Здравейте,
Ето ви един лесен за приготвяне крем - ако се налага да измисляте някой бърз десерт или просто ви се хапва нещо сладко.
Начин на приготвяне
Загрейте сметаната с половината захар - колкото да се затоплят, но без да завират.
Разтворете желатина в студената вода и разбъркайте добре.
Свалете сметаната от котлона и смесете с желатина.
Добавете няколко капки ванилова есенция или екстракт.
В купа разбийте киселото мляко и добавете сметановата смес. Разбъркайте добре.
Разпределете сместа в чаши. Покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за поне 3 часа.
В малък съд сложете замразените ягоди и оставете да се отпуснат леко и да отделят течност.
След 4-5 минути добавете останалата захар и намалете котлона.
Гответе, докато сместа стане с гъстотата на сладко - или, ако ви харесва, я оставете по-течна.
Пресипете в купичка и охладете. Овкусете със ситно нарязана мента.
Поднесете панакотата с няколко лъжици от ягодовата смес и стръкче прясна мента.
Може да приготвите панакота и в купички, като ягодите са на дъното на купичката и преди сервиране обърнете в чинийка.
Тогава може да ползвате повече желатин, за да е по-устойчива сместа.
Добър апетит.