Войната на румънските карикатуристи с Charlie Hebdo

Когато става дума за хаплив черен хумор, никой не може да се конкурира със славата на Charlie Hebdo. Този път обаче френският карикатурен седмичник се оказа въвлечен в странна "война на моливите" с Румъния.

От няколко дни в социалните мрежи циркулира фалшива корица с челото на Charlie, на която френският национален отбор по футбол е изобразен като група маймуни. "Банан е!", "Портокал е!", спорят помежду си героите на карикатурата, докато държат Купата в ръце.

Това, което прави впечатление, е бележката "Fabrique en Roumanie" ("Произведено в Румъния") и надписът "И румънците имат чувство за хумор! Франция спечели купата на Мондиал". Подписът под карикатурата е на Peno, което съвпада с псевдонима на румънски илюстратор от Плоещ.

Карикатурата с маймуните започна да се разпространява в социалните мрежи преди няколко дни, като официалните профили на румънската националистическа партия Partidul Romania Mare я споделят доста активно. Корицата се появи и в серия онлайн-медии от Русия, Украйна и Турция, които обявиха рисунката за съвсем "истинска" подигравка от страна на Charlie Hebdo със собствения им национален отбор.

"След като обиждаше исляма и мюсюлманите, расисткото и скандално списание Charlie Hebdo този път се прицели в гражданите на собствената си страна - футболистите от националния отбор. Списанието на омразата и расизма недоволства от победата, докато цяла Франция празнува лудешки след финала на Световното първенство", се казва в статия в турски новинарски сайт.

"Европа приема хиляди имигранти за поредна година и ето го полезния резултат. Нова скандална обложка на Charlie Hebdo. А какво стана с толерантността?", пише руски блогър. "Да се чудиш защо стреляха по тях", иронизира друг руснак в Twitter.

Едва когато френски журналисти показаха как изглежда истинският последен брой на Charlie, посветен на Световното (в стил - Макрон открадна славата на шампионите), започнаха да се появяват и опровержения.

Всъщност, зад грубата "Произведена в Румъния" подигравка си има предистория, отново пропита със спортна злоба и засегната национална чест.

Всичко започва в средата на месец юни, когато оригиналният Charlie Hebdo решава да "поздрави" румънската тенисистка Симона Халеп за победата на Ролан Гарос с тази карикатура:

"Румънка печели Ролан Гарос - Старо желязо! Старо желязо!"

Образът би трябвало да осмива стереотипа на французите за източноевропейските имигранти -  нелицеприятни и озъбени лица, които крадат метали за вторични суровини. Да осмива идеята, че "всички румънци са цигани". Румънската преса и социалните мрежи обаче приеха рисунката на нож.

"Това е обида и за ромите, и за румънците и за Симона Халеп", коментира румънският журналист Кристиян Тудор Попеску (самият той e запален фен на тениса и участник в турнири за ветерани).

Наложи се френското посолство в Букурещ да публикува позиция, в което посочва, че рисунката в Charlie Hebdo "ангажира само автора си и не представлява по никакъв начин настроението на общественото мнение във Франция". В същото време посланик Мишел Рами подчертава, че "свободата на словото и на пресата са фундаментални принципи на Френската република".

"Ако си мислят, че трофеят от Ролан Гарос е боклук, макар че струва над 2 милиона евро, значи са глупаци. Сигурно си мислят, че купата е нещо, което вече не представлява интерес за французите. Това им е работата, не си струва да им отговаряме нищо. Не им обръщайте внимание", беше коментарът на бившия No.1 в мъжкия тенис Илие Настасе.

Не всички обаче последваха съвета му. Така художникът Peno Pixel създаде своя собствена нецензурна корица, на която показва човече с надпис "Charlie", коленичило пред полугол румънeц с калпак и възкликващо "От желязо е, от желязо е!". Заглавието гласи "Румъния още обича Шарли!".

Отговорът на Charlie? "Румънците нямат чувство за хумор".

"Румъния, която ни е дала велики хумористи като Мирча Елиаде и Чоран, се разсърди на Франция заради карикатура с победителката на Ролан Гарос. 61 години след създаването на Европейската икономическа общност разбираме с ужас, че европейците нямат чувство за хумор... една фундаментална мащабна площадка от европейската конструкция още не е започната - Европа на хумора", написа Лоран Сурисо (Riss), отговорният редактор на броя с рисунката на Симона Халеп.

Изглежда, че расисткото сравнение на чернокожите футболисти от екипа на Дидие Дешан с маймуни и репликата "И румънците имат чувство за хумор" би трябвало да е последната дума по казуса. Въпреки че пародийната корица е подписана от Peno, самият той не я е споделял от свое име в профилите си в социалните мрежи - за разлика от първия си опит.

По-странното е, че хората, които се възползват от играта на карикатури за политически PR, едва ли могат да се определят като най-големите привърженици на идеята за Европа без граници, дори на хумора.

#1 bfm 20.07.2018 в 16:08:53

Точно за Шарли се сетих, когато Французите реагираха като ощипани, след като беше поздравена Африка след края на мондиала. Дори бяха разпращани официални ноти от посолствата, да покажат колко са обидени. Имам такива колеги, много обичат да се майтапят с другите, но се сърдят, когато някой се шегува с тях.

#2 futureless 20.07.2018 в 20:13:44

Точен коментар. И на мен Шарли Ебдо ми прилича на някакво хлапе, което пуска дебелашки и груби шеги за сметка на останалите хлапета. Но когато решиш и ти да се избъзикаш с него самия по същия просташки първосигнален начин, рязко се нацупва и ти обяснява как нямаш никакво чувство за хумор. Странно е, когато най-известното сатирично издание в света няма чувство за автоирония.

Новините

Най-четените