Когато си купувате шоколад или поръчвате пица, знаете, че тези храни не са толкова добри за вас и в повечето случаи го правите с ясно съзнание, но може да се окажете доста изненадани, когато разберете, че например студеният чай съдържа до 50 грама захар на 500мл.
Съществуват и други храни и напитки, съдържащи високо количество захар, за които дори не сте се замисляли. Някои от тях дори имат репутация на здравословни.
Винаги обръщайте внимание на етикета на продукта и не приемайте дадена храна за здравословна само защото на нея пише „здравословно", „нисък процент мазнини" или „ X калории на порция - най-често става въпрос за 15-20 грама от количеството, а не 100 грама."
Други трикове, които се използват: „30% по-малко захар", „без мазнини", „от 100% сок", „отличен източник на калций".
Понякога захарта се изписва на етикета заедно с въглехидратите. Често веществата в храната са изброени на етикета в низходящ ред според теглото им, а различните видове захар вътре са дадени поотделно. В такъв случай, трябва да съберем тяхното тегло и така да установим колко захар има в храната или напитката.
Захарта може да е скрита под много форми. Например: глюкоза, фруктоза, декстроза, левулоза, глюкозен сироп, фруктозо-глюкозен сироп, изоглюкоза, сироп от царевица.
Захарта се среща и под формата на мед, добавена захар, сироп от добавена захар, лактоза, малтоза, захароза.
В галерията ви представяме 14 храни, които не подозирате, че съдържат опасно количество захар.
*Текстът е публикуван в блога на Станимир Михов
,,Дриги трикове" ... език мой ... враг мой - но така е български език до пети клас .
Ако не сте подозирали че плодовете, сокът, фрешът и т.н. не съдържат захар явно образованието ви е до 5ти клас
т.5 не съдържа захар затова не трябва да е в списъка
"Например: глюкоза, фруктоза..." Счупи тъпомера. Фруктозата е плодова захар. Съдържа се в плодовете и затова са сладки. Ако имаш предвид глукозо-фруктозен сироп, това би било друго... И като цяло, "смисълът" на статията е вероятно, че вместо захар трябва да има аспартам? Щото е безвреден? Айде у лево...
Harry - И аз смятам, че захарта не е опасна в непреработени от човека храни (до някакви граници), където е в комбинация с натурални микроелементи, витамини, минерали, фибри и други. Основният проблем идва от това, че се извличат определени хранителни вещества от храните, за да се постигнат различни ефекти като по-нисък процент мазнини, в процеса се губят и качества като вкус, мирис и вид, а за да се компенсират трябва да се добавят други химични елементи, които често не са полезни за здравето ни. Ще дам пример с фреш от портокал - не е написано, че е вреден, но се препоръчва цял плод, защото така се запазва максимално количество фибри. Фибрите от своя страна забавят абсорбирането на храната и така ефекта върху кръвната захар ще бъде по-слаб. _______________________________ e-mil - Все още съществуват храни, в които не е посочено какво е количеството захар. Друг проблем е, че не всеки е запознат с различните наименования, с които може да е описана захарта в етикетите. Статията представя 14 различни вида. Случвало ми се е да погледна етикет и да се комбинират захар, лактоза и сироп. Не всеки е наясно, че за да разбере всъщност колко е общото количество захар трябва да събере трите вида захар (най-малкото, защото не всеки знае, че са захари). Ако този трик не работеше повечето компании щяха спокойно да си изписват "Захар: Общо количество и отдолу да изброяват захар: 5гр., лактоза 4гр. и сироп 8гр.", но не го правят. Ето пример: Докато правих проучвания за статията попаднах на "ТАХАН ХАЛВА - БЕЗ ЗАХАР", а състава и представлява: фруктоза, слънчогледов тахан, растителна мазнина, екстракти, лимонена киселина, E330, какао на прах. За да се убедите сам, че в този продукт е написано количеството въглехидрат, но абсолютно нищо не е споменато за количеството захар потърсете етикета на въпросната халва в гугъл.
2zaza - зависи от дресинга, има продукти на пазара, които са готов дресинг и съдържат различни видове захар. Ако се ползва например зехтин и оцет съм съгласен с твърдението. Astarot - изброени са различни видове захар, фруктозата е плодова захар, но е захар и има своето въздействие върху човешкото тяло. Ето проучването: http://ajcn.nutrition.org/content/88/5/1189.full Точка 13 - fructose a poor choice for a diabetes patient, a conclusion also held by the American Diabetes Association (13).