Урод, роден от масовия страх

Луд или не, касапинът от Осло презира имигрантите, напиращи към родината му. Такива сме и българите, но за нас опасността е съвсем друга.

Андерш Брайвик вероятно щеше да си остане тих и скромен мъж, какъвто го помнят приятелите му, ако не беше едно от най-уродливите проявления на обърканото ни съвремие - масовият страх. Не малко умове твърдят, че в този глобален, пъстър свят страхът е единственото, което продава. Стоки, влияние, рейтинги и войни.

Не бе случаен фактът, че норвежкият касапин се "позова" на европейски лидери от ранга на Никола Саркози и Дейвид Камерън. Първият поведе борба с бурките и взе да разтуря и връща обратно в източноевропейските им родини ромски катуни, а вторият обяви за мъртъв т.нар. "мултикултурализъм" - идеята за мирно и щастливо съжителство на етноси и религии, което британците изпробваха като национална доктрина.

Брайвик обаче е над конюнктурните битки за мандати и кресла във властта. Той не е от онези популисти, които предизборно забраняват обрязването, откриват с ужас, че има твърде много чужденци в страната им или измислят смехотворни "тестове" за лоялност на кандидат - имигрантите.

Егоцентричен ариец, Брайвик е "рицар - тамплиер" и се бори срещу Еврабия - антиутопична представа за бъдеща Европа и Северна Африка, чийто господар е ислямът. Той воюва срещу измислен враг, олицетворяван доскоро от Осама бин Ладен. Страхът от тероризма се продаде успешно на младежа от крайните западни квартали от Осло. И той стана по-жесток от тези, които смята за свои палачи. При това, без съжаления.

Ако не смяташе, че след 5 години норвежците в Осло ще са малцинство или че Европа ще бъде проглушена от минарета, Брайвик вероятно още щеше да си играе на World of Warcraft, която пък повлияла значително върху тактиката му при разстрела на остров Ютьоя.

Не е случайно, че детският лагер там е на лявата Норвежка партия на труда, която има ласкаво отношение към имигрантите. Това е цената, която хладнокръвният убиец взима от нея - 69 човешки живота. (Интересен факт е, че симпатизанти на партията са и родителите му, които се развеждат, когато бъдещият екстремист е бебе.)

Пребогата Норвегия с 6% европейски пришълци и 5% от други държави преживя ужаса "Брайвик". Бедна България с 9% турци и 5% роми се радва на относително спокойствие в това отношение. Защото сме от двете страни на барикадата.

Докато Осло, Лондон и Париж се чудат как да удържат ордите напиращи пришълци, София се чуди как да задържи българите в собствената им страна. И отново масовият страх е водещ - при нас от бедността и смазващото чувство за обреченост, а при тях - от претопяването, престъпността и "кражбата" на работни места.

За Брайвик не етносът, а религията има значение. Вероятно той би сметнал за враг и българския гражданин Мехмед, тръгнал от Родопите да търси сполука на Запад. Както и много негови сънародници, слушайки крайните коментари на своите политици. А някои са много добри в продаването на филми на ужасите.

Индустрия, която си играе с умовете и сърцата на хората. И, за щастие, все още не е стигнала до нас, защото нашите страхове не са от дългобради мъже с дълги ръкави. Те не са хипотетични и вероятни, те са реални и случващи се - между поредните поскъпвания на тока и бензина. Подобна е картинката на Балканите и, въпреки кървавите войни в бивша Югославия, хората тук сме свикнали да живеем с другите, различните.

И докато българинът си кротува във вековния "остров на стабилността", Норвегия изведнъж се оказва обетована земя. (През 2007 г. влизат 35% повече имигранти, а общо за първото десетилетие на новия век скандинавската страна издава разрешителни за пребиваване на над половин милион души).

Брайвик не е ревностен християнин, но смята тази вяра за основа на западната цивилизация. Това е "джихад", но с обратен знак. Това е продукт на цялата про- и антиислямска пропаганда, тиражирана повсеместно от 11 септември 2001 г.

Независимо дали ще бъде признат за луд или вменяем, Андерш Брайвик старателно и дългосрочно е планирал нападенията си, а мотивите зад тях стройно излага в манифест от 1800 страници. Той съставя собствена идеология, която вероятно мнозина на Запад биха приели, отричайки само начина й на действие.

На 24 август светът ще разбере каква ще е съдбата на касапина от Осло. И дано се сети, че той е рожба на неговите нестихващи двигатели - страхът, разделението и омразата. Че той е собственото му уродливо, нелогично, стряскащо изображение в огледалото.

#3 stizi 20.08.2012 в 11:04:02

Идеята за страха е интересна и в голяма степен вярна но ме поздразни сравнението с България. Изброените проценти роми и турци са всъщност българи, които не са се натрапили тук, а са раждани и живеят тук, те са българи, а не емигранти, които да върнем някъде.

#4 Bobby_gBG 20.08.2012 в 13:01:43

Иване, проблеме е че тази "доктрина" май проработи само и единствено в България, защото негрите в Африка и със спин, и без спин, продължават да се множат... А ние се самозатриваме...

#5 Bobby_gBG 20.08.2012 в 13:03:51

Брайвик старателно и дългосрочно е планирал нападенията си, а мотивите зад тях стройно излага в манифест от 1800 страници. Той съставя собствена идеология, която вероятно мнозина на Запад биха приели, отричайки само начина й на действие. ---------------------------------------------------------- А това е най-същественото от статията. Все повече хора разбират и са съгласни с тази "идеология", и метода за действие наистина трябва да бъде друг. И политиците от всички страни трябва да осъзнаят че не се ли действа по подобен начин, в бъдещето все повече хора ще решат че на фона на бездействието на толерастичните си правителства, им се налага да действат точно с методите на Брейвик, поради липсата на друга по-добра алтернатива.

#6 fata morgana 20.08.2012 в 14:29:43

Сигурно редакцията на Уебкафе са си мислели, че като ни пуснат тази статия ще направим 300 ожесточени коментара. Но не би... Народът е изтощен и си почива ПС: Бях на връх Мусала. Толкова слънце, вятър, свобода и дружеска атмосфера – не му се слиза на човек от там.

#8 Тошко от Габрово 20.08.2012 в 15:33:37

Значи Ники Маус, нека обобщим: герой за теб е някой който избива 60 лагеруващи деца?

#11 Мина 20.08.2012 в 17:50:46

Много хубав анализ! Точно това е дяволът, облечен в "модерните" дрехи на "анти-толерастите"- СТРАХЪТ! Ами, Боби- като искаш да се страхуваш- поводи за страх- БОЛ! Аз НЕ ИСКАМ. И затова НЕ СЕ.

#12 Оня Дето Го Трият 20.08.2012 в 17:52:22

Аз нещо не му разбирам идеологията на тоя - уж се притенява, че в Норвегия черните станали много сред белите, а избива белите та да намалеят още повече (с цели 60+).... Ама то в днешно време е най-лесно идеология да сътвориш - всеки пропаднал лумпен има теория как да се оправят нещата....по блесналия поглед ще ги познаете

#13 Мина 20.08.2012 в 18:03:36

Оня, каква логика търсиш в извратен ум? Ама, ако си толкова любопитен ще ти кажа логиката му, дето я е изписал в 1800 страници: Той избива ДЕЦАТА на лидерите на партията, която симпатизирала на имигрантите. Така, умникът си мисли, че решава проблема откъм корена му и си мисли, че убива с 1 куршум 2 заека: 1. унищожителен удар за родителите, които би трябвало да се замислят дали ще водят пак политика, която да платят с живота на децата си, 2. оставя партията без бъдещи кадри, т.е. пак им спира политиката. Та логиката му е, като няма политика на подкрепа на имигрантите, те няма да идват и норвежците ще са си мнозинство.... Сега, по-ясно ли ти е? Само дето, Брейвик удобно забравя нещо МНОГО съществено, че скъпата му Норвегия, ако ще да има още запаси от нефт (които НЕ СА НЕИЗЧЕРПАЕМИІ просото НЕ МОЖЕ да си позволи (още дълго) такъв жизнен стандарт БЕЗ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ИМИГРАНТИ! Защото скъпата му Норвегия застарява! И пукнат мюсулманин да няма в скъпата му Норвегия, скоро НЯМА ДА ИМА кой беличък норвежец да работи за пенсията му.... Щото всички ще са над 60 годишни... Таааа, трябвало е вместо да се занимава с извратености и да погубва животи, да се беше оженил и направил 5-6 деца и да беше написал 1800 страници рекламиращи този начин на живот!! ТОГАВА неговата Норвегия нямаше да има нужда от имигрантите... Дотогава- кръв и сълзи, заради гениалните "измислители" на "АЛТЕРНАТИВА" на "толерастите" (ама, че ИДИОТКСИ термин!!!)

#14 Мина 20.08.2012 в 18:15:59

И НЕ, не предпоследният, а ПОСЛЕДНИЯТ параграф от сттията е най-същественият!!! "На 24 август светът ще разбере каква ще е съдбата на касапина от Осло. И дано се сети, че той е рожба на неговите нестихващи двигатели - страхът, разделението и омразата. Че той е собственото му уродливо, нелогично, стряскащо изображение в огледалото."

#18 Мина 20.08.2012 в 18:34:40

"А замисляла ли си се, че ако не беше тази свръхлиберална политика на "внос" на евтина работна ръка, че същите тези норвежци щяха щат-не щат да бачкат? И да правят деца, вместо да се отдават на охолен мързел? " Боби, замисляла съм се! Но не мисля, че причината се крие в "сврух либералната политика"! Пак нямаше да бачкат норвежците, за съжаление. Защото богатсвтото, не поддтиква към правене на деца, а точно към обратнтото- към мързел и егоизъм. Наистина го виждам това около мен в много по-голяма степшен, отколкто в България. Преди време гледах много интересен експеримент на БиБиСи. Един журналист пробва да убеди собстеници на ресторанти, магазини, строителен бизнес и фермери да наемат за месец местни, дългосрочно безработни англичани, вместо каквито имигранти ти дойдат на ум. Резултата беше ПОСТЕРСАВАЩ! Мързеливите англичани, не само не бяха благодарни за шанса, а почти всички се издъниха много гадно на тази работа, и.... собствениците пак пробягнаха до старателните (пък и често унижаващи се да работят за по-малко) имигранти... Препоръчвам ти да го гледаш, наистина е eye opener! Казва се The Day the Immigrants Left и го има на YouTube в няколко части!

#19 Мина 20.08.2012 в 18:47:11

А ето линк и към 3 части накуп. Каза, че разбираш английски, така че - разбирай! The day the immigrants left http://www.liveleak.com/view?i=ae2_1267106610

#21 Мина 20.08.2012 в 19:04:33

Ох, Боби, чак сега разбирам, че ти си бил голям оптимист! Похвално, ама не знам дали е полезно в политиката... Ама, млад си още... "супервисоки социални придобивки и помощи за неработещите" Не знам това от къде го знаеш или си го яъобразяваш! Аз живея в Холандия. От доста години. Такива има и изобщо не са "супервисоки" по подразбиране, а са чисто и просто процент от последната ти заплата (доколкто знам 70%). И то ВРЕМЕННО! И то си ДЛЪЖЕН да доказваш, че си търсиш АКТИВНО работа (т.е. мин. 3 кандидатствания на седмица!), иначе- йок! " Я им намали социалните придобивки, за сметка на намаляне на данъците, да видиш как всичките ще пробачкат..." Еми, НЯМА! За съжаление. Няма да пробачкат! Казах ти да гледаш документалния филм на БиБиСи, ама ти продължаваш да спориш залудо! В него ти дават местен безработен младеж от 5 ГОДИНИ, който ОТКАЗВА, да работи работа дето не му била интересна!!! Не знам със сигурност какви са им помощите, но се съмнявам, ама много силно, че за младеж на около 25 те продължават с години!!! Мама и тате сигурно го гледат лигльото и той не работи... И няма грам мотивация. И никаква политическа мярка няма да промени това!

#22 Fedar 20.08.2012 в 19:12:54

Мина, как точно безработни и тотално неинтегрирани имигранти на богати социални помощи "спасяват" норвежката икономика?!! Трябва малко да се мисли преди сляпо да се повтаря мантрата за "застаряващото население". Защото неслучайно в държави като Бангладеш и Филипините населението има великолепна възрастова структура, но някакси огромният икономически подем, който апологетите на тази теория приписват на растящото и подмладяващо се население, не се забелязва, ама хич, в такива страни. Норвегия си е много добре и с "топящото" се местно население, защото то е високо образовано и технологично грамотно. Тоест те са постигнали парадигмата на устойчивия икономически модел. А евтиният и нискоквалифициран труд им е най-малкият проблем. Част от него спокойно могат да го изнесат в чужбина чрез аутсорсинг, а за другата част могат да привличат имигранти от ХРИСТИЯНСКИ държави и такива, които много по-лесно биха се приобщили към местното общество, неговата култура и норми.

#23 Мина 20.08.2012 в 19:17:22

И понеже нали разбираш англисйки нека си говорим с факти за помощите за безпаботни в Европа! Ето ти текста от: http://www.easyexpat.com/en/amsterdam/work/unemployment-benefits.htm Таааа, оргомни и дългосрочни ли ги намираш!??? 29/02/2008 Employees and civil servants in the Netherlands who become unemployed are insured by the Unemployment Insurance Act (WW). In theory, if eligible, you will receive 75% of the wage most recently earned (a maximum of € 177,03 per day) in the first two months, thereafter 70%. To be eligible for the unemployment benefit, you must satisfy the following criteria: be below the age of 65; lose at least five working hours per week; no longer be entitled to wages for these lost working hours; be available for work; not be on Sickness benefit, WAO benefit upon full occupational disability, or IVA benefit; not be in receipt of WGA benefit (unless you had a job in addition to the WGA benefit and lost that job); meet the requirement of '26 out of 36 weeks': you must have been employed for at least 26 weeks in the 36 weeks before the first day of unemployment. For occupational groups such as artists, musicians and film employees, a lower requirement of weeks applies: 16 from 39 weeks. The length of your entitlement to this benefit depends on your employment history. Below is a table that gives you a rough indication of the length of your salary-related benefit. The benefit will be payable for as many months as the number of years in employment (with a maximum of 38 months) Employment history Duration of salary-related benefit 4 years 6 months 5-9 years 9 months 10-14 years 1 year 15-19 years 1.5 years 20-24 years 2 years 25-19 years 2.5 years 30-34 years 3 years The employee that becomes unemployed after resigning from his job cannot benefit from the allowance.

#24 Мина 20.08.2012 в 19:19:27

22Fedar | 20.08.201219:12 Мина, как точно безработни и тотално неинтегрирани имигранти на богати социални помощи "спасяват" норвежката икономика?!! Федаре, английски чаткаш ли!? Гледай документалния филм на БиБиСи и виж тогава, как и без много английски имигрантите бачкат здраво, а кретените английски младежи не ги бива за НИЩО! I rest my case!

Новините

Най-четените