Здравейте,
Мусаката е със сигурност една голяма българска класика. Едва ли има българин, който да не е израснал с мусака поне един път седмично.
Някои я приготвят с тиквички или патладжани, добавени към картофите. Нашата рецепта е съвсем класическа.
Начин на приготвяне
Нарежете картофите на малки еднакви по големина кубчета. Почистения морков нарежете на малки кубчета, а лука - на дребно.
В голям съд загрейте 4-5 с.л.зехти и запържете картофите за 7-8 минути, като бъркате често.
Посолете леко, подправете с черен пипер. Преди да свалите от котлона, налейте малко вода, за да отлепите залепналите по дъното парченца.
Изсипете картофите в съд за печене.
В същия съд налейте още малко зехтин и сложете каймата. Пържете 5-6 минути, като може да сложите и 3-4 с.л. вода, за да се раздроби на малки парчеца.
Посолете, подправете с черен пипер, сложете червения пипер и добавете лука и моркова. Пържете не повече от 5-6 минути, те се сготвят при печенето.
Сложете чубрицата, доматеното пюре, ситно нарязан магданоз и разбъркайте добре.
Готовата смес изсипете при картофите, разбъркайте и налейте вода, колкото да покрие продуктите.
Печете в предварително загрята до 220 градуса фурна около 30 минути. Най-добре е да проверите готовността на картофите.
В голяма купа разбийте яйцата, добавете киселото мляко и в него сложете содата. Разбъркайте и сложете брашното, сол и черен пипер и ситно нарязан магданоз.
Извадете мусаката от фурната и залейте с яйчената смес.
Върнете във фурната и печете около 15 минути. В края може да печете само на горен реотан.
Оставете заливката да се запече добре и да придобие златисточервен цвят.
Извадете мусаката и оставете да се охлади за 10 минути, преди да разрежете на порции.
Поднесете поръсена с пресен магданоз.
Може да приготвите млечен сос или свежа салата за гарнитура.
Добър апетит.