Le Beaujolais Nouveau est arrive!
За Beaujolais Nouveau денят е винаги третият четвъртък на ноември. През 2012 г. посрещаме новото божоле на 15 ноември.
В четвъртък светът ще празнува една от най-веселите традиции - новата реколта на Beaujolais Nouveau със задължителната Le Beaujolais Nouveau est arrive! (Новото божоле дойде).
Успехът на Beaujolais Nouveau по света се дължи най-вече на Жорж Дюбьоф, топ производителят на областта Божоле, известен още като кралят на "Божолето". Той е най-големият производител на младото вино и неуморно го популяризира още от 1951 г.
Всички червени вина от Божоле са направени от 100% грозде от сорта гаме. Не можете да ги объркате, дори преди да сте ги опитали - свеж, сочен аромат, с апетитна киселинност, още преди да усетите плодовия полъх.
Beaujolais Nouveau 2012
"Гроздоберът през 2012 г. започна на 7 септември, и се възползвахме от отличните метеорологични условия. Качеството е много добро, отлично, но количеството не е достатъчно.
Докато добрите условия ни подсигуриха отлично зряло грозде, обемите за съжаление са твърде по-малки от миналата година. В момента сме в ситуация, при която търсенето надвишава предлагането, и срещаме затруднения да осигурим желаните от пазара количества в световен мащаб.
Общите характеристики за божоле нуво тази година са следните: Красив рубинено червен цвят с лилави оттенъци. Много приятни аромати, доминирани от аромати на червени горски плодове. На вкус изтънчено, свежо, плодово с добра структура и баланс", казва Жорж Дюбоф за реколта .
Как се сервира Божоле Нуво? Божоле е бутилирана свежест!
Винаги го охлаждайте. Поставете бутилката в хладилника само за няколко минути, докато се охлади на допир.
Експертите съветват да се консумира при температура между 13 - 16 С. Небцето ви ще бъде наградено с аромати на плодове и подправки.
Поставете бутилката в ледарка, сервирайте Божоле Нуво с леки ястия от месо и френски сирена.
Това вино "лежи на сухи лаври". Не е кой-знае какво. Тук, при вината, наистина можем да приложим принципа "Изберете българското". А аз бих допълнил: и домашното.
от Хърсово например
Паяче, Предпочитам от моето си. 33% Каберне совиньон, 33% Мускат отонел и 33% Памид. На 15 октомври съм го преточил в две бурета, 1 х 50 и 1 х 80 литра, на тиха ферментация. До началото на декември няма да го барна! Пък после вода няма да пийна дорде не свърши!
Метеора,Трендафил пита що слагаш мускат отонел в червеното вино, за аромат ли?
http://www.youtube.com/watch?v=hjSj5lN5YAw Паяк, Поздрави за Трендафил!
http://www.youtube.com/watch?v=rDZ1QzejZ78 Паяче, Кажи на Трендафил да си налее една чашка с високо стълбче и кръгло столче и да си пусне е те туйцък!
Опсаааа, Метеорчеее! Супер брассекция на първото парче! Изтанцувах си го седейки на стола, както прави горан Брегович. Отивам на второто. Мерси за поздравите!
Аеросмит