За четвърта поредна година BILLA България развива проекта си "Градините на BILLA", в който си партнира с над 30 селектирани български производители, управляващи над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България.
По този начин клиентите на хипермаркета имат възможност да изберат измежду разнообразни плодове и зеленчуци родно производство.
Тази седмица във всички магазини на BILLA на фокус е българската диня, отгледана в плодородните земи на гр. Любимец.
Сезонът на дините е в разгара си и ... признайте си, колкото и да обичате този плод, в един момент ви идва леко "в повече" и се чудите как да изненадате себе си и близките си. Ако сте се опитали да изпиете вече по една диня (помните предишната ни рецепта с босилеков сироп) и търсите нещо още по-различно, ето тези "динени домати" са вашето решение.
Продуктите са малко:
- Половин средно голяма диня
- 4 пакетчета желатин
- 150 грама бяла захар
- 100 мл лимонов сок
- малко олио за намазване
- студено пенливо вино (например просеко) - по желание
Нарежете динята на парчета, сложете в удобен съд и пасирайте добре. Прецедете през сито или цедка, за да остане само сока - пулпата (колкото и малко да е) и семките не са ви нужни. Отделете 200 мл в чаша и сипете вътре желатина, разбъркайте добре и оставете настрана да набъбне.
Сложете захарта, лимоновия сок и останалия динен сок в тенджерка и загрейте на котлона колкото да се разтопи захарта. Разбъркайте добре, отнемете от огъня и сипете вътре набъбналия желатин. Разбъркайте добре.
Намажете съдчета (чаши, купички) с олио и разлейте сместа вътре. Сложете в удобна тава и приберете в хладилника за поне 2 часа да стегне добре. Извадете, прекарайте нож по ръба, за да се отлепи и извадете желетата върху поднос.
Оставете се на фантазията да ви води как да ги сервирате - само така, с по един стрък мента, също е добър вариант. Можете да нарежете на кубчета и да поръсите върху плодова салата, а можете да върнете нарязани парчета обратно в чашите и да налеете студено пенливо вино. Така десертът ще е придружен и от лек летен диджестив.