕНИТЕ СА МУТРИ ? http://www.ideyazabulgaria.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3030:2011-05-30-05-37-29&catid=35:petarlazarov&Itemid=75 И крайно време е webcafe вместо да не го носи инертно по вълната и публикува само констатации и всякаква сволачь, а да дава място на инакомислещи С РЕШЕНИЯ. Д-р Георги Чакъров от ideyazabulgaria.org Страници: 1 | 2

#18 ideyazabulgaria 03.06.2011 в 11:10:53

И "кафеджиите" да не слагат такива постни заглавия, защото стават смешни Вчера казахме ясно ПРИЧИНИТЕ и дадохме РЕШЕНИЕТО в един коментар под новината. "Защо да се интересува българската младеж от политика, след като политическа система в България няма. Вместо идейни партии имаме бизнес корпоративни партии, работещи за определен едър бизнес на своята олигархия. Единствена БСП ”имитира идейност”, като използва старите идеи на БКП от 80-те години. Но дотолкоз, собствени идеи БСП няма, защото тя е същата корпоративна партия като останалите, даже е тяхна майка и създателка. По интересен е другия извод , който бихме могли да си направим от изречението” Заради безработицата 27% са готови да напуснат България, а 15% са потенциални емигранти, но заради по-високия стандарт в Европа” - сумирани тези цифри правят ” 42% от младежите са потенциални емигранти”. Това значи, че тези хора не виждат переспектива в България. Това е ужасяваща цифра в контекста на Европа, политическия елит в НС трябва да ”прогледне” ! ideyazabulgaria.org

#19 tytyrytka 03.06.2011 в 21:45:17

тома,за съжаление много си прав! младите започват да изпитват нетипична за годините им криза на самоувереността и оптимизма. аз ще конкретизирам- абитуриентите, например. ако ние, родителите ги подготвяме по-отдавна,преди изкласяването, 4е работата, която искат да работят трябва да я превърнат в нещо като хоби, няма да има изти4ане на толкова млада кръв навън. а някой родител,казва ли и лошите страни на това, да бъдеш гастарбайтер? не. щом е така, обре4ени сме, оставаме си циганска страна.

#20 vitenu 09.06.2011 в 16:58:57

"България убива енергията и заложбите им още в зародиш. " - Не България драги, а шиб.ания червен октопод прави това. Трябва да си много заблуден за да не виждаш че комунизма в България НЕ Е СВЪРШИЛ и никакъв "преход" не е имало, комунисите си преляха и препраха парите в собствените джобове ама това не има стигна и продължават на смучат колкото могат кръвта на тая държава. И ще продължават да го правят докато не я съсипят съвсем. Защото на тия безродници не им пука за България и гледат на нея само като на дойна крава, а когато я разпродадат и унищрожат окончателно ще избягат в чужбина където са им вече децата.

Новините

Най-четените