Речта на краля

На 6 април следобед в България сякаш беше паднала бомба. „Царят" вече беше произнесъл „не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви...", а Анушка беше разляла олиото - КС не позволи на Симеон Сакскобурготски да се кандидатира за президент.

Сценаристите задействаха план Б за бързата реституция на политическото статукво.

Разбира се, ние винаги чуваме това, което искаме да чуем. Медиите мощно транслираха фразата с 800-те дни като „Царят обеща да ни оправи", а Негово Величество тънко се подигра на населението. То възприе иронията като комплимент. Погледнато „отвън", прочутото българско трудолюбие и предприемчивост - с неизмазаните къщи, мръсните дворове, тоталната запуснатост на всеки метър българска територия не могат и да предизвикат други чувства.

Ключовите думи в обръщението: Цар, Бог, Отечество, морал, почтеност, просперитет. Никой не ги беше произнасял дотогава в политиката и Симеон, и най-вече текстописецът на речта му, се възползваха от тях максимално добре. След управлението на царя, колкото и да бъдат произнасяни, вече звучат фалшиво и не стават за употреба в политически контекст.

Речта на Царя показа, че избирателят е наивен, политиката е театър, постановките са скъпи, а представленията са силно посетени. Царят извърши немислимото - съюзи се с душманите на баща си и направи майор Деянов министър на културата.

Днес вече всичко е възможно.

#1 John Smith 06.04.2014 в 11:42:13

Сърцето ми се изпълва с гордост....към мене си..., че не съм гласувал за Крадлив Дедо.

#2 AlahAkbar 06.04.2014 в 13:07:43

Жалко само дето каруците със златото не дойдоха от Мадрид... А крадлив дедо осигури и правнуците си с охолен живот.

#3 daysydogy 06.04.2014 в 15:55:37

А и колко лизачи на псавдоцарския задник надебеляха!!!!

#4 daysydogy 06.04.2014 в 15:59:10

Проссссссссс народ, слаба държава.... Ама много съм намразил тая дума „народ“, защото стана синоним на глупост. Народ = стадо!!!

#5 янаки 06.04.2014 в 17:32:17

Това прехласване пред „Симеончо” беше нещо неизбежно. Все пак, за разлика от новоизпечените социалисти и демократи (бивш кадър на БКП – едните си останаха червени, другите, за да ги различаваме от червените се пребоядисаха най вече в синьо) Симеон Кобурготски беше от друга опера. Така си мислехме. Поне да си бяхме взели поука! Да, ама не.........

#6 BatJango 06.04.2014 в 18:49:35

Дето викаш Янаки, да си бяхме взели поука.... ама на, не ни увряха главите. Ето на, довлече се Симеон Борисов, с доста ясни, само на него, намерения, позавъртя се, поизтупка ни хубавичко, взевма квото взема и се измете. От него сега ни вест , ни кост. Само прелъстените и изоставени тука ндсв-сополивковци отвреме-навреме произвеждан по някоя и друга клоунада. Следващия спасител овластихме (аз лично не, ма кой ти гледа, само резултата е важен), и той нещо подобно - поуправлява наляво, надясно и се измете. Сега само си седи отстрани със злорада усмивка и изражение тип "аз казвах ли ви бе, ахмаци". Верно не е ясно кво и дали е вземал, ама полза за народа - никва. Та в по-ново време си имаме месия от Мадрид, от Банкя, чакаме сега от Москва/Пловдив.

#8 янаки 06.04.2014 в 20:40:54

“Нека всеки един от вас си представи, че утре го изберат за Премиер! Какво ще направите? Сам, без честни и почтени хора около себе си?” Ти, Стояне, будалкаш ли ни? Симеон Кобурготски се оказа една дребна душица, посредствен бизнесмен от Мадрид. И той си избра твзи, които да са около него, за да му помогнат да заграби, каквото можа да прилапа с помощта на това обкръжение. Изобщо не е търсил честни и почтени хора, а службогонци и царедворци.

#10 alf 06.04.2014 в 21:56:06

Искаше му се на Симеончо да е Луи XIV ама в някой друг живот май. Въпреки това той споделя, че основната цел на коалицията е влизането ни в ЕС. Пък за земите нормално да си ги вземе, всеки на негово място би постъпил така. В противен случай значи, че се отрича от историята и фамилията си.

#12 тъп 06.04.2014 в 22:56:08

КРАЛ, крал и после го плеснали през ръцете. Имаше на моста бивш Чавдар, сега не знам как се казва, много поучителен лозунг - "Цара вън".

#13 BatJango 06.04.2014 в 23:31:03

Стояне, може и да не защитаваш Симеон, но отстрани изглежда, наи-малкото, като да го оправдаваш за неуспешното управление, вината за което би трябвало да падне върху екипа му. Не е ли по вярно ако кажем, че всеки ръководител си носи отговорностите, както за екипа си, така и за глупостите дето ги вършат. Много е лесно да кажем, ето видите ли, човека искаше да ни оправи , ама тези калпазани от екипа му го провалиха. Абсолютни глупости... Симеон се показа като тотално бездарен, некадърен и безпомощен управленец. И друго-ако обаче управлението му беше успешно (само си представете !!!), кой тогава щеше да обере лаврите - Милен Велчев, Шулева и другите шушумиги ? ... обаче даже и не мога да си представя подобно нещо, Симеон и успешен мандат!??!?!

#14 Leo_ 07.04.2014 в 16:39:33

Едва ли знаете и може би не ви интересува, но царят обедини Българската православна църква и върна патриарх Максим. Наскоро го научих и ако не друго, то поне една червена точка ще му сложа за това.

Новините

Най-четените