Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Паеля с пиле и морски дарове

Паеля с пиле и морски дарове Снимка: Стоян Георгиев
Паеля с пиле и морски дарове Снимка: Стоян Георгиев

Испанската ни седмица продължава с класическото ястие паеля.

За съжаление, пълнолунието в Гърция ни остави без пресни миди и трябваше да използваме ядки, което не е за препоръчване, но всички други продукти бяха с много високо качество и компенсираха.

Хапнахме храната с приятели и солидно количество совиньон блан и всичко си дойде на място.

Паелята приготвихме за около час. Не забравяйте подходящ съд - не много висок и широк.

Добър апетит.

Начин на приготвяне

Загрейте половината зехтин в тиган за паеля или голям тиган  и запържете чорисото за 5 минути с малко лук. Извадете го и оставете настрани.

В същата мазнина сложете пилешките бутчета и запържете до златисто. Отделете пилето при чорисото.

Долейте още малко зехтин и запържете нарязаните на пръстени калмари за 7-8 минути. Добавете почистените скариди, на които сте запазили главата и опашката, и пържете, докато  порозовеят. След това ги извадете от тигана.

Налейте отново зехтин, в който задушете лука и чесъна.  Добавете ориза и разбъркайте добре. Подправете с червения пипер и шафран, налейте бульона и оставете да кипне.

Сложете вътре пилешките бутчета, за да могат да се досготвят, намалете котлона, покрийте с капак или алуминиево фолио и оставете да се готви на бавен огън около 20 минути, докато ориза се сготви.

Добавете чорисото, мидите, скаридите и калмарите, разбъркайте и оставете още 5-10 минути на слаб огън.

Опитайте на сол и поднесете с кръгчета лимон.

Наздраве:)

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените