Напоследък съм запалена по здравословния начин на живот и почти напълно съм отказала сладкото, но това съвсем не ме прави егоист, който прокламира единствено диетичните рецепти. С любов ви подарявам трите най-апетитни шоколадови рецепти и знам, че ще вземете максимума от този текст по начин, който ще ви донесе щастие, без да прекалявате с калориите.
Двойно шоколадови домашни мъфини с какао и цели парченца шоколад
300 г брашно
200 г захар
150 мл. олио
1 яйце
200 г кисело мляко
6 с.л. какао
200 г шоколад
1 ч.л. бакпулвер
Начин на приготвяне:
В дълбока купа се разбиват захарта и яйцето. Щом захарта се разтвори, се добавят киселото мляко, олиото, а след това и предварително смесените и пресети брашно, бакпулвер и какао.
Накрая в сместа се добавят парченцата нарязан твърд шоколад и всичко се разбърква. Сместа се разпределя в хартиени формички за мъфини, поставени в тава за мъфини, като не се допуска те да се препълнят.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути.
Торта "Негърче" с шоколадова глазура
1/2 кг брашно
400 г кисело мляко
1 ч.ч. захар
100 мл. олио
6 с.л. какао
1 с.л. канела
1 ч.л. сода
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. пудра захар
3 с.л. какао
50 г масло
200 мл. течна сметана
250 г шоколад
Начин на приготвяне:
Киселото мляко се разбива със содата и се оставя да се надигне или още този процес се нарича "шупване".
След това в дълбока купа се добавят постепенно захарта и всички други съставки на тестото при непрекъснато разбиване - брашно, олио, какао, канела.
Сместа се изсипва във форма за торта с подвижен ринг и се пече в предварително загрята до 180-200 градуса фурна.
Оставя се да изстине, надупчва се с вилица и се залива с горещата заливка.
Заливката се приготвя като всичките й съставки се оставят да поврат за около 5 минути, докато се получи гъст сироп.
Тортата се оставя да попие заливката и след като се охлади, се намазва с глазура.
Глазурата се приготвя като течната сметана се изсипва в малка тенджерка, загрява се на котлона и малко преди да заври, се премества от котлона и в нея се изсипват парченца натрошен твърд шоколад. Бърка се, докато шоколадът се разтопи напълно. С получения шоколадов крем се намазва тортата от всички страни.
Домашен течен шоколад с лешници
300 мл. прясно мляко
200 г сухо мляко
100 г лешници
200 г пудра захар
200 г масло
50 г какао
1 ч.л. ванилия
Начин на приготвяне:
Пудрата захар, маслото и прясното мляко се слагат в съд на умерен огън, докато захарта се разтвори.
Какаото, ванилията и сухото мляко се пресяват в купа, за да няма бучки. Сместа се изсипва в сиропа и се бърка енергично.
Лешниците се смилат до гладка смес в блендер и се добавят към шоколада. Сместа се разпределя в купички или буркан и се охлажда в хладилник за няколко часа.